Η Αγγελική Τουμπανάκη τραγουδάει για τη γυναίκα που επαναστατεί και ανασταίνεται

Η Αγγελική Τουμπανάκη τραγουδάει για τη γυναίκα που επαναστατεί και ανασταίνεται
H Αγγελική Τουμπανάκη Nikos Karouzos

H World Jazz βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τη συναυλία της στο Half Note Jazz Club "For Women".

Μια συναυλία αφιερωμένη με αγάπη και τιμή, Άσμα Ασμάτων στη γυναίκα δίνει Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Half Note Jazz Club η World Jazz βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη μαζί με τέσσερις αγαπημένους και εκλεκτούς μουσικούς της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής σκηνής τον Γρηγόρη Ντάνη στην κιθάρα, Απόστολο Καλτσά στο μπάσο, Ηλία Δουμάνη στα τύμπανα και Γιώργο Μακρή στη γκάιντα,

Μία συναυλία αφiερωμένη στη γυναίκα που γελάει, που ερωτεύεται, που πονάει, που θυμάται, που μάχεται, που θρηνεί, που ονειρεύεται, που επαναστατεί και ανασταίνεται. Στη γυναίκα που αγαπά και σε σφίγγει στην αγκαλιά της, τη μάνα, την αδελφή, τη σύντροφο, την κόρη. Στη γυναίκα την άχρονη και διαχρονική.

Εμείς μιλήσαμε μαζί της με αφορμή τη συναυλία της αυτή…

Nikos Karouzos


Καταρχάς πώς αισθάνεστε που θα κάνετε μία συναυλία σε ατμόσφαιρα… πολεμική;
Το έχω πιο πολύ ανάγκη από ποτέ. Η δική μου κραυγή είναι η Μουσική. Το σώμα μου να δονηθεί με τις μουσικές και η φωνή μου να εκτιναχθεί και να ενωθεί με άλλες φωνές. Να μοιραστώ με τους συνεργάτες μου, με τους φίλους ακροατές, τις ιδέες, τα συναισθήματα, τη λύπη μου, τη χαρά μου, την αλήθεια μου. Να θυμίσω και να θυμηθώ, μέσα από μουσικές που μας αφυπνίζουν πέρα από σύνορα και νόρμες, που μας εξευγενίζουν και μας ευθυγραμμίζουν αρμονικά. Μουσική… Να τιμήσω την ελευθερία έκφρασης.

Τι θα ακούσουμε στις 9 Μαρτίου στο Half Note;
To “For Women” είναι μία συναυλία αφιερωμένη με αγάπη και τιμή στη γυναίκα. Στη γυναίκα που ερωτεύεται, που πονάει, που μάχεται, που θρηνεί, που ονειρεύεται, που επαναστατεί και ανασταίνεται. Στη γυναίκα που αγαπά και σε σφίγγει στην αγκαλιά της, τη μάνα, την αδελφή, τη σύντροφο, την κόρη. Στη γυναίκα την άχρονη και διαχρονική. Μαζί με τέσσερις αγαπημένους και εκλεκτούς μουσικούς της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής σκηνής τον Γρηγόρη Ντάνη στην κιθάρα, τον Απόστολο Καλτσά στο μπάσο, τον Ηλία Δουμάνη στα τύμπανα και τον Γιώργο Μακρή στη γκάιντα, “φωτογραφίζουμε” μουσικά γυναίκες υπαρκτές και μη, που θαυμάζουμε, που μας ενέπνευσαν, που αγαπήσαμε, γυναίκες των τόπων και των χρόνων.

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να κάνετε μία συναυλία για τις γυναίκες;
To “For Women” είναι ένα project που ονειρευόμουν από καιρό και μάλιστα αφορμή – έμπνευση ήταν οι συναντήσεις μου με τις κρατούμενες των γυναικείων φυλακών της Θήβας, στα πλαίσια των μουσικών δράσεων που συμμετέχω τις οποίες διοργανώνει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας σε συνεργασία με το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών. Μετά είχα την χαρά να είμαι καλεσμένη στη σειρά ντοκιμαντέρ «Συν Γυναιξί» που ήταν η πρώτη σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ που ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά σε γυναίκες, μία ιδέα και σκηνοθεσία της Νικόλ Αλεξανδροπούλου, με οικοδεσπότη τον αγαπημένο ηθοποιό Γιώργο Πυρπασόπουλο. Η εκπομπή στόχευε να ψηλαφίσει τον καθημερινό φεμινισμό, μέσα από αληθινές ιστορίες γυναικών. Οι ερωτήσεις και όλη η αφηγηματική ροή ανέσυραν πάλι την ανάγκη μου για το μουσικό αυτό project. Παράλληλα πέρυσι, στις 8 του Μάρτη του ’21, όταν βρισκόμασταν κλεισμένοι ακόμα στα σπίτια μας, με προσκάλεσαν να κλείσω μουσικά την παγκόσμια διαδικτυακή φεμινιστική εκδήλωση. Και τότε σκέφτηκα πόσα τραγούδια αγαπώ που εξυμνούν τη γυναίκα.. Είναι τιμή να πω ότι με αφορμή αυτό το project, θα «συναντηθώ» με το Κέντρο Διοτίμα, την ιστορική γυναικεία οργάνωση με τη σημαντική και πολυετή δράση που αφορά στη νομική βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη και στις δράσεις ενδυνάμωσης που απευθύνονται σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία.

Ποιες είναι οι γυναίκες που σας ενέπνευσαν;
Οι Γυναίκες οι ασυμβίβαστες και ανυποχώρητες, οι ονειροπόλες και πρωτοπόρες, οι επαναστάτριες και αιρετικές. Κάποιες τις «συναντώ» μέσα από τα επιστημονικά και καλλιτεχνικά μου μονοπάτια και τις αναζητήσεις και ανατρέχω συχνά στο βίο τους και το έργο τους για να εναρμονιστώ με τις αξίες που πρεσβεύουν.
Μαρί Κιουρί. Ήταν η πρώτη γυναίκα βραβευμένη με Νόμπελ Φυσικής και Νόμπελ Χημείας και πρώτη γυναίκα- διδάκτορας στην Ευρώπη η οποία επικράτησε στο ανδροκρατούμενο χώρο της επιστήμης. Ως νεαρή δεν της επιτράπηκε να παρακολουθήσει μαθήματα στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας επειδή δέχονταν μόνο άντρες. Αυτή σε πείσμα των καιρών και σε μια κίνηση ανυπακοής παρακολούθησε μαθήματα στο «Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο» στη Βαρσοβία, ένα παράνομο πανεπιστήμιο που πραγματοποιούσε διαλέξεις μυστικά για νέους Πολωνούς.
Mary “Mother” Jones. Βοήθησε στο συντονισμό μεγάλων απεργιών και ήταν συνιδρυτής των Industrial Workers of the World (IWW). Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ορυχεία και πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας, οργανώνοντας ακόμα και πορείες με παιδιά που δούλευαν με το σύνθημα «Θέλουμε να πάμε σχολείο και όχι στο ορυχείο». Το 1902, ονομάστηκε “η πιο επικίνδυνη γυναίκα στην Αμερική”.
Esma Redžepova «βασίλισσα των τσιγγάνων». Είχε υιοθετήσει 47 Ρομά παιδιά και τα είχε βοηθήσει να μορφωθούν. Έχει βραβευτεί για την ανθρωπιστική της δράση και την φιλανθρωπία της στα ορφανά του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία. Είχε προταθεί 2 φορές για Νόμπελ Ειρήνης.
Patti Smith. Τραγουδίστρια, μουσικός, ποιήτρια. Είπε «Δεν είμαι μια διασημότητα, είμαι μια εργάτρια. Ήμουν πάντα εργάτρια. Δούλευα πριν οι άνθρωποι διαβάσουν το οτιδήποτε για μένα, και τη μέρα που σταμάτησαν να διαβάζουν για μένα, έκανα ακόμη περισσότερη δουλειά. Και η ιδέα ότι αν είστε μια μητέρα, δεν κάνετε τίποτα…. Η μητρότητα και η πατρότητα είναι η πιο δύσκολη δουλειά που υπάρχει.»
Τέλος η Nina Simone, η εκρηκτική, εκκεντρική τραγουδίστρια και ακτιβίστρια, συμμετείχε στον αγώνα για δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα, μεταφέροντας έτσι, στην μουσική της, το θυμό και την οργή για τις διακρίσεις που βίωναν οι Αφροαμερικανοί.
Η Nina που έγραψε το εμβληματικό «Four Women», συχνά αποκαλούμενο και ως φεμινιστικό ύμνο είπε: «Είναι χρέος του κάθε καλλιτέχνη να εκφράζει την εποχή στην οποία ζει».
«Ελευθερία θα πει να μη νιώθεις φόβο».

Άλλη μία γυναικοκτονία έλαβε χώρα δυστυχώς αυτές τις μέρες και ο μακρύς κατάλογος συνεχίζεται… Πώς αισθάνεστε με αυτό και πώς το εξηγείτε;
Γυναικοκτονίες φοβάμαι ότι γίνονταν πάντα, αλλά δεν συζητούσαμε γι’ αυτές, επειδή δεν ήταν κοινωνικά ορατές, ενώ είναι σίγουρα πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται στα επίσημα δεδομένα.
Δυστυχώς ο εγκλεισμός εγινε και η αιτία να φανερωθούν πολλές παθογένειες της κοινωνικής μας ζωής, με σοβαρότερη την ενδοοικογενειακή βία με θύματα γυναίκες και πολλές φορές και παιδιά. Αλλά την ίδια στιγμή είναι πιθανό η κοινωνική αφύπνιση και η μείωση της ανοχή των γυναικών που βρίσκονται σε κακοποιητικές σχέσεις ή φαινόμενα βίας, να οφείλεται στη δημιουργία και ενδυνάμωση του κινήματος “metoo” και στη γενικότερη συζήτηση που προβάλλεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μαζικής δικτύωσης για τη γυναικεία κακοποίηση.
Έχει ξεκινήσει η λειτουργία από την πολιτεία του υποστηρικτικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα .Το κράτος πρέπει συνεχώς να φροντίζει για τις νομοθετικές ρυθμίσεις εναντίον αθέμιτων συμπεριφορών, τη δημιουργία μέτρων ενδυνάμωσης και προστασίας και παράλληλα προγραμμάτων εκπαίδευσης με επίκεντρο το σεβασμό της προσωπικότητας της γυναίκας.
Είναι ζωτικής σημασίας μία ολιστική νομική αντιμετώπιση της κλιμακούμενης έμφυλης βίας σε όλες της τις μορφές .

Η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας πιστεύετε;
Η μουσική είναι αστρόσκονη… Έχει την μαγική ικανότητα να απελευθερώνει την ψυχή αλλά και να μεγεθύνει τα στοιχεία της προσωπικότητας μας. Εάν είσαι μουσικός γίνεσαι διάφανος όταν παίζεις. Είναι η πιο καθάρια μορφή επικοινωνίας, η ένωσή μας με τον χρόνο και το σύμπαν. Είναι παγκόσμια γλώσσα που μπορεί να εξευγενίσει, να εναρμονίσει το νου και να μας ημερέψει. Αρκεί να την ακούσουμε, να αφεθούμε και να αναγνωρίσουμε τους κώδικές της.

Info: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ “FOR WOMEN”/Ημερομηνία και ώρα: Τετάρτη 9 Μαρτίου 21:30/Τόπος: HALF NOTE JAZZ CLUB/Εισιτήρια: 12€ (τραπέζι) – 10 € (όρθιοι)/Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/music/angeliki-toumpanaki-1/Παραγωγή: Half Note Jazz Club & Toubanaki Music Projects/*Μέρος των εσόδων θα δοθεί για την ενίσχυση του Κέντρου Διοτίμα, γυναικεία οργάνωση για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα και συγκεκριμένα την υποστήριξη υπηρεσιών νομικής βοήθειας σε επιζώσες έμφυλης βίας.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θέλουμε να θυμίσουμε τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου, που μπορεί να μην λέγονται ημέρες της γυναίκας, αλλά είναι. Η 24 MEDIA ενώνει τις δυνάμεις των Μέσων της κάνοντας μια κοινή ετήσια αναδρομή του περιεχομένου που έχει παράξει με στόχο τη στήριξη των γυναικών σε κάθε τους μάχη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα