Gilad Atzmon στο NEWS 24/7: “Όσο πιο άσχημος γίνεται ο κόσμος τόσο περισσότερο αφοσιώνομαι στη δημιουργία της ομορφιάς”

Gilad Atzmon στο NEWS 24/7: “Όσο πιο άσχημος γίνεται ο κόσμος τόσο περισσότερο αφοσιώνομαι στη δημιουργία της ομορφιάς”

Ο μοναδικός σαξοφωνίστας Gilad Atzmon μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τη συναυλία που θα λάβει χώρα στις 20 Οκτωβρίου στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» μαζί με την Athens Big Band.

Ο Gilad Atzmon είναι ένας εκ των πλέον αναγνωρισμένων ερμηνευτών του σαξοφώνου σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας μουσικός που, πέραν της τεράστιας τεχνικής του ικανότητας, έχει εξαιρετικά πολύπλευρη μουσική ταυτότητα σε κάθε μία από τις μουσικές του ιδιότητες. Θεωρείται ο μουσικός που πρώτος ένωσε σε ένα σώμα τη σύγχρονη τζαζ με την παλαιά ανατολική μουσική, ενώ ήταν ο τελευταίος σαξοφωνίστας που έπαιξε με τους Pink Floyd.

Κάποιος θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει ασίγαστο όχι μόνο μουσικό, αλλά και συγγραφέα και άνθρωπο. Γεννημένος στο Ισραήλ έχει ουκ ολίγες φορές πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων, αλλά και έντονα πολιτικές θέσεις στα βιβλία και στις συνεντεύξεις του.

Ζει μόνιμα στην Αγγλία, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού τον βρήκε στην Ελλάδα και έκτοτε “κόλλησε” μαζί της. Δε διστάζει να δηλώσει πως τη θεωρεί επίγειο παράδεισο.

Στις 20 Οκτωβρίου στο ιστορικό Θέατρο Ολύμπια, στη συναυλία που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, η Athens Big Band έχει τη μεγάλη χαρά να συμπράττει επί σκηνής με τον μοναδικό Gilad Atzmon Στη συγκεκριμένη συναυλία το κοινό της πόλης μας θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει σε ένα ευρύ δείγμα της δημιουργικής του γραφής, καθώς θα παρουσιαστούν τόσο δικές του συνθέσεις και ενορχηστρώσεις, όσο και σολιστικές του ερμηνείες σε μεγάλες επιτυχίες του κλασικού αλλά και του σύγχρονου τζαζ ρεπερτορίου.

Εμείς με αφορμή την εμφάνισή του αυτή είχαμε μία μικρή, αλλά εφ όλης της ύλης συζήτηση μαζί του….

Τι είναι αυτό που σας συνδέει τόσο στενά με το σαξόφωνο και με τα πνευστά όργανα γενικότερα;

Το σαξόφωνο είναι ίσως ένα από τα πιο εύκολα μουσικά όργανα για να μάθει κάποιος και προσωπικά είμαι ελαφρώς τεμπέλης. Άρχισα να παίζω μουσική σχετικά αργά, γύρω στα 17 μου. Τότε πήρα το πρώτο μου σαξόφωνο και ένα μήνα αργότερα άρχισα να κάνω συναυλίες. Δε θα μπορούσα να το πετύχω αυτό με κανένα άλλο μουσικό όργανο.

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει σαν καλλιτέχνη;

Για πολλά χρόνια σκεφτόμουν την ομορφιά ως μια μορφή αντίστασης. Υποθέτω πως αυτή ακριβώς είναι και η ποιότητα που έκανε την Jazz που αγαπάμε από τον Armstrong μέχρι τον Parker και τον Coltrane στο καλύτερο πράγμα που έχει βγει ποτέ από την Αμερική. Ωστόσο, στις μέρες μας η καλλιτεχνική κοινότητα είναι άφωνη, φοβάται τη σκιά της, είναι ίσως ο πιο συνεσταλμένος και υπάκουος τομέας γύρω μας.

Πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακός πόλεμος, εθνική εξέγερση στο Ιράν, ακροδεξιά κυβέρνηση με τη Meloni στην Ιταλία: Τι αντίκτυπο έχουν όλα αυτά σε εσάς ως μουσικό;

Όσο πιο άσχημος γίνεται ο κόσμος τόσο περισσότερο αφοσιώνομαι στη δημιουργία της ομορφιάς. Ο κόσμος στον οποίο τυχαίνει να ζούμε είναι καταδικασμένος και δεν επισκευάζεται. Το μόνο που μπορώ να κάνω σε αυτή τη φάση είναι να προσπαθήσω να τον κάνω να λάμπει εκεί που βρίσκομαι.

Παίρνετε ισχυρές πολιτικές θέσεις. Σας έχει κοστίσει αυτό;

Έχω ισχυρές απόψεις που συχνά έρχονται σε αντίθεση με όλα όσα μας λένε και μας ωθούν να πιστεύουμε τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική αυτή καθαυτή. Με ενδιαφέρει το νόημα της πολιτικής ανταλλαγής. Σε αντίθεση με τους πολιτικούς ακτιβιστές που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τι είναι σωστό και ποιος λάθος, εγώ είμαι φιλόσοφος, αφιερώνω την πνευματική μου ενέργεια στην πράξη των εξευγενιστικών ερωτήσεων. Κατά τη διάρκεια των χρόνων, αυτό με έκανε πολύ αντιδημοφιλή σε μερικές κοινότητες. Έμαθα να ζω με αυτό.

Έχετε δηλώσει «δεν γράφω για την πολιτική, γράφω για την ηθική. Γράφω για την Ταυτότητα». Τι σημαίνει η έννοια της Ταυτότητας για εσάς;

Η ταυτότητα και το κίνημα προάσπισης της εθνικής ταυτότητας είναι βασικά το εντελώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν. Η ταυτότητα είναι βασικά μια υπόσχεση για την επίτευξη της αυθεντικότητας. Είναι μια υπόσχεση να “δεθεί” ή να ταυτιστεί κανείς με τον εαυτό του. Στην πράξη ωστόσο πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο: απομακρύνει κάποιον από τον εαυτό του μέσω της ταύτισης. Αντί να είμαι ο εαυτός μου, ταυτίζομαι με μια έννοια, με ένα σύνολο συμπεριφορών. Για παράδειγμα, είμαι μουσικός και αυτό συνεπάγεται ζωντανή μουσική, παίξιμο, ερμηνεία, διδασκαλία, σύνθεση κ.λπ. Η ταυτότητά μου ως μουσικός θα συνεπαγόταν την ενασχόληση με ερωτήσεις που με απομακρύνουν από την πράξη της μουσικής, θα ρωτούσα για παράδειγμα τι ρούχα θα έπρεπε να φορέσω για τη συναυλία μου απόψε.

Γενικά με ενδιαφέρει αυτό που ενώνει τους ανθρώπους, αυτό που μας δένει, αυτά τα λίγα πράγματα που μοιραζόμαστε όλοι. Αν μου άρεσε κάτι στην παλιά καλή Αριστερά, ήταν το γεγονός ότι μας ένωσε ως εργατική τάξη. Η ταυτότητα ωστόσο κάνει το αντίθετο γιατί μας χωρίζει: λευκό εναντίον μαύρου, γυναίκες εναντίον ανδρών, λεσβίες εναντίον τρανς, είναι ατελείωτο, ηλίθιο, μάταιο και καταστροφικό.

Πώς βιώσατε αυτά τα δύο χρόνια με τον κορονοϊό; Πιστεύετε ότι τελειώσαμε με αυτό; Και ποια θα μπορούσε να είναι η νέα πανδημία (μεταφορικά μιλώντας)

Ήμουν εδώ στην Αθήνα μέσα σε όλο το χάος του κορονοϊού. Ολοκλήρωσα μια περιοδεία στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2020. Ήρθα στην Αθήνα για να συναντήσω τη γυναίκα μου, έπρεπε να συνεχίσω σε μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το συγκρότημα μου έγραψε: «Gilad μείνε εκεί που είσαι, η Βρετανία πρόκειται να κλείσει”. Έτσι, εμεινα, εδώ ερωτεύτηκα την Αθήνα και εδώ είναι το σπίτι μου τώρα. Πραγματικά δε θέλω να ταξιδεύω άλλο. Ο κορονοϊός με δίδαξε πώς να μένω σε ένα μέρος, να τρώω σπιτικό φαγητό και να απολαμβάνω τη ζωή στο μέγιστο.


Ποιός είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος;

Έχασα τον φόβο μου πριν από χρόνια. Νομίζω ότι η απώλεια της αξιοπρέπειας είναι μια ανησυχία…

Τι σας αρέσει στην Ελλάδα;

Ζω εδώ τώρα και αυτή η χώρα είναι το πιο αγαπημένο μου μέρος σε όλο τον κόσμο. Λατρεύω το χάος, τη χαλαρότητα, τους ανθρώπους, το φαγητό, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα νησιά, είναι ο επίγειος παράδεισος.

Τι θα ακούσουμε στις 20 Οκτωβρίου στο θέατρο Ολύμπια; Πώς έχετε δομήσει το μουσικό σας πρόγραμμα;

Θα παίξουμε μια ωραία συλλογή από τη μουσική μου που παίζεται από τη μεγάλη μπάντα της Αθήνας. Η μουσική μου είναι μια προσπάθεια να ενώσω την Ανατολή και τη Δύση, να δημιουργήσω μια μεσογειακή τζαζ και να εκφράσω μερικά πολύ δυνατά στοιχεία της ελληνικής, βαλκανικής, ισραηλινής και παλαιστινιακής μουσικής και φυσικά της αμερικανικής τζαζ. Η ειρήνη και η συμφιλίωση, πιστεύω πως ξεκινούν με ένα τραγούδι…

Μελλοντικά σχέδια;

Να μείνεις ελεύθερος ενάντια σε όλες τις πιθανότητες.

Info

Προπώληση εδώ/Δείτε περισσότερα για τις επόμενες εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα