Μάνα, μητέρα, μαμά: 10 ελληνικά τραγούδια αφιερωμένα σε Εκείνη

Μάνα, μητέρα, μαμά: 10 ελληνικά τραγούδια αφιερωμένα σε Εκείνη
Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, Χάρις Αλεξίου Collage / eurokinissi

Δέκα ελληνικά τραγούδια που υμνούν τη μητέρα με διαφορετικό τρόπο, κάποια κλασικά και άλλα νεότερα, με αφορμή τη σημερινή Γιορτή της Μητέρας.

Η μάνα, η μητέρα, η μαμά. Τόσοι χαρακτηρισμοί για αυτό το υπέροχο πλάσμα και για αυτή τη μοναδική ιδιότητα της μητρότητας, που αποτελεί ανέκαθεν, από την αρχή της ζωής μας μέχρι και το τέλος, τη ρίζα μας, ενώ διαμορφώνει στην πάροδο των χρόνων την θέση μας στον κόσμο και τον καθρέφτη απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

Υμνήθηκε σε όλες τις εκφάνσεις της τέχνης, από πίνακες ζωγραφικής μέχρι τραγούδια και από ταινίες αφιερωμένες σ’ εκείνην μέχρι ποιήματα. Άλλωστε, το έχει γράψει και ο Νίκος Καββαδίας στη “Θεσσαλονίκη”, τόσο λιτά και περιεκτικά, τσακίζοντας κόκκαλα με δυο μόνο στίχους: “Εκτός από τη μάνα σου κανείς δε σε θυμάται / σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του χαμού”.

Δέκα τραγούδια αφιερωμένα στη μητέρα, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, κάποια από τα οποία είναι κλασικά και παραμένουν διαχρονικά στη μουσική ιστορία και κάποια άλλα νεότερα, τα οποία γράφτηκαν πρόσφατα και αντικατοπτρίζουν αυτόν τον μοναδικό και ισχυρό δεσμό της μητέρας και του παιδιού, από διάφορες πλευρές και οπτικές, όπως ακριβώς και η ίδια η σχέση.

Μάνα – Γιώργος Νταλάρας

Στίχοι – Μουσική: Γιώργος Μυζάλης

Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι, σε στίχους και μουσική του Γιώργου Μυζάλη, ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα και ενορχήστρωση του Κώστα Παρίσση, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ένα όμορφο και βαθύ τραγούδι για τη “Μάνα”, φέρνει εικόνες στο μυαλό και που ανατριχιάζει με την αμεσότητά του, τη μελωδία του, την εκφραστική φωνή του και, φυσικά, τους στίχους: “Ένα γέλιο σου θέλω, ρε μάνα, ένα γέλιο από τα παλιά / Μια συγγνώμη σου, μία αβάντα, και την αγάπη σου παντοτινά.”

Μαμά – Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου, Μουσική: Charles Aznavour

Το “Μαμά” δανεισμένο από το ιταλικό “La mamma”, σε μουσική Charles Aznavour και προσαρμοσμένους στα ελληνικά στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, είναι ένα απόλυτα αληθινό και ειλικρινές τραγούδι για τη σχέση μητέρας και παιδιού. Όλη η τρυφερότητα, η αγάπη, τα ξεσπάσματα, το παιχνίδι, τα σκαμπανεβάσματα και η ανιδιοτέλεια που κρύβει αυτή η σχέση κρύβονται στο εν λόγω κομμάτι και στον σπαρακτικό λυγμό του “Μαμά, πού πας;” του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο τέλος.

Γερνάω Μαμά – Τάνια Τσανακλίδου

Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου, Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Ένα κλασικό και πολύ συγκινητικό τραγούδι, που απευθύνεται στη μητέρα και περιγράφει με μοναδικό τρόπο την ενηλικίωση, την εκμυστήρευση των φόβων ενός παιδιού προς τη μαμά του, το πόσο μοιάζουμε ίσως, τελικά, στους γονείς μας μεγαλώνοντας, το πώς πορευόμαστε στη ζωή, έχοντας ως σημείο αναφοράς εκείνην. Κάθε φορά που το τραγουδά η Τάνια Τσανακλίδου είναι ανατριχιαστικό και φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Οι άντρες περνούν, μαμά – Χάρις Αλεξίου

Στίχοι: Χάρις Αλεξίου, Didier Barbelivien, Μουσική: Francois Bernheim

Η Χάρις Αλεξίου έχει τραγουδήσει και άλλα τραγούδια για τη μητέρα, όπως την “Μπαλάντα της Ιφιγένειας” που γράφτηκε από την ίδια μετά τον χαμό της δικής της μαμάς, αλλά και το “Μητέρα, φίλη μου παλιά”. Ωστόσο, παρότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι κατά βάση ερωτικό και μιλά για τις χαμένες αγάπες, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί φωτίζει την πτυχή της σχέσης “κόρης και μαμάς”. Η κόρη θα τρέχει πάντα στη μητέρα της για να της απαλύνει τον πόνο, πόσω μάλλον σε ζητήματα καρδιάς.

Μανούλα μου – Λάκης Παπάς

Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Απλό, λιτό και τόσο μεγάλο μέσα στην αμεσότητα των στίχων του. Μόνο και μόνο ο χαρακτηρισμός “Μανούλα μου” μπορεί να προσδώσει την τρυφερότητα προς τη μητέρα, ενώ η ειλικρινής και χωρίς φανφάρες ερμηνεία του τραγουδιού από τον Λάκη Παπά χαϊδεύει απαλά την ψυχή. Σε συνδυασμό με τη λυρική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, το τραγούδι μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ένας ύμνος προς τη μάνα, κρύβοντας όλους τους στεναγμούς αυτής της αγάπης.

Προσωπογραφία της μητέρας μου – Δήμητρα Γαλάνη

Στίχοι – Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Παραμένουμε στον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος έγραψε αυτό το πανέμορφο, τρυφερό τραγούδι για τη μητέρα, η εικόνα της οποίας μας συνοδεύει αιώνια και παντού. “Δε θα σε ξεχάσω κι ούτε θα σε χάσω κάπου θα σε ξαναβρώ”, τραγουδά εδώ η Δήμητρα Γαλάνη και συγκινεί. Στο κείμενο που συνοδεύει το “Χαμόγελο της Τζοκόντας” (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται) ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει για το συγκεκριμένο τραγούδι:

Η μητέρα μου είναι γλυκιά και τρυφερή και μ’ αγαπάει. Θα ‘θελε να ‘χε σταματήσει ο χρόνος εκείνη τη στιγμή που μ’ έχει αντίκρυ και με κοιτάζει. Γνωρίζω εκείνη τη στιγμή καλά, μα δεν μπορώ, ούτε μπορεί να τη σταματήσει. Κι έτσι θα μείνει πάντα στη μνήμη μας, ευγενική και τρυφερή να καρτεράει μια δυο στιγμές που πέρασαν, μια δυο στιγμές που έζησα μοναδικά για κείνη.”

Θα μεγαλώνω – Ρίτα Αντωνοπούλου

Στίχοι: Ειρήνη Τσαγκαράκη, Μουσική: Αντώνης και Δημήτρης Παπαβομβολάκης

Πρόκειται για ένα καινούργιο τραγούδι, στο οποίο οι ρόλοι κάπως αντιστρέφονται. Εδώ δεν έχουμε ένα τραγούδι αφιερωμένο από το παιδί στη μητέρα, αλλά ένα τραγούδι αφιερωμένο από τη μητέρα στο παιδί της. Πραγματεύεται με ευαισθησία, λυρικότητα και βαθιά συγκίνηση την παράλληλη ενηλικίωση μιας μάνας και του παιδιού της, καθώς οι δυο τους μεγαλώνουν και φροντίζουν ο ένας τον άλλον, ερμηνευμένο από την απόλυτα εκφραστική Ρίτα Αντωνοπούλου.


Μάνα – Λεωνίδας Μπαλάφας

Στίχοι – Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας

Χαρακτηριστικό των μαμάδων είναι, μεταξύ άλλων, και η διαρκής ανησυχία για τα παιδιά τους, η έγνοια, οι συμβουλές, η προστατευτικότητα. Εδώ, ο Λεωνίδας Μπαλάφας υμνεί τη μάνα με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο, σε μια προσπάθεια να την καθησυχάσει και να της πει πως όλα μέσα στη ζωή είναι, και τα καλά και τα άσχημα. Όπως η μάνα δίνει κουράγιο στο παιδί της, έτσι και το παιδί δίνει κουράγιο στη μάνα, μια σχέση αμοιβαία και αμφίδρομη.

Άκου Μάνα – Active Member

Στίχοι: B.D. Foxmoor

Το τραγούδι των Active Member υμνεί τη μητέρα μέσα από την τεχνοτροπία και την ιδιοσυγκρασία του Low Bap, κινούμενο στο ύφος και τους “κανόνες” του συγκεκριμένου είδους, αλλά μένοντας πιστό στο πρόσωπο της θεματικής μας. Η ανησυχία της μάνας απαλύνεται ξανά από την πλευρά του παιδιού, που της δείχνει πως ο καθένας έχει τον δικό του δρόμο στη ζωή, αλλά και το “δικό του άστρο εκεί ψηλά”.

Μάνα πού ζω – Δημήτρης Μητροπάνος

Στίχοι – Μουσική: Βαγγέλης Κορακάκης

Ένα λαϊκό τραγούδι από τον Δημήτρη Μητροπάνο, που κινείται σε διαφορετικό ύφος και φέρει μέσα του όλα τα καλά στοιχεία ενός λαϊκού άσματος με επίκεντρο τη μητέρα. Ένα παράπονο, μια χαμένη ελπίδα και η αιώνια αγάπη προς τη μάνα που μας έφερε στη ζωή. Η αναζήτησή της και η επιστροφή σε εκείνην που μοιάζει με καταφύγιο κάθε φορά που κάτι μας πληγώνει, ερμηνευμένα από την υπέροχη φωνή του Μητροπάνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα