Η θρυλική ορχήστρα Baobab στο NEWS 24/7: Θέλουμε να είμαστε η “γέφυρα” που ενώνει τους διαφορετικούς ανθρώπους

Η θρυλική ορχήστρα Baobab στο NEWS 24/7: Θέλουμε να είμαστε η “γέφυρα” που ενώνει τους διαφορετικούς ανθρώπους
Orchestra Baobab Youri Lenquette Paris Dakar

Η θρυλική ορχήστρα Baobab,ένα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα στην ιστορία της world μουσικής, μάς ταξιδεύει το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στους χορευτικούς ρυθμούς της αφρικανικής ηπείρου- Τι μας είπε ο επικεφαλής τους Thierno Koité.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα στην ιστορία της world μουσικής. Η Orchestra Baobab δημιουργήθηκε πριν από 52 χρόνια στη Σενεγάλη και οι μουσικοί της έχουν γυρίσει όλο τον κόσμο, σκορπίζοντας αφροκουβανέζικη alegria και μπόλικη χρυσόσκονη από τις πίστες των θρυλικών νυχτερινών κλαμπ των 60ς.

Οι “πολύχρωμοι” μουσικοί της ορχήστρας Baobab είναι όλα όσα θα περίμενες από μία αυθεντική αφρικανική μπάντα και το όραμά τους παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Πιστεύουν στο μότο “η ισχύς εν τη ενώσει” και με τη μουσική τους θέλουν να καταφέρουν ό,τι δεν έχει καταφέρει κανένας πολιτικός ή πρόεδρος καμίας αφρικανικής ή άλλης χώρας στον κόσμο. Να φέρουν κοντά όλους τους λαούς.

Η ορχήστρα Baobab έχει στο ενεργητικό της πάνω από 20 στούντιο άλμπουμ, μεταξύ των οποίων το “Pirates Choice” του 1989 και το “Ken Dou Werente” του 1982, που θεωρούνται από τα κορυφαία άλμπουμ world music, ενώ αξέχαστες έχουν μείνει οι συνεργασίες με ονόματα όπως ο Ibrahim Ferrer των Buena Vista Social Club, ο Cheikh Ibra Fam, ο Youssou N’Dour και ο Dave Matthews.

Orchestra Baobab εξώφυλλο Pirates Choice


H θρυλική Orchestra Baobab, λατρεμένη τόσο στην πατρίδα της τη Σενεγάλη, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, 52 χρόνια από την ίδρυσή της, εξακολουθεί να “βάζει πιπέρι στη σάλτσα” της afrolatin μουσικής, με κουβανέζικους ρυθμούς και ήχους της μουσικής griot από τη Δυτική Αφρική.

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, οι κοσμοπολίτες Αφρικανοί Baobab έρχονται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για να μας ταξιδέψουν στους χορευτικούς ρυθμούς της αφρικανικής ηπείρου, στο πλαίσιο της τελευταίας Parklife συναυλίας της σεζόν.

Λίγο πριν κατακλύσουν με την πληθωρική τους προσωπικότητα το ΚΠΙΣΝ, ο επικεφαλής της ορχήστρας Thierno Koité μίλησε στο NEWS 24/7 για την προέλευση του ονόματός τους και το όραμα πίσω από τη μουσική τους.

Orchestra Baobab εξώφυλλο Pirates Choice

Baobab: Το δέντρο που ποτέ δεν πεθαίνει

Ρωτάμε τον Koité ποια είναι η ιστορία της μπάντας και αμέσως ανοίγει ένα ασπρόμαυρο παράθυρο στον χρόνο. Γυρνάμε με συνοπτικές διαδικασίες στη δεκαετία του ’60 στην καρδιά της Μεντίνα του Ντακάρ. Εκεί οι κορυφαίοι μουσικοί της χώρας παίζουν αφροκουβανέζικους ρυθμούς, οργανώνοντας θρυλικά πάρτι στα nightclub της πόλης.

Κυρίαρχο όλων το κλαμπ Miami όπου εμφανιζόταν η διάσημη “Star Band” του Ντακάρ. Ο ιδιοκτήτης του κλαμπ έψαχνε μανιωδώς τους πιο εκπληκτικούς μουσικούς για να εμφανιστούν live και γινόταν κάθε βράδυ το αδιαχώρητο. Όταν αργότερα δημιουργήθηκε το club με το όνομα Baobab, όλοι οι μουσικοί “μετακόμισαν” και έπαιζαν εκεί αποκλειστικά.

Orchestra Baobab


Η ορχήστρα, που συχνά συγκέντρωνε μέχρι και 15 μουσικούς επί σκηνής, διασκέδαζε πολιτικούς, celebrities, ταξιδιώτες, επιχειρηματίες και την αφρόκρεμα της χώρας. Όταν το κλαμπ έκλεισε το 1979 οι μουσικοί κράτησαν το όνομα και αργά, αλλά σταθερά εξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη χορευτική μπάντα της αφρικανικής ηπείρου.

Ήμασταν και είμαστε ένα μεγάλο χωνευτήρι. Η μπάντα περιλαμβάνει πολλούς μουσικούς από τη Σενεγάλη, αλλά και από την υπόλοιπη Αφρική (Μαυριτανούς, Μαροκινούς, από το Μπενίν, το Τόγκο, το Μάλι, τη Νέα Γουινέα και τη Γκάνα). Αυτό που αγαπάμε να κάνουμε για το κοινό είναι να δημιουργούμε χορευτική ατμόσφαιρα. Ένα σόου. Μας αρέσει πολύ η αυθεντική διασκέδαση, το πάρτι, ο χορός, να γιορτάζουμε αυτό που λέγεται “ζωή”. Αυτό κάνουμε και όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα και βλέπουμε ότι αρέσει πολύ στο ελληνικό κοινό.” μας λέει ο επικεφαλής της ορχήστρας, Thierno Koité.

Από τα nightclubs του Ντακάρ στην παγκόσμια αναγνώριση

Αρχικά ήμασταν η ορχήστρα του Baobab και όχι η Baobab Ορχήστρα. Ο ανιψιός του Λεοπόλντ Σεντάρ Σανγκόρ (διεθνώς γνωστός ποιητής, πολιτικός και πολιτικός, εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Σενεγάλης τον Αύγουστο του 1960, και υποστήριξε τον αφρικανικό σοσιαλισμό) μετά την ανεξαρτησία της Σενεγάλης, ζήτησε από τον Πρόεδρο να τον βοηθήσει να σχηματίσει μία “προεδρική ορχήστρα” με τους κορυφαίους μουσικούς του Ντακάρ.” Έτσι μπήκαν οι … ρίζες της ορχήστρας.

Και το όνομα έχει τη σημασία του; Τα Baobab είναι προϊστορικά αφρικανικά δέντρα, χαρακτηριστικά της Σενεγάλης (και της Μαδαγασκάρης). Για εμάς είναι οι κατοικίες των πνευμάτων (φθάνουν σε ύψος έως 30 μέτρα και η διάμετρος των κορμών τους είναι μέχρι 11 μέτρα). Είναι ένα εντυπωσιακό δέντρο, που ζει για πάντα, και έχει τεράστια κλαδιά και μεγάλες διακλαδώσεις. Συμβολίζει τη δύναμη αλλά και τη… συνέχεια. Σήμερα οι γιοι των μουσικών της ορχήστρας που έχουν φύγει από τη ζωή, παίρνουν τη σκυτάλη και συνεχίζουν. Είναι σαν τα κλαδιά του baobab, του δέντρου που ζει για πάντα, όπως και η ορχήστρα μας. Είμαστε μία οικογένεια.” μας λέει.

Οι Baobab διανύουν τα τελευταία 20 χρόνια, μια συνεχή περίοδο ανασυγκρότησης και “δεύτερης ζωής”, μέσα από επαναηχογραφήσεις, νέες κυκλοφορίες και μνημειώδεις συναυλίες, η Orchestra Baobab βλέπει διαρκώς τον εαυτό της να αναγεννάται.

Κάποια από τα αρχικά μέλη της μπάντας έχουν φύγει από τη ζωή, και οι νέοι έχοντας μυηθεί στις μουσικές των παλιών συνεχίζουν να διατηρούν την παγκόσμια φήμη της ορχήστρας.

Orchestra Baobab Youri Lenquette Paris Dakar


Θέλουμε να είμαστε η “γέφυρα” που ενώνει

Ρωτάμε τον Koité σε ποια σημεία η φιλοσοφία της ορχήστρας έχει αλλάξει με τα χρόνια. “Η μουσική είναι παγκόσμια. Οι Baobab θέλουν να είναι μια “γέφυρα” που θα ενώσει τους διαφορετικούς ανθρώπους. Το γκρουπ είναι ο … κόσμος όλος. Διαφορετικοί άνθρωποι από διαφορετικούς τόπους συναντιούνται για να κάνουν μουσική και γίνονται μία γέφυρα προς το κοινό. Υπάρχει ένα άλμπουμ μας που λέγεται ‘Specialist in All Styles’ (2002, World Circuit WCD 064) … αυτό είμαστε.”

Αναφορικά με το αν η μουσική τους έχει κοινωνική ή πολιτική διάσταση – ειδικά με τα θέματα που μαστίζουν την Αφρική – μας απαντά: Κάθε μέλος της ορχήστρας είναι πολίτης του κόσμου. Βλέπουμε τι συμβαίνει στον κόσμο και ξέρουμε τι γίνεται ειδικά στη Σενεγάλη. Όμως λόγω των εμφανίσεών μας ταξιδεύουμε πολύ. Μας απασχολούν όλα. Είναι σαν το φαινόμενο της πεταλούδας. Όταν συμβαίνει κάτι σε ένα σημείο του κόσμου μπορεί να μας επηρεάσει όλους.

Η θέση μας είναι με την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και με την ισότητα. Θέλουμε διάλογο ανάμεσα στους λαούς. Είμαστε ένα “όπλο καταστροφής του πολέμου”.”

Οι Baobab έρχονται στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η βραδιά ξεκινάει με DJ set από τον Teranga Beat (19.30) σκορπίζοντας στο Ξέφωτο ψυχεδελικούς afro-jazz και funky-tropical ήχους της Αφρικής.

Ιnfo: Σάββατο 02/09, Ξέφωτο, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα