Μουσείο Γουλανδρή: Πώς αποκτήθηκε ο μυθικός θησαυρός του ζεύγους

Μουσείο Γουλανδρή: Πώς αποκτήθηκε ο μυθικός θησαυρός του ζεύγους
Το νέο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή,στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι. Eurokinissi

Υπό άκρα μυστικότητα συγκέντρωναν τα έργα ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή. Κανείς δεν ήξερε πόσα ήταν ούτε πού φυλάσσονταν.

Με περισσότερα από 180 εκθέματα η πολιτιστική περιουσία του μουσείου Γουλανδρή βρίσκεται πλέον στο Παγκράτι, στο ομώνυμο μουσείο και αξίζει να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο αποκτήθηκαν όλα αυτά τα σπάνια έργα.

Ο θησαυρός που περιλαμβάνει Ελ Γκρέκο, Πικάσο, Τσαρούχη, Τζακομέτι κ.α.  “χτίστηκε” από τον Βασίλη και την Ελίζα Γουλανδρή, υπο άκρα μυστικότητα.

Αμέσως μετά τον γάμο τους τη δεκαετία του ’40, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια συλλογή καθώς λάτρευαν την τέχνη. Ξεκίνησαν να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν καλλιτέχνες.

Αγόραζαν έργα όχι για επένδυση, αλλά επειδή τους άρεσαν και απέρριπταν άλλα από ζωγράφους που ήταν ήδη διάσημοι.

Για αυτόν τον λόγο τους είχε αποδοθεί το προσωνύμιο “συλλέκτες της καρδιάς”, λόγω της αγάπης τους για τα έργα και όχι με σκοπό την επένδυση. Άλλωστε ποτέ δεν πούλησαν κανένα έργο που είχαν αγοράσει.

Την δεκαετία του 50 και καθώς το ζευγάρι, που χαρακτηρίστηκε από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο,  δεν είχε παιδιά, αποφάσισε να δωρίσει όλα τα έργα της συλλογής του στην Ελλάδα.  Τότε ήταν που γεννήθηκε το όνειρο να χτισεί ένα μεγάλο μουσείο που θα στεγάσει τη συλλογή.

Η έκπληξη για τους επισκέπτες είναι μεγάλη καθώς κανείς δεν γνώριζε οτι η συλλογη περιλαμβάνει 180 έργα. Κάποια είχαν εκτεθεί στο μουσείου της Άνδρου αλλά όχι όλα.

Οι New York Times χαρακτήρισαν τη συλλογή ως μια από τις 10 σπουδαιότερες συλλογές στον κόσμο. Και αυτή η συλλογή βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα