Ο Sting προειδοποιεί: “Έρχεται μάχη ανάμεσα στον άνθρωπο και το ΑΙ – Και θα τη δώσουμε όλοι”

Ο Sting προειδοποιεί: “Έρχεται μάχη ανάμεσα στον άνθρωπο και το ΑΙ – Και θα τη δώσουμε όλοι”
Ο Sting AP Photo/Hussein Malla

Ο Sting βαριέται όλα όσα σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και διαβλέπει να πλησιάζει μια μάχη ανάμεσα στο ΑΙ και στον άνθρωπο.

Στον μακρύ κατάλογο γνωστών καλλιτεχνών – και όχι μόνο – που καλούνται να σχολιάσουν τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην τέχνη, μπήκε και ο Sting ο οποίος μόνο ζοφερό βλέπει ένα τέτοιο μέλλον, όπου οι στίχοι των τραγουδιών θα παράγονται από τη… “μηχανή”.

Ο πρώην frontman των The Police μίλησε στο BBC για την “άνθιση” των στίχων που παράγονται από το AI λέγοντας ξεκάθαρα πως πιστεύει ότι δε θα φτάσουν ποτέ να συγκριθούν με τα τραγούδια των … ανθρώπων στιχουργών, αλλά επέρχεται μάχη!

Τα δομικά υλικά της μουσικής ανήκουν σε έμας, στα ανθρώπινα όντα” είπε ο Sting. “Θα είναι μία μάχη που όλοι θα χρειαστεί να δώσουμε τα επόμενα χρόνια, υπερασπίζοντας το ανθρώπινο κεφάλαιο ενάντια στο AI”. Ο Sting πρόσθεσε ότι η τεχνολογική καινοτομία “δεν τον εντυπωσιάζει καθόλου και είναι όπως το να βλέπει μια ταινία CGI.

Βαριέμαι αμέσως όταν βλέπω μία εικόνα που έχει παραχθεί από ηλεκτρονικό υπολογιστή”, λέει και προσθέτει “φαντάζομαι το ίδιο θα νιώθω όταν ακούσω μουσική που θα έχει παραχθεί από το AI. Μπορεί στην περίπτωση της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής να λειτουργεί καλύτερα. Αλλά για τραγούδια που εκφράζουν συναισθήματα, δεν νομίζω ότι θα με συγκινήσουν.”

Τα σχόλια ακολουθούν την κυκλοφορία από το Spotify της υπηρεσίας “AI DJ” στη Βρετανία και την Ιρλανδία, η οποία “αναγνωρίζει” τις μουσικές συνήθειες των χρηστών και τους προτείνει νέα τραγούδια, χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο Στινγκ AP Photo/Tim Larsen

AI και οι εξελίξεις “τρέχουν”

Τον Φεβρουάριο ο DJ David Guetta “πρόσθεσε” την “υποτιθέμενη” φωνή του Eminem σε ένα τραγούδι του, ενώ τον Απρίλιο η Universal Music Group αφαίρεσε μία AI-generated συνεργασία ανάμεσα στον Drake και τον The Weeknd (που από τότε άλλαξε όνομα!) από τις πλατφόρμες streaming.

Άλλες πρόσφατες σχετικές περιπτώσεις που συζητήθηκαν πολύ ήταν η σφοδρή αντίδραση του Nick Cave για τη δημιουργία στίχων του με τη χρήση ChatGPT, αλλά και η πρόσφατη “ερμηνεία” του Kurt Cobain στο τραγούδι των Hole, “Celebrity Skin” (1998).

Πριν από λίγες εβδομάδες ακούσαμε και ένα… ΑΙ άλμπουμ των Oasis (το “AISIS”, δημιουργήθηκε από το indie συγκρότημα Breezer), το οποίο περιέργως καθόλου δεν ενόχλησε τον Liam Gallagher, αν και η φωνή του παράχθηκε “μηχανικά”.

Η τελευταία μεγάλη… “επιτυχία” του ΑΙ είναι το τραγούδι των Beach Boys, “God Only Knows” σαν βγαλμένο από τη δισκογραφία των… The Beatles.

Η νεοϊδρυθείσα ομάδα Human Artistry Campaign” προειδοποιεί για τους κινδύνους των εταιριών AI και το κατά πόσο παραβιάζουν τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, ένα πεδίο στο οποίο θα υπάρξουν σύντομα πολλές εξελίξεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα