Το Samos Young Artists Festival θέλει να αφήσει ένα αποτύπωμα στις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών

Διαβάζεται σε 7'
Το Samos Young Artists Festival θέλει να αφήσει ένα αποτύπωμα στις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών
Kevin_Dalferth1

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του 15ου Samos Young Artists Festival, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν και Μάσα Ιλιάσοφ, μιλούν για τη φιλοσοφία και τις προκλήσεις πίσω από την επιτυχημένη πορεία του φεστιβάλ.

Το νησι της Σάμου φιλοξενεί για 15η χρονιά το Samos Young Artists Festival, το οποίο έχει καταστεί ένας κορυφαίος προορισμός για τους λάτρεις της μουσικής.
Από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου 2025, το Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου θα γεμίσει με μελωδίες από όλο τον κόσμο, σε μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία που γιορτάζει την ποικιλία και την πολιτισμική ανταλλαγή. Για μία ακόμα χρονιά, η σκηνή του φεστιβάλ θα φιλοξενήσει σολίστες, μουσικά σχήματα και νέους καλλιτέχνες, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει εξαιρετικές ερμηνείες από την κλασική μουσική μέχρι την τζαζ και την ελληνική chanson.

Με την υπογραφή των καλλιτεχνικών διευθυντών Τιμόθεου Γαβριηλίδη-Πέτριν και Μάσα Ιλιάσοφ, το φεστιβάλ συνεχίζει να αναδεικνύει την πολιτιστική αξία του νησιού και να ενώνει καλλιτέχνες και κοινό από κάθε γωνιά του κόσμου.

Οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές μοιράζονται τη φιλοσοφία και τις προκλήσεις που κρύβονται πίσω από τη 15η διοργάνωση του φεστιβάλ, αποκαλύπτοντας πώς το Samos Young Artists Festival διατηρεί τη μοναδική του ταυτότητα μέσα από την εξελισσόμενη μουσική σκηνή και τις συνεργασίες που γεφυρώνουν πολιτισμούς.

Kevin_Dalferth1

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν και Μάσα Ιλιάσοφ μιλούν στο NEWS 24./7 για τα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούν για την επιλογή καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων: “Πάντα αναζητούμε εξαιρετικούς καλλιτέχνες που διακρίνονται για την ποιότητα της ερμηνείας τους.
Η ποιότητα της μουσικής είναι πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα, και ταυτόχρονα προσπαθούμε να διαμορφώνουμε προγράμματα με ποικιλία μουσικών ειδών. Η μουσική δωματίου και η τζαζ υπήρξαν ανέκαθεν ο βασικός κορμός του προγράμματος. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουμε παρουσιάσει και είδη μουσικής που δεν συναντά κανείς εύκολα στην Ελλάδα – πόσο μάλλον σε ένα τόσο απομακρυσμένο νησί όπως η Σάμος.
Πέρυσι είχαμε πορτογαλικό fado, πρόπερσι αργεντίνικο tango. Οι βραδιές όπερας επίσης αγαπιούνται ιδιαίτερα από το πιστό κοινό μας. Ανεξαρτήτως είδους, αναζητούμε μουσικούς με αφοσίωση στην τέχνη τους και με μια “αστερόσκονη” — μια ποιότητα που τους φέρνει πιο κοντά στο κοινό”.

Το φεστιβάλ ισορροπεί ανάμεσα στο διεθνές και στο τοπικό στοιχείο. Πώς πετυχαίνετε αυτή την ισορροπία μεταξύ παγκόσμιας απήχησης και τοπικής συμμετοχής;

“Πράγματι, το φεστιβάλ έχει μέχρι τώρα φιλοξενήσει καλλιτέχνες τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, με μια πολύ καλή ισορροπία. Οι Ευρωπαίοι μουσικοί είναι πάντα παρόντες, και τα τελευταία χρόνια έχουμε προσκαλέσει και μουσικούς από τις ΗΠΑ – κυρίως από το Curtis Institute of Music, ένα κορυφαίο ίδρυμα με στενή σχέση με το Ίδρυμα Schwarz. Φέτος προσκαλούμε επίσης μια νέα ταλαντούχα βιολονίστρια από τη Σάμο, την Εύα Κουτσοδήμου. Γεννημένη και μεγαλωμένη στο νησί, είναι σήμερα μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και θεωρείται ήδη μία από τις πιο υποσχόμενες νέες μουσικούς στην Ελλάδα.

Ένας από τους στόχους μας είναι να συνεργάζονται επί σκηνής τοπικοί και διεθνείς μουσικοί. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά και μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον” απαντούν.

Η Μάσα Ιλιάσοφ
Η Μάσα Ιλιάσοφ

Κατά τη γνώμη σας, πώς συνομιλεί το φεστιβάλ με τον σύγχρονο κόσμο; Ποιος είναι ο ρόλος της πολιτισμικής ανταλλαγής σήμερα — και πώς ενσαρκώνει το φεστιβάλ αυτή την ιδέα;

“Πιστεύουμε ότι η πολιτισμική ανοιχτότητα και ανταλλαγή είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ — σε μια εποχή όπου κυριαρχεί το κλείσιμο και η αποξένωση. Άνθρωποι από διαφορετικές χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο αυτού του φεστιβάλ και η μουσική είναι η κοινή μας γλώσσα. Το φεστιβάλ είναι ταυτισμένο με τη σύνδεση και τη διάρρηξη κάθε φραγμού που μας κρατά μακριά. Η μουσική είναι ένα διαχρονικό μέσο επικοινωνίας που ανήκει σε όλους. Η χρήση της για τη δημιουργία γεφυρών στον σύγχρονο κόσμο είναι το καθήκον και η αποστολή μας”.

Τιμόθεος Γαβριηλίδης - Πέτριν
Ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης - Πέτριν

Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με τη Σάμο και το Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου; Ως καλλιτέχνες και επιμελητές, τι σας εμπνέει περισσότερο σε αυτό το σκηνικό;

Η Μάσα Ιλιάσοφ αναφέρει: “Η σχέση μου με τη Σάμο πάει αρκετά χρόνια πίσω, από τότε που ξεκίνησα να εργάζομαι στο Ίδρυμα Schwarz. Ερωτεύτηκα αμέσως το νησί και το Αρχαίο Θέατρο. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι ο στόχος του Φεστιβάλ και του Ιδρύματος Schwarz δεν ήταν απλώς να αξιοποιήσουμε το μαγευτικό αυτό τοπίο για να γίνουν ωραίες συναυλίες. Το νησί βρίσκεται ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, η ιστορία αυτής της περιοχής είναι εξαιρετικά σύνθετη και το Φεστιβάλ αντιπροσωπεύει τη σύνδεση και την ενότητα”.

Και Τιμόθεος Γαβριηλίδη-Πέτριν συμπληρώνει: “Με εμπνέουν βαθιά οι άνθρωποι της Σάμου. Ο απλός κόσμος που ζει μακριά από την “ωμή” και σκληρή πραγματικότητα της ηπειρωτικής χώρας. Κάθε τέτοιο μέρος διατηρεί μια ρομαντική αύρα του παρελθόντος, σαν να έχει διαφυλαχθεί σε χρονοκάψουλα. Πάντα ανανεώνομαι όταν παίζω μουσική για τον κόσμο της Σάμου και όταν συνομιλώ μαζί τους. Αξίζουν συναυλίες υψηλότατου επιπέδου”.

Ποια υπήρξε η μεγαλύτερη πρόκληση στην οργάνωση αυτής της 15ης διοργάνωσης — είτε σε πρακτικό είτε σε καλλιτεχνικό επίπεδο;

“Κατά κάποιον τρόπο, κάθε χρονιά μοιάζει με πρόκληση — αλλά είναι πάντα συναρπαστική. Περιλαμβάνει πολλά: τη διατήρηση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ερμηνείας, την παρουσίαση νέων καλλιτεχνών και ίσως νέων μουσικών ειδών, τον σχεδιασμό ενδιαφερόντων προγραμμάτων, την επινόηση μιας ξεχωριστής ιδέας για κάθε συναυλία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως —και αυτή δεν θα αλλάξει ποτέ— είναι να αφήσουμε ένα αποτύπωμα στις μνήμες των ανθρώπων που έρχονται στις συναυλίες, ντόπιων και επισκεπτών. Πιστεύουμε ότι συναυλίες σαν αυτές που παρουσιάζουμε έχουν τη δύναμη να ανοίξουν καινούργιες πόρτες στη σκέψη του κοινού μας — και η επίτευξη αυτού του στόχου είναι από μόνη της ένα μεγάλο στοίχημα”.

Πρόγραμμα Συναυλιών

  • Πέμπτη 7 Αυγούστου: Jazz από τη Μεσόγειο με την Ελίνα Ντούνι και τον Ρομπ Λαφτ
  • Παρασκευή 8 Αυγούστου: Trio Zimbalist με τους Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Josef Špaček και Τζορτζ Σιάογιουαν Φου
  • Σάββατο 9 Αυγούστου: Ρεσιτάλ βιολοντσέλου & πιάνου με τους Κόλεμαν Ίτσκοφ και Τζάνις Καρίσα
  • Κυριακή 10 Αυγούστου: Ρεσιτάλ πιάνου με τον Ίλυα Σμούκλερ (νικητή Concours Géza-Anda 2024)
  • Δευτέρα 11 Αυγούστου: Αντίθεση: Κλασική, Λαϊκή και Τζαζ με τους Πάμπλο Μπαραγκάν, Νόα Βίλντσουτ και Αμαντέους Βίζενζεε
  • Τρίτη 12 Αυγούστου: Μουσική δωματίου με τους Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Νοέ Ινουί, Τσέλσι Γουάνγκ, Εύα Κουτσοδήμου και Αντώνη Τζιβένη
  • Τετάρτη 13 Αυγούστου: Jazz meets Chanson Française με την Καμίλ Μπερτό και την μπάντα της
Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα