Prodigy: Πέντε τραγούδια που όρισαν την ηλεκτρονική μουσική

Prodigy: Πέντε τραγούδια που όρισαν την ηλεκτρονική μουσική
Οι Keith Flint και Maxim Reality KEY

Μια αναδρομή στην καριέρα των σπουδαίων Prodigy με αφορμή τον θάνατο του frontman τους Keith Flint στα 49 του χρόνια. Η μπάντα που όρισε το Big Beat και την ηλεκτρονική μουσική των ημερών της.

Ο Keith Flint δεν είναι πια μαζί μας κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας των Prodigy με τον θάνατό του.

Μαζί με τους Liam Howlett (συνθέτης/ keyboards) και Maxim (mc/φωνητικά), όρισαν το τι σημαίνει live performace. Πρωτοπόροι του big beat, καταιγιστικοί on stage και ταυτισμένοι με τον πειραματισμό, όρισαν την ηλεκτρονική μουσική της εποχής τους, ανοίγοντας νέους δρόμους.

Οι βασιλιάδες της dance σκηνής κατάφεραν μέσα στην καριέρα τους να συνδυάσουν το rave με την techno και τα breakbeats, την ηλεκτρονική ροκ και το punk και έγιναν μια “από τις 50 μπάντες που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις”, όπως έγραφε χαρακτηριστικά το Q magazine. Πάντοτε τιμώντας τα ετερόκλητα ακούσματά τους, παντρεύοντάς τα και φτιάχνοντας ένα νέο, ολόδικό τους, μείγμα. Ίσως να είναι η μοναδική μπάντα ηλεκτρονικής μουσικής που ένωσε τόσο διαφορετικό κοινό στις συναυλίες τους, από όλες τις ηλικίες, από όλα τα μουσικά ακούσματα. Ακριβώς γιατί ποτέ δεν είχαν παρωπίδες και όρια σε αυτό που δημιουργούσαν.

 

Παρακάτω ανατρέχουμε σε πέντε από τα δεκάδες κομμάτια τους που θα θυμίζουν για πάντα μια ολόκληρη εποχή, μια μουσική επέλαση που άρχισε και δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, αφού τις προεκτάσεις της, θα συνεχίσουμε να τις βλέπουμε και στο άμεσο μέλλον.

Out of Space

Δύο χρόνια μετά τον σχηματισμό της μπάντας, έρχεται και ο πρώτος δίσκος τους. Το άλμπουμ τιτλοφορείται “Experience” και κυκλοφόρησε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1992, από την ανεξάρτητη βρετανική δισκογραφική εταιρία XL Recordings. Το πρώτο single ήταν το Charly το οποίο έφτασε στην τρίτη θέση του UK Top10. Το κομμάτι βρήκε αμέσως θέση στα rave club και πάρτι της εποχής. Στον πρώτο δίσκο της μπάντας είχαμε άλλωστε συνολικά έξι singles, τα “Fire”, “Jericho”, “Everybody in the place”, “Out of Space”, “Wind it up (Rewound)”, “Charly”.

Φυσικά, το κομμάτι-ορόσημο του άλμπουμ, αυτό που έμελλε να χαρακτηρίσει ανεξίτηλα τους Prodigy αλλά και τα 90s γενικότερα, ήταν το Out of space.

Το κομμάτι περιλαμβάνει samples από το “Chase the Devil” του Max Romeo, παραγωγή στο οποίο είχε κάνει ο επίσης θρύλος Lee “Scratch” Perry. Επίσης περιλαμβάνει sample του “Critical Beatdown” των Ultramagnetic MCs, με τον Kool Keith να ακούγεται να λέει “I’ll take your brain to another dimension, pay close attention”. Σκηνοθεσία στο βίντεο είχε κάνει ο Russell Curtis. Το συγκρότημα φρόντιζε να παίζει το Out of space σε όλα τα live του καθώς θεωρείται το – ίσως – πιο αγαπημένο του κοινού. Και δικαίως.

No good (start the dance)

Σε παραγωγή φυσικά του Liam Howlett, το No Good κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1994 και είναι το δεύτερο single από τον δεύτερο δίσκο της μπάντας, “Music for the Jilted Generation”.

Το κομμάτι χτίζεται γύρω από το sample του “You’re No Good for Me” της Kelly Charles (1987). Το 2012 το ΝΜΕ το συμπεριέλαβε στα 100 καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας του 1990.

Στο βίντεο σκηνοθεσίας Walter Stern πρωταγωνιστεί ο Liam Howlett και ο “φυλακισμένος” Keith Flint. Είναι το πιο διασκευασμένο κομμάτι των Prodigy μέχρι σήμερα.

Firestarter

Το πρώτο single των Prodigy που έφτασε στο νούμερο 1 των βρετανικών charts, καθώς και η πρώτη τους μεγάλη διεθνής επιτυχία. Περιλαμβάνεται στον τρίτο δίσκο τους “The Fat of the Land”, το 1997. Συνολικά μπήκε στην πρώτη δεκάδα 12 χωρών. Στα αμερικανικά Billboard Hot 100, έφτασε στο νούμερο 30.

Στη σύνθεση μετέχει η Kim Deal καθώς το κιθαριστικό riff είναι sample του κομματιού “S.O.S.” από τον δίσκο Last Splash των Breeders. Στη σκηνοθεσία του βίντεο είναι και πάλι ο Walter Stern και το συγκρότημα εμφανίζεται σε εγκαταλελειμμένο σταθμό μετρό του Λονδίνου. Ένα από τα βίντεο που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά.

Breathe

Και το Breathe περιλαμβάνεται στο “The Fat of the Land”. Κυκλοφόρησε ως το δεύτερο single του άλμπουμ και μπήκε στη δεκάδα 15 charts ανά τον κόσμο.

Έγινε δύο φορές πλατινένιο στην Αυστραλία και μία στη Φινλανδία, στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του σχήματος. Για την προώθηση του κομματιού γυρίστηκε video clip (Walter Stern και εδώ), το οποίο κέρδισε MTV Video Music Award, στην κατηγορία Viewer’s Choice.

Στο κομμάτι ακούγεται ένα “drum break” από το “Johnny the Fox Meets Jimmy the Weed” των Thin Lizzy αλλά και μέρος του “Da Mystery of Chessboxin” των Wu-Tang Clan.

Omen

Είναι το 19ο συνολικά single των Prodigy. Κυκλοφόρησε στις 16 Φεβρουαρίου του 2009 και περιλαμβάνεται στο “Invaders Must Die”. Το βίντεο που το συνοδεύει αποτελεί ένα αφιέρωμα στις live εμφανίσεις του συγκροτήματος. Παραγωγή έκανε ο τραγουδιστής των “Does It Offend You, Yeah?”, James Rushent, και περιλαμβάνει remix κομματιού των Noisia. Έγινε το δέκατο κατά σειρά κομμάτι των Βρετανών που μπήκε στο top ten των UK Singles Chart ενώ περιλαμβάνεται και στο soundtrack της ταινίας Kick-Ass.

Το Omen όπως έπεσε πάνω στα κεφάλια μας στο Terra Vibe της Μαλακάσας:

 

Δισκογραφία:

Experience (1992)

Music for the Jilted Generation (1994)

The Fat of the Land (1997)

Always Outnumbered, Never Outgunned (2004)

Invaders Must Die (2009)

The Day Is My Enemy (2015)

No Tourists (2018)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα