Πάνω από 20.000 φωνές μαζί για την Ηριάννα

Πάνω από 20.000 φωνές μαζί για την Ηριάννα
GREEK CONCERTS LIVE VIDEOS

Οι Έλληνες καλλιτέχνες ένωσαν τις φωνές τους για την απελευθέρωση της Ηριάννας. Πάνω από 20.000 άνθρωποι το βράδυ της Παρασκευής στο πάρκο Γουδή. Το News 24/7 ήταν εκεί

Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο πάρκο Γουδή στη συναυλία που διοργάνωσαν οι φίλοι της προφυλακισμένης Ηριάννας, για την έκφραση αλληλεγγύης και την οικονομική ενίσχυση του δικαστικού της αγώνα.

Οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας, Manu Chao, Γιάννης Χαρούλης, Νατάσσα Μποφίλιου, VIC (Villagers of Ioannina City), Φοίβος Δεληβοριάς, Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, Ματούλα Ζαμάνη, Δημήτρης Μυστακίδης, Σπύρος Γραμμένος, Social Waste, Εισβολέας, "ένωσαν" τις φωνές τους με αίτημα την αποφυλάκιση της  Ηριάννας που διώκεται για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση με την προφυλάκιση της να παρατείνεται.

ADVERTISING

"Η Ηριάννα καταδικάστηκε την 1η Ιουνίου σε 13 χρόνια κάθειρξη με βάση τον τρομονόμο 187Α. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται έγκλειστη χωρίς κανένα στοιχείο και, το πιο σημαντικό, χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα. Μια κατάφωρη αδικία που, αν περάσει σήμερα, αύριο θα έχουμε χτίσει τις δικές μας φυλακές. Οι φωνές, η μουσική και οι στίχοι αγαπημένων μουσικών καλλιτεχνών ενώνονται σε μια μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης "Για την Ηριάννα". Σπάμε τη σιωπή και το φόβο και δίνουμε δύναμη στον αγώνα για την αλήθεια και το δίκαιο", ήταν το κάλεσμα των διοργανωτών της συναυλίας.

Το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκαν στη συναυλία πάνω από 20.000 άτομα, τραγουδώντας για τη δικαστική δικαίωση της κοπέλας που είναι υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, τα χρήματα που τελικά μαζεύτηκαν καλύπτουν τη συνέχιση του δικαστικού αγώνα και το "πλεονάζον ποσό θα διατεθεί για τις ανάγκες κρατουμένων και προσφύγων". Τα 20.000 κουπόνια των 5 ευρώ που διατέθηκαν, "εξαφανίστηκαν" μάλιστα λίγο μετά τις 10 το βράδυ.

Κορυφαία στιγμή της συναυλίας, όταν οι Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Αγγελάκας, Δ. Μυστακίδης και ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, βρέθηκαν μαζί πάνω στη σκηνή.

Θυμίζουμε ότι στις 16 Οκτωβρίου εξετάζεται, για δεύτερη φορά, από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας Β.Λ. και του συγκατηγορούμενού της, Περικλή, μετά την πρώτη απορριπτική απόφαση τον περασμένο Ιούλιο που πυροδότησε κύμα αντιδράσεων.

Η νεαρή πανεπιστημιακός παραμένει έγκλειστη μετά την καταδίκη της σε 13 χρόνια κάθειρξη. Ο συνήγορός είχε αρχικά ζητήσει το δείγμα DNA βάσει του οποίου διώκεται, ώστε να ελεγχθεί από ειδικό πραγματογνώμονα, διδάκτορα της Γενετικής, σε ελληνικό εξειδικευμένο κέντρο. Ο ανακριτής διαβίβασε το αίτημα της υπεράσπισης, όμως η Αστυνομία απάντησε πως το φερόμενο δείγμα που σύμφωνα με τις αρχές είχε εντοπιστεί σε γεμιστήρα στην Πανεπιστημιούπολη, ήταν ελάχιστο και δεν υπήρχε πια. Γενετιστές κατέθεσαν δε, πως για να είναι έγκυρο το δείγμα πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ ποσοτικό πλαφόν.

Ο συνήγορος της 29χρονης, Θεόδωρος Μαντάς, σε πρόσφατη δήλωσή του στο NEWS 24/7 αναφέρθηκε στον καινούργιο αγώνα που καλείται να δώσει. "Η ισχυρή μειοψηφία των δικαστών στην προηγούμενη αίτηση αποφυλάκισης δημιουργεί βάσιμη αισιοδοξία και θετική προσδοκία ότι  με την καινούργια προσπάθειά θα τελειώσει ο κύκλος της εσφαλμένης δικαστικής εκτίμησης. Ήλθε η ώρα να επουλωθεί η πληγή που προκλήθηκε στο κράτος δικαίου, να θριαμβεύσει ο ανθρωποκεντρικός του χαρακτήρας και η Ηριάννα επιτέλους να αποφυλακισθεί" δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στόχος της υπεράσπισης είναι να καταδείξει ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείο Αναστολών πως ο εγκλεισμός της Ηριάννας ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και εκδόθηκε η σε βάρος της καταδικαστική απόφαση, θα οδηγήσει σε υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη. Η ακαδημαϊκή της καριέρα έχει "παγώσει" επ' αόριστον και δεν αποκλείεται να έχει άσχημη κατάληξη, αφού ήδη έχει υποχρεωθεί να αφήσει στη μέση το διδακτορικό της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Το σκεπτικό της απόρριψης της πρώτης αίτησης αναστολής

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιούλιο συζητήθηκε η πρώτη αίτηση για την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης, έως την έκδοση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ουσίας, του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την υπερασπιστική γραμμή όσο και για την ουσία της υπόθεσης είναι πως η απόφαση ελήφθη, όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία -και μάλιστα οριακή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, στο σύνολό τους οι δικαστές έκριναν πως η Ηριάννα πληροί της προϋποθέσεις του άρθρου 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δηλαδή μεταξύ άλλων ότι δεν είναι φυγόποινη ή φυγόδικη και δεν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, που της έχουν επιβληθεί. Η διαφορετική κρίση των δικαστών, όπως κατά πληροφορίες καταγράφεται, έρχεται αναφορικά με την ύπαρξη ή μη βλάβης ως προς την 29χρονη.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία της έδρας εμμένει στα "ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων" που αποδίδονται στην Ηριάννα και από τα οποία προκύπτει ότι "είναι πολύ πιθανόν να διαπραχθούν ομοειδή εγκλήματα", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα, οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί καταλήγουν στο ότι "δεν προκύπτει υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για την αιτούσα".

Αντίθετη ακριβώς είναι η θέση της μειοψήφιας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών. Οι δύο δικαστές επικεντρώνονται αυστηρά στις προϋποθέσεις του άρθρου 497 ΚΠΔ, όπως ορίζει ο νόμος και προσθέτουν πως η εκτέλεση της ποινής για την Ηριάννα είναι βλαπτική, καθώς "θα της στερήσει την επαγγελματική και επιστημονική πρόοδο σε μία ηλικία που είναι καθοριστική προς τούτο".

Φωτογραφία: Greek Concerts Live Videos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στις 16 Οκτωβρίου η νέα αίτηση αποφυλάκισης για την Ηριάννα

Ψήφισμα αλληλεγγύης για την Ηριάννα εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Ηριάννα: Ο κόσμος που ήταν δίπλα μου, μου δίνει δύναμη να μη λυγίσω

Πατέρας Ηριάννας: Η κόρη μου διαφωνεί κάθετα με τα επεισόδια στην Αθήνα. Θέλουμε μια δίκαιη δίκη

24Media Network