Σάλος με την “ψεύτικη” υπογραφή του Μπομπ Ντίλαν σε βιβλία που κάποιοι ακριβοπλήρωσαν 

Σάλος με την “ψεύτικη” υπογραφή του Μπομπ Ντίλαν σε βιβλία που κάποιοι ακριβοπλήρωσαν 
O Μπομπ Ντίλαν τραγουδάει το "Knocking on Heavens doors" στον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' 1997/Gianni Schicchi/AP Photo

Σπάνια κάνει δημόσιες δηλώσεις, αλλά τώρα ο Μπομπ Ντίλαν αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη σε όσους χρυσοπλήρωσαν αντίτυπα του βιβλίου του με μία υπογραφή που δεν ήταν ακριβώς δική του.

Ο Μπομπ Ντίλαν (Bob Dylan) ζήτησε δημόσια συγγνώμη σε όσους έδωσαν έναν σκασμό δολάρια για να αποκτήσουν υπογεγραμμένα αντίτυπα του βιβλίου του, που όμως τελικά δεν είχε καν περάσει από τα χέρια του! Παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιήθηκε μία συσκευή για την αυτόματη αναπαραγωγή της υπογραφής του (autopen), λόγω ενός προβλήματος υγείας που δεν του επέτρεψε να υπογράψει ο ίδιος τα αντίτυπα.

Ο Μπομπ Ντίλαν σπάνια καταφεύγει σε δημόσιες δηλώσεις για να εξηγήσει το οτιδήποτε, αλλά αυτή τη φορά ένιωσε ότι όφειλε μία μεγάλη συγγνώμη στους θαυμαστές του. Όπως παραδέχτηκε η υπογραφή του σε 900 βιβλία που με τόση λαχτάρα αγόρασαν οι θαυμαστές του, δίνοντας 599 δολάρια το καθένα, δεν ήταν αυθεντική.

Ήταν ένα “λάθος κρίσης” είπε ο διάσημος μουσικός για την αναπαραγωγή της υπογραφής του με autopen, αν και στο πλαίσιο της διαφημιστικής προώθησης του βιβλίου ήταν ξεκάθαρο ότι τα βιβλία θα έφεραν υπογραφή με το… μαγικό χεράκι του!

Μπομπ Ντίλαν: Είχα ίλιγγο, συγγνώμη που δεν υπέγραψα εγώ

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το βιβλίο του Μπομπ Ντίλαν με τίτλο “The Philosophy of Modern Song”, περιλαμβάνει τα εμβριθή σχόλια του θρυλικού τραγουδοποιού πάνω σε τραγούδια θρυλικών καλλιτεχνών της μουσικής και κυκλοφόρησε στις αρχές Νοεμβρίου 2022. Πολύς ντόρος έγινε για τα 900 αντίτυπα του βιβλίου, που κυκλοφόρησαν υπογεγραμμένα από τον Ντίλαν με επιστολή/πιστοποίηση γνησιότητας από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster.

Όταν οι αγοραστές παρέλαβαν ενθουσιασμένοι τα βιβλία τους άρχισαν με χαρά να κάνουν αναρτήσεις με φωτογραφίες από την υπογραφή στα social media. Δεν είναι και λίγο, το είδωλό σου να έχει υπογράψει το βιβλίο που έχεις στην κατοχή σου, με το ίδιο χέρι που έχει γράψει τους στίχους των αγαπημένων σου τραγουδιών. Πολύ σύντομα κατάλαβαν ότι οι υπογραφές ήταν τόσο ίδιες, που αποκλείεται να έχουν προέλθει από ανθρώπινο χέρι και οι “καταγγελίες” έπεσαν βροχή.

Με μία δημόσια δήλωσή του ο 81χρονος μουσικός υπογράμμισε ότι όλα τα υπογεγραμμένα του αντίτυπα σε όλες τις φάσεις της καριέρας του είναι… αυθεντικά. Αλλά όχι και αυτή τη φορά.

…το 2019 είχα μία κρίση ιλίγγου η οποία συνεχίστηκε στα χρόνια της πανδημίας. Θα χρειαζόταν ομάδα 5 ατόμων με τους οποίους θα έπρεπε να συνεργαστώ στενά σε κλειστό χώρο για να γίνουν οι συναντήσεις για τις υπογραφές και δεν μπορούσαμε να βρούμε έναν ασφαλή και πρακτικά εφικτό τρόπο για να το κάνουμε αυτό, ενώ ο ιός οργίαζε” έγραψε ο Ντίλαν.

Και έτσι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν αδύνατο να υπογράψω και ο ίλιγγος δεν βοηθούσε. Με τις προθεσμίες του συμβολαίου να εκκρεμούν, μου προτάθηκε η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε μια συσκευή auto-pen, ενώ με διαβεβαίωσαν ότι αυτή η τακτική ακολουθείται ευρέως στον κόσμο της τέχνης και της λογοτεχνίας” ανέφερε.

Το να χρησιμοποιήσω αυτή τη συσκευή ήταν ένα λάθος κρίσης και θέλω να επανορθώσω άμεσα. Συνεργάζομαι με τους Simon & Schuster και τους συνεργάτες μου για να το κάνω”.

Δείτε την ανάρτηση του Ντίλαν για την υπογραφή “μαϊμού”

Dylan - ανάρτηση Facebook

Οι χρήστες σχολίασαν καλοπροαίρετα τη δημόσια “συγγνώμη” του διάσημου μουσικού, λέγοντας ότι είναι προς τιμήν του να παραδέχεται το λάθος του και πώς ο… ίλιγγος δεν αντέχεται! Με τη σειρά τους και οι εκπρόσωποι του εκδοτικού κολοσσού Simon & Schuster ζήτησαν συγγνώμη και πρότειναν να αποζημιώσουν όσους αγοραστές επιθυμούν να πάρουν τα … λεφτά τους πίσω. Παραδέχτηκαν με ανάρτηση στο Twitter ότι αυτή είναι όντως η υπογραφή του καλλιτέχνη, αλλά έχει αναπαραχθεί με μηχανικό τρόπο.

Μήπως δεν ήταν η πρώτη φορά;

Η αποκάλυψη αυτή έβαλε στο μικροσκόπιο της αμφισβήτησης και τις εκτυπώσεις τέχνης από ζωγραφικά έργα του Ντίλαν, κάποιες από τις οποίες πωλούνται για πάνω από 14.500 δολάρια η κάθε μία.

Η βρετανική Castle Fine Art, που διαθέτει στο εμπόριο τις εκτυπώσεις τέχνης του Ντίλαν δήλωσε ότι “αγνοεί πλήρως τη χρήση autopen” και ότι ανακάλυψε ότι μόνο δύο σειρές εκτυπώσεων – αυτής της χρονιάς – είναι υπογεγραμμένες αυτοματοποιημένα και όχι από ίδιο το χέρι του καλλιτέχνη.

Επιβεβαιώνουμε ότι όλες οι άλλες εκδόσεις έχουν υπογραφεί από τον ίδιο τον Μπομπ Ντίλαν” είπαν και πρόσφεραν επιστροφή χρημάτων σε όσους είχαν όντως ένα αντίγραφο με μαϊμού υπογραφή.

Υπογραφή με autopen και από τον Ομπάμα;

Η χρήση του autopen έχει απήχηση κυρίως στην πολιτική. Το 2011 ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που ενέκρινε νομοθεσία με autopen υπογραφή.

Τέτοια… χαλαρότητα δεν γίνεται τόσο εύκολα αποδεκτή στους καλλιτέχνες γιατί προφανώς οι θαυμαστές τους θέλουν το ίδιο το χεράκι του ειδώλου τους να έχει κοπιάσει για την υπογραφή. Νωρίτερα μέσα στο χρόνο οι θαυμαστές της Ντόλι Πάρτον την είχαν κατηγορήσει ότι υπέγραψε με autopen τα αντίτυπα του βιβλίου της, ενώ το ίδιο είχε παραδεχτεί και η Σινέντ Ο Κόνορ για τα απομνημονεύματά της.

Σε αυτό το μήκος κύματος, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η “εφεύρεση” της Μάργκαρετ Άτγουντ το 2004. Η πολυβραβευμένη Καναδή συγγραφέας, ποιήτρια και κριτικός λογοτεχνίας δημιούργησε το “LongPen”, μία συσκευή υπογραφής από απόσταση με ρομποτικό χέρι, που υποστήριζε ηχητική και οπτική επαφή ανάμεσα στον συγγραφέα και τον θαυμαστή του, τη στιγμή που μπαίνει η “virtual” υπογραφή στο αντίτυπο.

Με πληροφορίες από Guardian, NME.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα