Eurovision 2019: Οι συμμετοχές, τα τραγούδια και τα στοιχήματα – Όλα όσα ξέρουμε

Eurovision 2019: Οι συμμετοχές, τα τραγούδια και τα στοιχήματα – Όλα όσα ξέρουμε

Η φετινή Eurovision θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ και θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς στις 14 και 16 Μαΐου και τον τελικό στις 18 Μαΐου 2019. Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις συμμετοχές, τις πρόβες των χωρών, την ελληνική εθνική επιτροπή και τα προγνωστικά.

Σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας κινούνται οι χώρες, αφού βρίσκονται στην τελική ευθεία για τον φετινό 64ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Τελ Αβίβ που πλησιάζει.

Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα στο Expo Tel Aviv και θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς στις 14 και 16 Μαΐου 2019 και τον τελικό στις 18 Μαΐου 2019, ενώ στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν 41 χώρες με την Βουλγαρία και την Ουκρανία να απουσιάζουν.

Όλες οι χώρες έχουν παρουσιάσει τα τραγούδια τους, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ήδη η πρώτη τεχνική πρόβα σε μερικές από τις συμμετοχές και έτσι έχουμε πάρει μια γεύση από την σκηνική παρουσία των τραγουδιών.

Δείτε εδώ τις μέχρι τώρα πρόβες που έχουν γίνει.

Η πρώτη μέρα των προβών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο. Ανάμεσά τους βρισκόταν και η Τάμτα, που εκπροσωπεί την Κύπρο με το τραγούδι “Replay”, η οποία παρουσίασε το σκηνικό, την ενδυμασία και τη χορογραφία του τραγουδιού.

Όπως καταγράφει το Ogaegreece.com:

Η Τάμτα εμφανίζεται στην σκηνή φορώντας μαύρο σακάκι και μαύρες μπότες, που καλύπτουν σχεδόν όλο της το πόδι. Πλαισιώνεται από 4 χορευτές, που επίσης φοράνε μαύρα ρούχα και μαύρα καπέλα. Στο δεύτερο ρεφρέν του τραγουδιού οι χορευτές βγάζουν το σακάκι που φοράει και εκείνη μένει με ένα φόρεμα κοντό, με ασημί κρόσσια/κρυστάλλους. Αυτό φαίνεται και το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της χορογραφίας. Σε όλο το τραγούδι υπάρχει χορογραφία και κάποιες κινήσεις είναι παρόμοιες με αυτές στο βιντεοκλίπ. Γύρω από την Τάμτα υπάρχουν 6 κολώνες φωτισμένες σε άσπρο χρώμα που κατά τη διάρκεια του τραγουδιού τις διαπερνούν μπλε γραμμές. Ανάμεσά τους εμφανίζονται οι χορευτές που την πλαισιώνουν. Τα γραφικά στην LED οθόνη είναι κυρίως γραμμικά σχέδια σε κόκκινο, άσπρο και μοβ χρωματισμό τα οποία ξεκινούν από την οθόνη πίσω και συνεχίζουν και στο πάτωμα. Ο τίτλος “Replay” που επαναλαμβάνεται τρεις φορές στο ρεφρέν, δείχνει την Τάμτα να κάνει τρεις φορές την ίδια κίνηση. Σκηνοθετικά φαίνεται πολύ ωραίο και συγχρονισμένο. Η χορογραφία τελειώνει με τους χορευτές ξαπλωμένους στο πάτωμα.

Το δεύτερο μέρος των προβών πραγματοποιείται την Κυριακή και εκεί πρόκειται να δούμε για πρώτη φορά την Κατερίνα Ντούσκα να ερμηνεύει επί σκηνής το “Better Love”, ενώ θα μάθουμε το πώς ακριβώς έχει στηθεί το τραγούδι και τη σκηνοθεσία που επέλεξε η ελληνική αποστολή.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως το “Better Love” θα παρουσιαστεί με σκηνικό διπλής όψης, που θα κινείται σε απαλές αποχρώσεις. Το σκηνογραφικό έρχεται από το εξωτερικό, ενώ ο σκηνογράφος έχει συνεργαστεί με τη Lady Gaga, αλλά ήταν υπεύθυνος και για το “X-Factor” στην Μεγάλη Βρετανία.

Επίσης, ενώ η Τάμτα θα έχει πολλά εφέ, η σκηνική παρουσία της ελληνικής συμμετοχής θα είναι πιο θεατρική και θα έχει παραμυθένια ατμόσφαιρα. Η παρουσία του τραγουδιού αναμένεται να έχει “κοινό κώδικα” με το video clip και εναλλαγές πολλών εικόνων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και “ελληνικό στοιχείο”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γιάννη Πουλόπουλο:

Θα είναι γυναικεία υπόθεση. Θα έχει μαζί της δυο χορεύτριες και, συγκεκριμένα, τη Δήμητρα Βλάχου και τη Φάνια Γρηγορίου, τρεις τραγουδίστριες που θα τη βοηθήσουν στα φωνητικά και που είναι η Ευγενία Λιάκου, η Ελένη Ποζαντζίδου και η Ερασμία Μαρκίδη και τη χορογραφία θα κάνει η Ιωάννα Τουμπακάρη.

Η κριτική επιτροπή

Πριν από λίγες μέρες έγιναν γνωστά τα ονόματα που θα απαρτίζουν τις εθνικές επιτροπές των χωρών, οι οποίες θα διαμορφώσουν το ήμισυ του αποτελέσματος στους δύο ημιτελικούς (14 και 16 Μαΐου), αλλά και στον τελικό (18 Μαΐου) της φετινής Eurovision.

Τα πέντε μέλη της ελληνικής εθνικής κριτικής επιτροπής είναι τα εξής:

Νίκος Νικολακόπουλος, πρόεδρος Επιτροπής – διευθυντής προγράμματος μουσικών ραδιοφωνικών σταθμών

Ειρήνη Καράγιαννη, τραγουδίστρια όπερας

Μανόλης Παντελιδάκης, σκηνογράφος

Στέλλα Χροναίου, τραγουδίστρια – vocal coach

Θανάσης Αλευράς, ηθοποιός – performer

(Νανά Μπινοπούλου, αναπληρωματικό μέλος – τραγουδίστρια)

Η βαθμολογία των κριτικών επιτροπών δεν γίνεται γνωστή, όσον αφορά στους Ημιτελικούς, αλλά αποκαλύπτονται αμέσως μετά το τέλος του διαγωνισμού. Ωστόσο, η βαθμολογία της Κριτικής Επιτροπής στον Τελικό ανακοινώνεται κατά τη διάρκεια του Live show από κάθε χώρα, η οποία έχει επιλέξει κάποιο πρόσωπο ως παρουσιαστή.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου της ΕΡΤ, για λογαριασμό της Ελλάδας, τη βαθμολογία της Κριτικής Επιτροπής φέτος θα ανακοινώσει ο διεθνούς φήμης metal μουσικός και κιθαρίστας Gus G., κατά κόσμον Κώστας Καραμητρούδης. Ο Gus G. είναι γνωστός, κυρίως, λόγω της συνεργασίας του ως κιθαρίστας με τον Ozzy Osbourne, αλλά και του προσωπικού του συγκροτήματος Firewind.

Gus G Ogaegreece.com

Οι συμμετοχές

Ο 1ος ημιτελικός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2019 με τη συμμετοχή 17 χωρών.

Ακούστε εδώ τα τραγούδια του 1ου ημιτελικού.

Αναλυτικά οι χώρες και τα τραγούδια τους:

Ο 2ος ημιτελικός θα διεξαχθεί στις 16 Μαΐου 2019 με τη συμμετοχή 18 χωρών:

Ακούστε εδώ τα τραγούδια του 2ου ημιτελικού.

Αναλυτικά οι χώρες και τα τραγούδια τους:

Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου 2019.

26 χώρες θα συμμετέχουν στον τελικό, ενώ θα ψηφίσουν και οι 41 χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Ακούστε εδώ τα τραγούδια των 6 χωρών που πάνε απευθείας στον τελικό.

Πρόκειται για τη διοργανώτρια χώρα και τις λεγόμενες “Big 5”:

Η αλλαγή στη ψηφοφορία

Αλλάζει φέτος ο τόπος όπου θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του δημοφιλούς ευρωπαϊκού διαγωνισμού, τη Eurovision.

Ενώ μέχρι πέρυσι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τηλεψηφοφορίας ξεκινούσε από τη χώρα που είχε ψηφιστεί λιγότερο από τους τηλεθεατές, τώρα θα ξεκινάει από τη χώρα που τερμάτισε τελευταία (στην 26η θέση δηλαδή) στη βαθμολογία των κριτικών επιτροπών.

Αυτό γίνεται ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς πολλές φορές επιτροπές και κοινό έχουν εντελώς αντίθετες προτιμήσεις και ψηφίζουν με διαφορετικά κριτήρια.

Τι λένε τα προγνωστικά

Ο OGAE International διεξάγει κάθε χρόνο από το 2007 poll και έχει καταφέρει να συμφωνήσει με το τελικό βραβείο του διαγωνισμού συνολικά 5 φορές. Δείτε πως διαμορφώθηκε η τελική κατάταξη του OGAE International Poll 2019, ύστερα από τις ψηφοφορίες 44 +1 σωματείων:

Προγνωστικά Ogaeinternational.org

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα