Eurovision 2016: Αλλάζει ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας

Eurovision 2016: Αλλάζει ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας
Ο παρουσιαστής της Κύπρου ετοιμάζεται να απονείμει το 12αρι, που αλλού, στην Ελλάδα Youtube

Οι υπεύθυνοι του μουσικού διαγωνισμού κάνουν λόγο για μια αλλαγή που όμοιά της δεν έχει δει η Eurovision από το 1975. Τι ακριβώς αλλάζει στο πιο συναρπαστικό κομμάτι του τηλεοπτικού show, δηλαδή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων;

Σπάει στα δύο η ψηφοφορία κριτικών επιτροπών και κοινού στο διαγωνισμό της Eurovision, ενώ αλλάζει ριζικά και ο τρόπος που θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα στο τέλος του διαγωνισμού. Στην επίσημη ιστοσελίδα της eurovision ανακοινώθηκε η αλλαγή, την οποία οι υπεύθυνοι αποκαλούν τη “μεγαλύτερη αλλαγή στο την ψηφοφορία από το 1975”. Μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα που ανακοινώνονταν ήταν ο μέσος όρος της ψήφου των ειδικών επιτροπών κάθε χώρας και του televoting. Από τη φετινή διοργάνωση κάθε χώρα θα δίνει δύο ξεχωριστά σετ βαθμολογιών, από το 1 ως το 8, 10 και 12, μία από την επιτροπή και άλλη μία από το τηλεοπτικό κοινό. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνεται πιο ξεκάθαρο, ποιο τραγούδι υπήρξε το αγαπημένο του κοινού και ποιο “πριμοδοτήθηκε” περισσότερο από τις επιτροπές.

Επιπλέον, θα αλλάξει και ο τρόπος που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, με απότερο σκοπό των υπευθύνων να μην υπάρχει ξεκάθαρος νικητής πολύ νωρίς, ώστε να μην μειώνεται το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Να λοιπόν πως θα γίνεται η διαδικασία:

Τα βήματα της βαθμολογίας στον τελικό

– Οι τηλεθεατές θα μπορούν να ψηφίσουν μέσω televoting τα αμέσως επόμενα 15′ λεπτά μετά το τέλος της παρουσίασης των τραγουδιών.

– Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος κάθε χώρας θα συνδέεται με τη Σουηδία, παρουσιάζοντας με τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο τη βαθμολογία της χώρας του, όπως προκύπτει από την επιτροπή. Ως εδώ, καμιά αλλαγή.

– Με το τέλος της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από τις 43 χώρες που συμμετέχουν (ψηφίζουν και εκείνες που δεν έχουν προκριθεί στον τελικό), ο παρουσιαστής της βραδιάς θα ανακοινώνει τα αποτελέσματα του κοινού με τον εξής τρόπο. Το σύνολο των βαθμών που λαμβάνει κάθε χώρα θα προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα βαθμολογία του, ξεκινώντας από τη συμμετοχή που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους και τελειώνοντας στη δημοφιλέστερη συμμετοχή του κοινού.

Με τον τρόπο αυτό, ο νικητής της βραδιάς θα ξεκαθαρίζει στο τέλος, τέλος της ψηφοφορίας, με μέλημα των υπευθύνων να μην κάνει “κοιλιά” η ψηφοφορία. “Το νέο σύστημα εγγυάται πως το κομμάτι που είναι δημοφιλέστερο μεταξύ των τηλεθεατών θα λαμβάνει το 12αρι, ανεξάρτητα από την απόφαση της κριτικής επιτροπής” σημειώνει ο υπεύθυνος του διαγωνισμού Jon Ola Sand.

Δείτε το βίντεο που επεξηγεί τον τρόπο που θα παρουσιάζεται η ψηφοφορία:

10 απίστευτες στιγμές κατά την ψηφοφορία του διαγωνισμού

Η διαδικασία της ψηφοφορίας αποτέλεσε διαχρονικά το πιο αγαπημένο μέρος της Eurovision, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις ισοβαθμίας στην κορυφή, αλλαγής στην πρώτη θέση κυριολεκτικά στο φότο φίνις. Δείτε ένα χαρακτηριστικό video:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα