Ο Βαγγέλης Χατζατουριάν μιλά στο NEWS 24/7 για τις Ιωνικές Γιορτές

Ο Βαγγέλης Χατζατουριάν μιλά στο NEWS 24/7 για τις Ιωνικές Γιορτές
Βαγγέλης Χατζατουριάν Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης Stefanos Papadopoulos

Το NEWS 24/7 μίλησε με τον Βαγγέλη Χατζατουριάν, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης και καλλιτεχνικό διευθυντή των Ιωνικών Γιορτών.

Οι Ιωνικές Γιορτές, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά φεστιβάλ στην Αθήνα, έχουν ξεκινήσει από τις 26 Αυγούστου στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα “σκορπούν” αέρα πολιτισμού με 42 εκδηλώσεις και καθημερινή εναλλαγή προγράμματος που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικά αφιερώματα.

Στο φετινό πρόγραμμα των Ιωνικών Γιορτών έχουν ενταχθεί σημαντικές παραστάσεις από οργανισμούς αδιαμφισβήτητης αξίας, όπως το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, συναυλίες με σπουδαίους καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Γλυκερία, η Ελένη Δήμου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βαγγέλης Γερμανός και η Μιρέλλα Πάχου, ο Ορφέας Περίδης, η Μελίνα Κανά, αλλά και αφιέρωματα σε μουσικούς που άφησαν το στίγμα τους στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο συνθέτης Κώστας Χατζής, με τον ίδιο στη σκηνή να μας ταξιδεύει με τις υπέροχες μελωδίες του.

Το NEWS 24/7 μίλησε με τον Βαγγέλη Χατζατουριάν, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης και καλλιτεχνικό διευθυντή των Ιωνικών Γιορτών.

Πώς επιλέξατε τις παραστάσεις που θα δούμε έως τις 10 Οκτωβρίου στις Ιωνικές Γιορτές;

Στο φετινό πολιτιστικό φεστιβάλ των Ιωνικών Γιορτών παρουσιάζουμε ένα από τα πιο πλούσια καλλιτεχνικά προγράμματα στην ιστορία του θεσμού. Διατρέχοντας το πρόγραμμά μας, θα διαπιστώσετε ότι φιλοξενούμε σπουδαίους καλλιτέχνες και πολλά μεγάλα μουσικά αφιερώματα. Αισθανόμενοι την ανάγκη να τιμήσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση κι εμείς ως πόλη, που έχει πάντοτε ευαισθησία σε θέματα της ιστορίας του τόπου μας, θεωρήσαμε χρέος μας να εντάξουμε στο φετινό φεστιβάλ μια μεγάλη ενότητα εκδηλώσεων, αφιερωμένη στην επέτειο. Συμπεριλάβαμε λοιπόν στο πρόγραμμά μας 12 μουσικές και θεατρικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζω τη σπουδαία και με πολλά μηνύματα θεατρική παράσταση “Λουκής Λάρας”, τις ιδιαίτερες διασκευές τραγουδιών για το ’21 από τη ταλαντούχα και ανατρεπτική Ζωή Τηγανούρια, καθώς και τη μεγαλύτερη φετινή παραγωγή για το 1821, ένα πολυθέαμα λόγου και μουσικής που φωτίζει εμβληματικές στιγμές του ’21, τον «Ανεμο Ελευθερίας». Σκοπός μας ήταν να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον καλλιτεχνικό κόσμο, να αναδείξουμε τη δουλειά τους και να ενισχύσουμε τον βηματισμό τους που τόσο βίαια ανακόπηκε, λόγω της πανδημίας.

Οι Ιωνικές Γιορτές έχουν μία ιστορία 20 ετών. Πού πιστεύετε πως οφείλουν την επιτυχία τους;

Οι Ιωνικές Γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά φεστιβάλ της Αθήνας. Μέσα στις δύο αυτές δεκαετίες που είχα την χαρά και την τιμή να είμαι υπεύθυνος από θεσμικές θέσεις για τα πολιτιστικά θέματα της πόλης μας έχουμε παρουσιάσει σπουδαίες και πολυσυζητημένες εκδηλώσεις, με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες. Η εμπειρία μας μάς έχει μάθει πλέον να αφουγκραζόμαστε τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις του κοινού, να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των καιρών, με στόχο να διατηρούμε πάντοτε την ποιότητα στις εκδηλώσεις μας.

Κάθε χρόνο φιλοξενούμε εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, παραστάσεις από σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς, συναυλίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής, αλλά και πολλές άλλες μορφές και είδη καλλιτεχνικής έκφαρσης. Πιστεύω ότι η επιτυχία τους οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι προσφέραμε στο κοινό πολιτισμό υψηλής ποιότητας – από τις πρωτομαγιάτικες συναυλίες μας, με τεράστια ονόματα, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νταλάρας, ο Μαχαιρίτσας, ο Σαββόπουλος, η Πρωτοψάλτη, μέχρι τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Jazz, Θεάτρου Σκιών ως και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στον πολυχώρο πολιτισμού “Γαλαξίας”, με περίπου 100 βραδιές τον χρόνο, αλλά και άλλες ενότητες, με δράσεις πολιτισμού.


Θέατρο – Μουσική: Εσείς σε τι έχετε ιδιαίτερη αδυναμία; Ποια εκδήλωση ξεχωρίζετε φέτος ιδιαίτερα και γιατί;

Νομίζω ότι το θέατρο και η μουσική είναι δύο τέχνες απόλυτα συνυφασμένες και σε όσες περιπτώσεις τις έχουμε δει να συνυπάρχουν και να αλληλοσυμπληρώνονται έχουμε συνήθως ιδιαίτερα αξιόλογα αποτελέσματα. Φέτος έχουμε σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις και πολύ καλές συναυλίες. Ιδιαίτερα θα ήθελα να σχολιάσω τον «Ανεμο Ελευθερίας», ένα πολυθέαμα λόγου και μουσικής που φωτίζει εμβληματικές στιγμές του ’21. Πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης με την ιστορία να ζωντανεύει μέσα από σπουδαία κείμενα του Ρήγα Φεραίου, του Μακρυγιάννη, του Σολωμού, του Κολοκοτρώνη κ.α. και μουσική από την καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, με αγαπημένα δημοτικά τραγούδια που εναλλάσσονται με συνθέσεις κορυφαίων δημιουργών, όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Τσιτσάνης.

Η πανδημία του κορωνοϊού σάς δυσκόλεψε στην φετινή διοργάνωσή;

Ο φετινή διοργάνωση, όπως και η περσινή, είχε τεράστιες δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίσαμε, πραγματοποιώντας κανονικά όλες μας τις εκδηλώσεις και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον covid 19. Εγινε η κατάλληλη διαμόρφωση του θεάτρου, αποφεύγουμε τον συνωστισμό κατά την είδοσο και έξοδο του κοινού, αλλά και μέσα στο θέατρο. Ευχαριστώ τους πολίτες που σεβάστηκαν και προσαρμόστηκαν με καλή διάθεση στις νέες συνθήκες και σε αυτό βοήθησε και η άριστη συνεργασία που είχαμε με τους καλλιτέχνες και τις εταιρείες παραγωγής.

Ποια είναι τα θετικά αυτής της πολιτιστικής δραστηριοποίησης που επιφέρουν οι Ιωνικές Γιορτές στον Δήμο;

Ο κόσμος έχουν αποδείξει εμπράκτως όλα αυτά τα χρόνια την εμπιστοσύνη του στη διοργάνωση και υπάρχει τεράστια απήχηση και συμμετοχη στις εκδηλώσεις μας, όχι μόνο από τη Νέα Σμύρνη, αλλά και από όλη την Αττική. Είμαστε από τα λίγα φεστιβάλ που συγκεντρώνουμε τόσο κόσμο και από άλλες περιοχές της Αθήνας. Το πολιτιστικό μας φεστιβάλ έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών της Αθήνας,ταυτίζοντας το όνομα της Νέας Σμύρνης με τον πολιτισμό. Και αυτό οφείλεται στη σχέση που έχουμε χτίσει εδώ και χρόνια με το κοινό, γεγονός που επιτεύχθηκε με πολλή δουλειά, ιδέες, κόπο, αλλά και μεράκι για τον πολιτισμό.

Ο Βαγγέλης Χατζατουριάν με τον Μίκη Θεοδωράκη

Ήσασταν συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη. Τι πιστεύετε πως συμβολίζει σήμερα ο χαμός του μεγάλου αυτού μουσικοσυνθέτη;

Είναι τόσο τεράστιο το μέγεθος του Μίκη Θεοδωράκη που κάθε λέξη ακούγεται ελάχιστη. Τι να πει κανείς για τον άνθρωπο που μελοποίησε Ρίτσο, Σεφέρη, Ελύτη, Νερούδα, Λόρκα. Για τον άνθρωπο που έγραψε από όπερες, μουσική δωματίου, ορατόρια και μπαλέτα μέχρι λαϊκό και έντεχνο τραγούδι, μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο και κινηματογράφο. Ο Μίκης ήταν ταυτισμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας όσο λίγοι Ελληνες, αλλά και με την πόλη της Νέας Σμύρνη, στην οποία έζησε, δημιούργησε και συνέθεσε το «Αξιον Εστί», αλλά και όλα τα σπουδαία έργα του.

Τον Μίκη είχα την τιμή να τον γνωρίσω στη μεγάλη συναυλία που διοργανώσαμε προς τιμήν του την Πρωτομαγιά του 2003, το 2012, όταν ετοιμάζαμε το ντοκιμαντερ” Η Νέα Σμύρνη του Μίκη Θεοδωράκη“, αλλά και το 2015, όταν τον επισκέφθηκα στο σπίτι του, με αφορμή τη μεγάλη συναυλία Αφιέρωμα για τα 90 Χρόνια της ζωής και του έργου του, με τον Σάκη Ρουβά. Ηταν τότε που συνειδητοποίησα σε όλο τους το μέγεθος, όχι μόνο το ταλέντο του, αλλά και την τεράστια γενναιότητα της ψυχής, την ευρύτητα του πνεύματος, το μεγαλείο της σκέψης, αφού ήταν ο πρώτος που με ενθάρρυνε πραγματικά να προχωρήσουμε σε αυτό το ιδιαίτερο, πρωτοποριακό και δύσκολο εγχείρημα. Είμαι πραγματικά ευγνώμων που είχα την τύχη να γνωρίσω ένα τεράστιο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας.

Ποιος ο απώτερος στόχος σας σαν Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης για τις γιορτές αυτές;

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να κρατάμε τον πήχη ψηλά, να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις απαιτήσεις του κοινού, να προσφέρουμε πολιτισμό υψηλής ποιότητας. Οι Ιωνικές Γιορτές είναι το μοναδικό φεστιβάλ της Αθήνας που έχει καθημεριονή εναλλαγή προγράμματος και παρουσιάζει κάθε χρόνο 40-50 εκδηλώσεις και μάλιστα με πάρα πολύ χαμηλό αντίτιμο, αφού οι μισές εκδηλώσεις είναι εντελώς δωρεάν και οι υπόλοιπες με το συμβολικό εισιτήριο των 5 ευρώ. Ελπίζουμε να κατορθώσουμε στο άμεσο μέλλον να παρουσιάζουμε πιο συχνά,στο πλαίσιο των Ιωνικών Γιορτών, δράσεις, που είχαμε ξεκινήσει δύο χρόνια πριν και αναστείλαμε λόγω covid, όπως η μεγάλη έκθεση γλυπτικής στο Αλσος Νέας Σμύρνης, οι μεγάλες street art εκθέσεις κ.α..

Μελλοντικά σχέδια. Να περιμένουμε του χρόνου ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη;

Όπως σας ανέφερα και παραπάνω, ο Μίκης Θεοδωράκης είναι στενά συνδεδεμένος με την πόλη της Νέας Σμύρνης. Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 39 συνέθεσε το “Αξιον Εστι” , αλλά και πολλά από τα μεγάλα του έργα, ενώ εδώ, όπως ο ίδιος είχε πει, “δόθηκαν οι πρώτες και οι τελευταίες μάχες”, από το ΕΑΜ της πόλης όπου ξεκίνησε την αντιστασιακή του δράση, κάνοντας την αρχή για τη διαμόρφωση την επαναστατικής του ταυτότητας.

Το 1986 τιμήθηκε με το μετάλλιο της πόλης μας και το 2012 δημιουργήθηκε ένα από τα πιο σημαντικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή του από τον Δήμο Νέας Σμύρνης. Το 2013 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης. Επίσης μεγάλα αφιερωμάτα έχουν γίνει προς τιμήν του πολλές φορές, με αποκορύφωμα τη συναυλία αφιερωμένη στα 90 χρόνια της ζωής και του έργου του.

Είναι βέβαιο λοιπόν πως στο άμεσο μέλλον σχεδιάζουμε δράσεις προς τιμήν του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός σκέφτεται και υλοποιεί πρωτότυπες και ανατρεπτικές δράσεις. Το έχει αποδείξει αυτό στο παρελθόν, με εκδηλώσεις που είχαν τεράστια απήχηση στον κόσμο. Να θυμήσουμε ότι είναι ίσως ο μόνος Δήμος σε όλη την Ελλάδα που έχει πραγματοποιήσει δική του παραγωγή στο Ηρώδειο με τον Γιώργο Νταλάρα, την Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης και τον Τούρκο μαέστρο Hakan Sensoy, με δύο sold out παραστάσεις, στο πλαίσιο της ισχυρής σχέσης που έχουμε αναπτύξει με τον Δήμο Σμύρνης σε θέματα πολιτισμού.

Αντίστοιχα πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πρέπει να περιμένει το κοινό από εμάς. Σύντομα, κορωνοϊού επιτρέποντος, θα έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα να ανακοινώσουμε για τις νέες μας δράσεις, ιδιαίτερα την προσεχή χρονιά που για τον Δήμο Νέας Σμύρνης αποτελεί ορόσημο, μιας και πρόκειται για την επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα