Eurovision 2024: Οι δύο χώρες που εκπροσωπούνται από non-binary καλλιτέχνες

Διαβάζεται σε 5'
Eurovision
Eurovision AP Photo/Martin Meissner

Για πρώτη φορά, δύο non-binary καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στη σκηνή της Eurovision. Τα βιογραφικά τους.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον 68ο διαγωνισμό της Eurovision, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 7, 9 και 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας.

Συνολικά 37 κράτη θα ανέβουν στη σκηνή, διεκδικώντας το τρόπαιο της διοργάνωσης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού, θα δούμε δύο χώρες να εκπροσωπούνται από non-binary καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για τον δύσκολο δρόμο που διένυσαν ώστε να βρουν την πραγματικά χαρά.

Ο λόγος για το Bambie Thug από την Ιρλανδία και το Nemo από την Ελβετία.

Ο όρος μη-δυαδικό (non-binary) αποτελεί την ύπαρξη ενός φάσματος ταυτοτήτων φύλου που δεν είναι αποκλειστικά αρρενωπές ή θηλυκές -ταυτότητες που βρίσκονται έξω από το δυαδικό φύλο.

Bambie Thug

Το Bambie Thug πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ιρλανδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024, αφού κέρδισε τον εθνικό τελικό της Ιρλανδίας “Eurosong 2024” με το “Doomsday Blue”.

Οι στίχοι του τραγουδιού περιλαμβάνουν πολλά “ξόρκια”, μεταξύ αυτών το “Avada Kedavra”, μια φράση που προέρχεται από τα αραμαϊκά που διαδόθηκε από το franchise των ταινιών Χάρι Πότερ, στις οποίες χρησιμοποιείται στο “Killing Curse”, μια κατάρα που προκαλεί θάνατο.

Το Bambie Thug δήλωσε πως, ως μη δυαδικό άτομο, δεν θαυμάζει τη JK Rowling, λόγω της τρανσφοβικής ρητορικής μίσους που εκφράζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.

Το επίσημο video clip της Ιρλανδίας

Το Bambie Thug έχει επινοήσει τον όρο “ouija-pop” για να περιγράψει τη μουσική του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2023, υποστήριξε ότι η μουσική του κινείται γύρω από το hyperpunk την avant electro-pop.

Δήλωσε ότι επινόησε τον όρο λόγω της απροθυμίας να “μπει σε ένα κουτί”, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η κοινότητα της heavy metal έχει επεκταθεί, να συμπεριλάβει περισσότερα είδη και είναι πιο “κοντά” στην LGBTQ+ κοινότητα.

Παράλληλα, γράφει τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες, όπως τους Cassyette, Kidbrunswick, Fabich, Fika), έχοντας σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Επίσης, έχει δηλώσει ότι οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες είναι η Dolly Parton, η Britney Spears, η Nina Simone, ο Paul Simon, η Joni Mitchell και οι Led Zeppelin.

Ως παιδί, διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ. Στο παρελθόν, έχει περιγράψει τον εαυτό του ως “όχι πολύ θυμωμένο άτομο”.

Σε συνέντευξή του στο Gay Times δήλωσε: “Μου αρέσει να είμαι μέρος μιας cool queer ανερχόμενης σκηνής. Δεν είχα κάτι τέτοιο όταν μεγάλωσα, επομένως είναι σημαντικό να έχετε ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να σχετίζεστε και να έχετε μουσική που σας μιλάει και σας επιτρέπει να έχετε περισσότερη ελευθερία να είστε ο εαυτός σας – πιο queer φωνές είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος.”

Nemo

Το Nemo θα εκπροσωπήσει την Ελβετία στη Eurovision 2024 με το τραγούδι “The Code”, ένα τραγούδι που μιλά για για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι.

H επιλογή του εκπροσώπου της χώρας έγινε από ελβετική επιτροπή η οποία άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.

«Το “The Code” αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary» ανέφερε το Nemo.

Το “The Code” περιγράφεται όχι απλά ως ένα τραγούδι, αλλά ως ένας ασφαλής χώρος μέσα από στον οποίο, κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια του Nemo βρίσκεται ανάμεσα στα 0 και 1 του δυαδικού συστήματος:

«Κάπου ανάμεσα στα 0 και τα 1, εκεί βρήκα το βασίλειό μου» αναφέρεται στους στίχους.

Το επίσημο video clip της Ελβετίας

Η προσωπική ιστορία του Nemo γίνεται έτσι μια παγκόσμια αφήγηση, μια έκκληση προς όλους να σπάσουν τον δικό τους κώδικα και να εισέλθουν στο βασίλειο της αυθεντικότητας. Και το Nemo δηλώνει χαρούμενο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σκηνή του Μάλμε για να παρουσιάσει το τραγούδι και τον κώδικα που περιέχει:

“Είναι απίστευτη τιμή να εκπροσωπώ την Ελβετία στον διαγωνισμό της Eurovision. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα ως gender-queer άτομο να υπερασπιστώ ολόκληρη την LGBTQIA+ κοινότητα”.

To τραγούδι της Ελβετίας θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί του φετινού διαγωνισμού, με το Nemo να έχει όλο το “πακέτο” για τη νίκη.

Το Bambie Thug και το Nemo είναι μεταξύ των εννέα καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη Eurovision 2024, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση την Παρασκευή (29/03), για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και επιστροφή όλων των ομήρων.

Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες Bambie Thug από την Ιρλανδία, Gåte από τη Νορβηγία, Iolanda από την Πορτογαλία, Megara από τον Άγιο Μαρίνο, Nemo από την Ελβετία, Olly Alexander από το Ηνωμένο Βασίλειο, Saba από τη Δανία, Silvester Belt από τη Λιθουανία και Windows95Man από τη Φινλανδία ανήρτησαν κοινή δήλωσή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους καταπιεσμένους.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by SILVESTER (@silvesterbelt)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα