Η Λένα Πλάτωνος επιστρέφει και επιμένει Παραδοξιακά

Διαβάζεται σε 4'
H Λένα Πλάτωνος
H Λένα Πλάτωνος Panos Kefalos

Η Λένα Πλάτωνος επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 1 & 2 Μαρτίου με το νέο μουσικό εγχείρημά της, σε συνεργασία με τον Stergios T., τα «Παραδοξιακά».

Η Λένα Πλάτωνος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 1 & 2 Μαρτίου με το νέο μουσικό εγχείρημά της, σε συνεργασία με τον Stergios T., τα «Παραδοξιακά» που συνδυάζoυν τη μουσική παράδοση με τα συνθεσάιζερ και τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο.

H Λένα Πλάτωνος και ο σταθερός συνεργάτης της, Stergios T. (Στέργιος Τσιρλιάγκος), θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια με τη δική τους οπτική, η οποία στοχεύει στο μυστηριακό στοιχείο της μουσικής μας παράδοσης: από το τραγούδι των ομιχλωδών δασών, λιμνών και ποταμών της Μακεδονίας και της Θράκης έως τα μεταφυσικά μοιρολόγια της Μάνης και την αδυσώπητη κρητική φωνή.

Panos Kefalos

Πάνω από είκοσι τραγούδια από όλα τα μήκη της χώρας θα ακουστούν για πρώτη φορά με έναν τρόπο «παραδοξιακό».

Στα «Παραδοξιακά» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα βρίσκονται τέσσερις ερμηνευτές, τέσσερις σολίστ παραδοσιακών οργάνων και η Λένα Πλάτωνος με τον Stergio T., σε ένα ταξίδι αισθησιακό και συναισθηματικό, αγκαλιά με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα, αλλά και συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα σύγχρονα μέσα.

Ένας άλλος κόσμος με κρυμμένη ενέργεια

Όπως αναφέρουν οι Λένα Πλάτωνος & Stergios T.: «Η προσέγγιση παραδοσιακών τραγουδιών και η διασκευή τους ήταν μια ιδέα που εδώ και αρκετό καιρό μας απασχολούσε και ψάχναμε τρόπους για να πραγματοποιηθεί.

Σκεφτόμασταν πως υπάρχουν τόσο όμορφα τραγούδια συνυφασμένα με την ιστορία και την παράδοσή μας, τα οποία θα έπαιρναν νέα πνοή με ένα διαφορετικό άγγιγμα, με έναν διαφορετικό ήχο. Είναι ένας άλλος κόσμος, που εμπεριέχει τόση κρυμμένη ενέργεια, πανέμορφες μελωδίες, ποικιλία ρυθμών, λυρισμό, ηρωικές αλλά και τραγικές φιγούρες, ένας κόσμος ο οποίος ήταν ικανός να μας εμπνεύσει να ετοιμάσουμε τα τραγούδια με μια αισθητική που τα πάει σε άλλα μονοπάτια.»

Λένα Πλάτωνος και Stergios T.
Λένα Πλάτωνος και Stergios T. Panos Kefalos

Το 2015 μελοποίησε και παρουσίασε ποίηση της Emily Dickinson και του Κώστα Καρυωτάκη στην Κεντρική Σκηνή. Το 2017 παρουσίασε ένα ξεχωριστό live μαζί με τον σπουδαίο Philip Jeck, που πλαισίωσε την προβολή του ντοκιμαντέρ «λπ» του Χρήστου Πέτρου για τη ζωή και το έργο της.

Το 2023 παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Cavafy Festival: Archive of Desire που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη το Onassis Culture συνθέσεις της για τον Κ.Π. Καβάφη στο Miller Theater του Πανεπιστημίου Columbia. Φέτος, σε μια «παραδοξιακή» μουσική περιπέτεια που πηγαίνει τον ελληνικό ήχο σε νέα μονοπάτια, μια νέα μουσική εμπειρία σε πρώτη παρουσίαση.

Συντελεστές

Διασκευή & Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος, Stergios T.
Τραγούδι: Ευάγγελος Γκίκας, Άννα Λινάρδου, Εύη Σεϊτανίδου, Μανώλης Τσιρλιάγκος
Λένα Πλάτωνος: Πλήκτρα
Stergios T. (Στέργιος Τσιρλιάγκος): Πλήκτρα, Programming, Sound design, Φωνητικά
Μάνος Αχαλινωτόπουλος: Πνευστά
Βαγγέλης Καρίπης: Κρουστά
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης: Έγχορδα, Τραγούδι
Γιώργος Κοντογιάννης: Λύρες
Ηχοληψία: Βασίλης Μιχαηλίδης
Visuals: Γιάννης Νησίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Εκτέλεση παραγωγής: Goodheart Productions
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Πληροφορίες παράστασης

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Συγγρού 107
1 & 2 Μαρτίου 2024, 20:30
Κεντρική Σκηνή

Εισιτήρια
Κανονικό: 7, 22, 28 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 18, 22 €
Παρέα 10+ άτομα: 16, 20 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €*
Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 €
Συνοδός ΑμεA: 10 €

*Η αγορά των εισιτηρίων Κατοίκων Γειτονιάς πραγματοποιείται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια της Στέγης, Τετάρτη έως Παρασκευή και ώρες 12.00-18.00. Πρόσβαση από την “Eίσοδο καλλιτεχνών” επί της οδού Γαλαξία.

Προπώληση Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στις 17:00

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα