Ο Κώστας Γαβράς στον News 24/7 στους 88,6

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς
Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς © EUROPEAN UNION 2012

Λίγο μετά την ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κώστας Γαβράς παρεμβαίνει για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης του θρυλικού "Ζ" και της ταινίας- σταθμός "Κατάσταση Πολιορκίας" Κώστας Γαβράς είναι προσκεκλημένος σήμερα Δευτέρα, για μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή "Σκληρό Ροκ Χ 2" με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο και την Έλλη Τριανταφύλλου.

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, με δύο Όσκαρ, με το βραβείο César και με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών και τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ του Βερολίνου, Κώστας Γαβράς αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προσφωνώντας εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ τον Κ. Γαβρά, ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Ναπολέοντας Ν. Μαραβέγιας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνολική προσφορά του Κώστα Γαβρά στο χώρο των γραμμάτων και της έβδομης τέχνης είναι ανεκτίμητη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς παγκοσμίως καθώς κατορθώνει να αντικατοπτρίσει όχι μόνο την ελληνική και γαλλική πραγματικότητα αλλά αναδεικνύει διαχρονικές πολιτισμικές και κοινωνικές αξίες μέσα από μια έντονα πολιτικοποιημένη ματιά».

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον αναπληρωτή καθηγητή της Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Dimitri J. Roboly.

Η αναγόρευση του τιμωμένου περιελάμβανε την ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, καθηγήτρια Ρέα Σ. Δελβερούδη, και την περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια Ελένη Μ. Καραμαλέγκου.

Ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Ναπολέοντας Ν. Μαραβέγιας, επέδωσε, εν συνεχεία, τιμητική πλακέτα στον τιμώμενο, ο οποίος και ανήλθε στο βήμα της Μεγάλης Αίθουσας για την καθιερωμένη ομιλία.

Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν: ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μυρσίνη Ζορμπά, ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γιάνης Βαρουφάκης (του οποίου το βιβλίο «Ανίκητοι ηττημένοι» αποτελεί την βάση του σεναρίου της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη), ο συγγραφέας του «Ζ» Βασίλης Βασιλικός με τον οποίο ο κ. Γαβράς διατηρεί πολύχρονη φιλία, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Παντελής Βούλγαρης και η σύζυγός του Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Βασίλης Βαφέας, ο Τάσος Μπουλμέτης κ.ά.

SHARE:

24Media Network