Πώς ο Ποιητής του Περιθωρίου – ή αλλιώς ΛΕΞ – εκθρόνισε Φουρέιρα και Snoop Dog

Διαβάζεται σε 5'
Πώς ο Ποιητής του Περιθωρίου – ή αλλιώς ΛΕΞ – εκθρόνισε Φουρέιρα και Snoop Dog
Ο ποιητής του περιθωρίου- ΛΕΞ Facebook

Ο λόγος για τον ΛΕΞ, τον ποιοτικό Θεσσαλονικιό ράπερ που με κάθε καινούρια του κυκλοφορία ανεβάζει τον πήχη στη ραπ σκηνή.

Δεν πρόκειται για κάποιο πρόσωπο φρέσκο στη ραπ σκηνή. Ο ΛΕΞ ξεκίνησε την καριέρα του από το 1999, ως μέλος του ραπ συγκροτήματος “Βόρεια Αστέρια” (αργότερα εξελίχθηκαν σε “Ανάποδα Καπέλα”). Τον Δεκέμβρη του 2010 κυκλοφόρησαν τον τελευταίο τους δίσκο σαν συγκρότημα και τότε ο ΛΕΞ ξεκίνησε την σόλο πορεία του.

Τον Μάιο του 2018 όλος ο κόσμος που ασχολείται με την ελληνική hip hop μουσική – και όχι μόνο- συζητούσε για τον καινούριο δίσκο του ΛΕΞ, που ανέβηκε στο Youtube απροειδοποίητα τα ξημερώματα της Τρίτης 15 Μαΐου, χωρίς καμία διαφήμιση, χωρίς κανέναν χορηγό. Ο ΛΕΞ δεν περιόρισε την έκδοση της μουσικής του μόνο σε Cd, ούτε πούλησε μπλουζάκια με τις νέες του επιτυχίες. Με την αξία του κατάφερε να διαδοθεί από στόμα και στόμα και να κερδίσει τον σεβασμό ακόμα και των πιο απαιτητικών, χωρίς να εμπορευματοποιήσει την τέχνη του.

Ο ΛΕΞ είναι από τους ράπερ που δεν δίνουν συνεντεύξεις. Υποστηρίζει πως ό,τι έχει να πει το λέει μέσω της μουσικής και των στίχων του.

ΛΕΞ Facebook

Οι προσδοκίες για τη συνεργασία Φουρέιρα – Snoop Dogg

Τον τελευταίο μήνα οι φαν της ποπ τραγουδίστριας Ελένης Φουρέιρα και του ράπερ Snoop Dogg περίμεναν να κυκλοφορήσει το κοινό δείγμα δουλειάς τους. Σημειώνεται ότι ο Dogg έχει μια καριέρα που μετράει 28 χρόνια – Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 21 εκατομμύρια δίσκους στις ΗΠΑ ΚΑΙ 35 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η δε πανέμορφη Φουρέιρα, 32 ετών, κατάφερε να κάνει όλη την Ευρώπη να μάθει το όνομά της με την συμμετοχή της στη Eurovision το 2018, στην οποία εκπροσώπησε την Κύπρο με το τραγούδι Fuego.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο φημισμένων καλλιτεχνών έχει τίτλο “Sirens” και δημοσιεύτηκε στο Youtube την Παρασκευή 5 Απριλίου. Πρόκειται για επανεκτέλεση του θρυλικού τραγουδιού Sweet Dreams (Are Made of This) του 1983 και είναι η πρώτη φορά που οι Eurythmics έδωσαν τη σχετική άδεια.

Το βίντεο του τραγουδιού διεθνών προδιαγραφών, γυρίστηκε στο Λος Άντζελες και στην Αθήνα, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του υποψήφιου για Echo Γερμανού σκηνοθέτη Harris Hodovic και των επιτυχημένων στην Ελλάδα PickCodes. Τη χορογραφία επιμελήθηκε ο Eddy Morales, ο χορογράφος των Mariah Carey, Justin Timberlake και Janet Jackson, ενώ συμμετείχαν επαγγελματίες Αμερικανοί χορευτές, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί με τους Justin Timberlake, Gwen Stefani και Chris Brown.

Όπως είναι φυσικό, το γέννημα της συνεργασίας του Snoop Dogg και της Φουρέιρα βρέθηκε στην κορυφή των τάσεων στο Youtube, αγγίζοντας την πρώτη θέση.

Ο Snoop Dogg και η Φουρέιρα με τις πανάκριβες παραγωγές τους, με το βίντεο κλιπ τα γυρίσματα του οποίου πραγματοποιήθηκαν σε δύο ηπείρους , με τη συμμετοχή των καλύτερων χορογράφων και με την παραχώρηση του δικαιώματος επανεκτέλεσης ενός τραγουδιού που είναι ήδη γνωστή και εγγυημένη επιτυχία, δεν υπολόγισαν έναν παράγοντα: Τον παράγοντα ΛΕΞ.

Το κομμάτι “Sirens” δεν κατάφερε να κλείσει ένα 24ωρο στην πρώτη θέση των τάσεων στο Youtube διότι ο ΛΕΞ απροειδοποίητα και χωρίς καμία διαφήμιση όπως πάντα, ανέβασε βίντεο στο youtube.

Το νέο τραγούδι του ΛΕΞ συνοδευόταν και από βίντεο κλιπ, κάτι που δεν συνηθίζει ο Θεσσαλονικιός ράπερ.

Μέσα σε μόλις μία ώρα το χιπ χοπ κομμάτι “Τίποτα στον Κόσμο” εκθρόνισε Snoop Dogg και Φουρέιρα από την πρώτη θέση, εκτοπίζοντάς τους στο νούμερο δύο των τάσεων στο Youtube.

Το παιδί του περιθωρίου, που οι περισσότερες συναυλίες του είναι με ελεύθερη είσοδο ή στις ελάχιστες περιπτώσεις που έχει, το αντίτιμο εισόδου είναι συμβολικό, που δεν έχει χορηγούς, που δεν πληρώνει για διαφήμιση, που δεν επιδιώκει να πλουτίσει μέσω της μουσικής του, ούτε προσαρμόζεται στις επιταγές των καιρών, κατάφερε να περάσει στην πρώτη θέση με την αξία του.

Ο ΛΕΞ ή αλλιώς “Ο ποιητής του περιθωρίου” ασχολείται στα τραγούδια του περισσότερο με την οικονομική κρίση, την ελληνική οικογένεια, αλλά και με την αστυνομική βία και τον φασισμό. Τα λόγια του είναι σκοτεινά, απαισιόδοξα και μαύρα.

Ανθρώπινο, ωμό και συναισθηματικό μαζί.

Το νέο κομμάτι του ΛΕΞ έκανε αίσθηση. Οι φαν του χαρήκαμε και αισθανθήκαμε μαζί του ανακούφιση που “ξεπλήρωσε τους λογαριασμούς του”, απολαύσαμε το καλοδουλεμένο βίντεο με την υπέροχη αισθητική και ήρθαμε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά του.

Created & Directed: by Angel Saft

Produced: by Dof Twogee

Υ.Γ. Ο ΛΕΞ μαζί με άλλους καλλιτέχνες της ραπ σκηνής θα εμφανιστεί την Τετάρτη 10 Απριλίου στο Rap Monsters, ένα χιπ-χοπ φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του Παύλου Φύσσα την ημέρα των γενεθλίων του στο Piraeus 117 Academy.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα