Laurie Anderson: Ο γάμος με τον Lou Reed και 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε γι’ αυτήν

Laurie Anderson: Ο γάμος με τον Lou Reed και 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε γι’ αυτήν
H Laurie Anderson © Ebru Yildiz

Το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών θα έχει φέτος την ευκαιρία να απολαύσει στο Ηρώδειο την πρωτοποριακή και αντισυμβατική μουσικό, Laurie Anderson.

Avant garde περφόρμερ, ποιήτρια, τραγουδίστρια, εικαστικός και πάνω απ’ όλα πρωτοποριακή μουσικός, η Laurie Anderson παραμένει έξω από συμβατικές κατηγορίες και “ταμπέλες”. Με την πληθωρική ενέργειά της και μια απροσδόκητα ευφάνταστη μείξη λόγου και πολυμέσων επί σκηνής, γλιστράει επιδέξια ανάμεσα στα είδη. Σίγουρα, χωρίς τη Laurie Anderson η ηλεκτρονική μουσική δεν θα ήταν αυτή που γνωρίζουμε.

Στις 10 Ιουλίου αυτή η σπουδαία καλλιτέχνης, έρχεται για μια μοναδική παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Η Laurie Anderson ήδη από τη δεκαετία του ’70 αναστάτωνε την νεοϋορκέζικη σκηνή, με τις αντισυμβατικές παραστάσεις της, γεμάτες πρωτοτυπία και φαντασία. Μια sui generis καλλιτέχνης που όρισε το μελλοντικό αποτύπωμα της τέχνης, περισσότερο από κάθε άλλον σύγχρονό της.

Η Laurie Anderson AP photo


Συναντήθηκε με τους αντίστοιχους μεγάλους εκφραστές της τέχνης. Tον Andy Warhol και τον William Burroughs, τον Philip Glass, τον Peter Gabriel και φυσικά τον σύντροφό της, Lou Reed.

Το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει φέτος την ευκαιρία να την απολαύσει σε μια ακόμη περφόρμανς στο Ηρώδειο, που αναμένεται να μας μείνει αξέχαστη.

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την Laurie Anderson

  1. Έχει εφεύρει μια σειρά από μουσικά όργανα, που την βοήθησαν να εκφράσει πρωτότυπους ήχους στις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες της. Ανάμεσά τους ένα “πειραγμένο” βιολί.
  2. Ως εικαστικός, έχει εκθέσει στο Guggenheim της Νέας Υόρκης και στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι.
  3. Στην Ελλάδα το τραγούδι της “Superman” ακούστηκε σε διαφήμιση ανδρικών εσωρούχων.
  4. Το 2003 έγινε η πρώτη τιμώμενη καλλιτέχνης της NASA.
  5. Η Anderson υπήρξε μέλος της δημιουργικής ομάδας της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
  6. Το 2006 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με ζωγραφιές βασισμένες στα όνειρα της, το “Night Life”.
  7. To 2019 κέρδισε βραβείο Grammy για το album συνεργασίας της με τους Kronos Quartet, “Landfall”
  8. To 2021 το σόου της “The Weather” φιλοξενήθηκε στον δεύτερο όροφο του Hirshhorn Museum στη Ουάσινγκτον και οι New York Times τη χαρακτήρισαν μια από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες του καιρού μας
  9. Το 2021 έδωσε έξι ιδιαίτερες διαλέξεις στο πλαίσιο του κύκλου “Charles Eliot Norton Professor of Poetry” του Χάρβαρντ, με τίτλο “Spending the War Without You: Virtual Backgrounds”.
  10. Έζησε με την “ψυχή” των “The Velvet Underground”, Lou Reed, 21 χρόνια. Παντρεύτηκαν το 2008 και έμειναν μαζί ως το θάνατο του το 2013.

“Τον κρατούσα τη στιγμή που έφυγε από τη ζωή”

O τραγουδιστής Paul Simon ανάμεσα στον Lou Reed και τη Laurie Anderson το 1987 AP

Η Laurie Anderson περιέγραψε με τα πιο ουσιαστικά και βαθιά λόγια την 21 ετών σχέση της με τον Lou Reed σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε αποκλειστικά στο Rolling Stone το 2013 – μετά τον θάνατό του. Γνωρίστηκαν στο Μόναχο το 1992 όταν έπαιζαν και οι δύο στο Kristallnacht festival, για τη “Νύχτα των Κρυστάλλων” που αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος. Η Anderson περιέγραψε πώς έγιναν φίλοι, είχαν κοινά ενδιαφέροντα, έπαιζαν μουσική μαζί, έκαναν κριτική ο ένας στον άλλοn, ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο και υπήρξαν πραγματικές “αδελφές ψυχές”.

Βλέπαμε πάντα πολλή τέχνη και ακούγαμε μουσική και σόου άλλων καλλιτεχνών. Ήταν γενναιόδωρος και αγαπούσε τη ζωή”. Για 21 χρόνια δέσαμε το μυαλό και τις καρδιές μας”.

Και ο θάνατος; “Έφυγε στα χέρια μου, ενώ έκανε μία κίνηση tai chi. Τα μάτια του ήταν ανοιχτά. Πιστεύω ότι ο σκοπός του θανάτου είναι η απελευθέρωση της αγάπης. Είμαι περήφανη για τον τρόπο που έζησε και πέθανε, για την απίστευτη δύναμή του”. Σε άλλη συνέντευξή της περιγράφει τον εαυτό της ως “multi-media artist”, ένας όρος που της επιτρέπει να κινείται με ελευθερία – το υπέρτατο ιδανικό!

Info: Ηρώδειο. Εισιτήρια: Ζώνη Ζ (Α. Διάζωμα) 40€, Ζώνη VIP 80€, Ζώνη Α 70€, Ζώνη Β 60€, Ζώνη Γ 60€, Ζώνη Δ (Α. Διάζωμα) 50€, Ζώνη Ε (Α. Διάζωμα) 50€, Ζώνη ΣΤ (Α. Διάζωμα) 40€. Εισιτήρια εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα