Οκτώ νησιά και 10 πολιτιστικές στάσεις που αξίζει να κάνετε

Οκτώ νησιά και 10 πολιτιστικές στάσεις που αξίζει να κάνετε
Βασίλης Πέρρος, Ήταν ένα μικρό καράβι @Ιδρυμα Κυδωνιέως

Ένα γρήγορο tour στη νησιωτική Ελλάδα με τις πολιτιστικές στάσεις που αξίζει να κάνετε.

Τα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο δεν αποτελούν μόνο τουριστικό πόλο έλξης για τα γαλαζοπράσινα νερά τους και τις παραλίες τους. Τα τελευταία χρόνια γεμίζουν από μουσική, θέατρο και πολλή πολλή τέχνη… Εμείς κάναμε σ΄αυτά ένα γρήγορο tour και σημειώσαμε τις πολιτιστικές στάσεις που αξίζει να κάνετε αν περάσετε από αυτα.

Αίγινα

Μια ανάσα από το κλεινόν άστυ, η Αίγινα είναι πρώτη στις προτιμήσεις των Αθηναίων για σύντομες και όχι μόνο αποδράσεις. Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στο πανέμορφο αυτό νησί του Αργοσαρωνικού επιστρέφει και για δέκατη πέμπτη χρονιά, από τις 8 έως τις 28 Αυγούστου, παρουσιάζοντας σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μουσική δωματίου, ρεσιτάλ, τραγούδι, jazz, σε ξεχωριστές βραδιές, με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ντόρας Μπακοπούλου.

Οι συναυλίες του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται στην πόλη της Αίγινας στην Αυλή Ναού Σωτήρος και στην παραλία της Αύρας, αλλά και στο Μικρό Θέατρο «Ι. Μολφέση» στην Παχειοράχη.

Άνδρος

Για μία ακόμα χρονιά, το πανέμορφο νησί της Άνδρου βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού καλοκαιριού, καθώς προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της μία ευρεία γκάμα πολιτιστικών αποδράσεων.

Πιο συγκεκριμένα

Διεθνές Φεστιβάλ της Άνδρου

Παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, το Φεστιβάλ της Άνδρου επιστρέφει στις αρχές Αυγούστου και μέχρι τα τέλη του μήνα παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα. Από τον “Ορέστη” του Γιάννη Κακλέα (4/8) και τον «Οθέλλο» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια (5/8) έως τη hiphop συναυλία με τους ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ και ΣΤΙΧΟΙΜΑ (16/08) και την συναυλία «Η εποχή του θερισμού» με τους Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη, Γεράσιμος Ευαγγελάτο (19/08). Παράλληλα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ εντάσσονται εκδηλώσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη θεματική.

«Τροχιές Μνήμης»- Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως

Τάκης Ζεδέβας, Παρατηρητήριο Ιδρυμα Κυδωνιέως


«Τροχιές Μνήμης» φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, μέσα από τον εικαστικό θεσμό ΠΛΟΕΣ. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο μοναδικής σημασίας γεγονός της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το γεγονός αυτό αφορά την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς αυτές οι αξίες αναδείχθηκαν μέσα από τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας, πριν από 200 χρόνια.

Ως σημείο αναφοράς της έκθεσης, για τις μνήμες των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων, παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό έργο της μεσαίας περιόδου του «πατέρα» της νεώτερης, αλλά και της σύγχρονης νεοελληνικής ζωγραφικής, του κορυφαίου κι αδιαμφισβήτητου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1870-1934). Το συγκεκριμένο έργο επελέγη γιατί δείχνει με εύγλωττο και χαρακτηριστικό τρόπο τις μνήμες που μεταπλάθει ο Θεόφιλος, από την στεριανή κι αγροτική Ελλάδα, συνδυάζοντάς τις με την ζωή στα λιμάνια και στην θάλασσα.

Ακολουθούν οι εξής σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί: Ο Βαγγέλης Τζερμιάς, η Χριστίνα Σαραντοπούλου, ο Βασίλης Πέρρος, η Ντιάνα Μπισογιάννη, η Ντέπη Παυλίδου, ο Τάκης Ζερδεβάς, ο Μάκης Φάρος και η Ζωή Πυρίνη, Διάρκεια έκθεσης : Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 έως Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.

Έκθεση αφιερωμένη στον Γιώργο Ρόρρη- Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδή

Γυναίκα ξαπλωμένη στο χώμα. 2018. Λάδι σε καμβά. 60 X 65,5 εκ. Συλλογή Μπάμπη Ηλιόπουλου / Babis Iliopoulos Collection ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ / CHRIS DOULGERIS


Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει στο μουσείο της Άνδρου, αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον διακεκριμένο ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη, με τίτλο “Η ευγένεια του απέριττου”.

Η έκθεση ακολουθεί μια αναδρομική προσέγγιση του έργου του καλλιτέχνη. Περιλαμβάνοντας σχεδόν 60 πίνακες και σχέδια, επιχειρεί να ανιχνεύσει την καλλιτεχνική του εξέλιξη μέσα από τρεις ενότητες. Οι διαχωρισμοί μεταξύ αυτών των ενοτήτων δεν είναι ευδιάκριτοι. Ο θεατής περιφέρεται ανάμεσα στα έργα προσπαθώντας να εντοπίσει ομοιότητες με γνωστά του πρόσωπα με τον αυθορμητισμό και την άνεση ενός παιδιού.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουλίου-3 Οκτωβρίου 2021. Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00. Δευτέρα απόγευμα – Τρίτη κλειστά

Πάρος

Γκαλερί Kapopoulos Fine Arts


Ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Απόστολος Χαντζαράς υπηρετούν με συνέπεια εδώ και χρόνια την τέχνη: στο θέατρο ο πρώτος, στη ζωγραφική ο δεύτερος. Ωστόσο, μια τυχαία συνάντηση τους έφερε κοντά, δημιουργώντας ένα πεδίο πνευματικής έλξης ανάμεσα σε αυτούς τους δύο διαφορετικούς ανθρώπους, αναδεικνύοντας μία κοινή επιθυμία: την ανάγκη τους να συνομιλήσουν μέσα από έργα ζωγραφικής για πράγματα διαφορετικά.

Έτσι οι δύο άνθρωποι της τέχνης συναντώνται στην κοινή τους έκθεση ζωγραφικής, την πρώτη για τον Λάκη Λαζόπουλο, που έχει τίτλο «Μια τυχαία συνάντηση» και φιλοξενείται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Νάουσα της Πάρου.

Kapopoulos Fine Arts: Ποτάμι Νάουσα, Πάρος. Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 11.30 ως 14.30 και 19.30-1.00

Πόρος

Η γκαλερί Citronne φιλοξενεί αυτό το καλοκαίρι την ατομική έκθεση «Διαδρομές» του Κρις Γιανάκου.

Ο Κρις Γιανάκος, Έλληνας της Διασποράς, πρωτοπόρος καλλιτέχνης με ευρεία καταξίωση, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση «Διαδρομές» στην Citronne περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα / σταθμούς της περιόδου 1980 – 2020· έργα «της πανδημίας», ως αντίδραση στον covid· δύο νέες εγκαταστάσεις του 2021, έργα ad hoc για την συγκεκριμένη έκθεση.

CITRONNE Gallery, Πλατεία Βιρβίλη Πόρος [+30] 697 9989 684. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα: 11.00-13.00 & 19.00-23.00, Τρίτη: κλειστά

Σάμος

Φέτος το καλοκαίρι το Samos Young Artist Festival 2021 επιστρέφει και για 11η φορά, νέοι, Έλληνες και ξένοι ανερχόμενοι μουσικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εμπειρίες και σκέψεις για τη μουσική και να μοιραστούν τη σκηνή του αρχαίου θεάτρου Πυθαγορείου στη Σάμο. Σε αυτή την τοποθεσία φυσικής ομορφιάς και ιστορίας, με θέα την θάλασσα και τις ακτές της γειτονικής Τουρκίας, πραγματοποιείται από το 2010 το μουσικό φεστιβάλ Samos Young Artists Festival. Το φετινό πρόγραμμα εκτείνεται από την προκλασική μουσική και το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία και διαρκεί από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου. Το φεστιβάλ συνεχίζει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Masha Ilyashov και του Αλέξη Καραϊσκάκη – Νάστου, επιδιώκοντας να παραμείνει βήμα μουσικού προβληματισμού και δραστηριότητας.

Σύρος

Deniz Toygür


Έχει αρχοντική ομορφιά, γαλαζοπράσινα νερά και είναι πραγματικό διαμάντι. Ο λόγος για την αρχοντική Σύρο την πρωτεύουσα των Κυκλάδων στην οποία επανέρχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων για 17η συνεχή χρονιά, για να προσφέρει για μία ακόμα φορά ένα πρόγραμμα συναυλιών υψηλών προδιαγραφών με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων μουσικών αλλά και εξαίρετων σολίστ από το εξωτερικό. Στις 12 και 14 Αυγούστου, το Αμφιθέατρο Μέγα Γιαλού, μετά από την ευγενική παραχώρηση του ιδιοκτήτη του Μπάμπη Λαζάρογλου, θα υποδεχθεί δύο μοναδικές συναυλίες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και τη συμμετοχή των σολίστ Lars Bjørnkjær από τη Δανία και Deniz Toygür από την Τουρκία, του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών, καθώς και δεκαμελούς ορχήστρας δωματίου με τη συμμετοχή μελών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Χαλιάσα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του βιολονίστα Γιάννου Μαργαζιώτη, φέρνει κοντά παγκοσμίου φήμης σολίστες και σύνολα, παρέχοντας ένα στέρεο έδαφος για τη δημιουργικότητα της μουσικής δωματίου διεθνούς επιπέδου, ενώ παρουσιάζει masterclasses και συναυλίες σε ένα ευρύ κοινό από όλον τον κόσμο, υπηρετώντας μία σπουδαία αποστολή, την προώθηση της τέχνης της κλασικής μουσικής.

Ύδρα

Γιάννης Κόττης


Νοσταλγική διάθεση έχει η νέα έκθεση του καταξιωμένου ζωγράφου Γιάννη Κόττη που εγκαινιάζεται στη Δημοτική Αγορά της Ύδρας, στις 30 Ιουλίου.

Ο εικαστικός βυθίζεται στις μνήμες του, κάνει νοερές αποδράσεις στον χρόνο, γυρίζει πίσω για να πιάσει το νήμα των αναμνήσεων και αφήνει στους καμβάδες του τα ονειρικά του ταξίδια. Λάτρης μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά έχει πλέον γίνει μέρος του DNA μας καθώς διατηρείται στη μνήμη του ζωγράφου και τη δική μας, ο Γιάννης Κόττης μας καλεί να ανασύρουμε αυτές τις αποθηκευμένες στο μυαλό και στην καρδιά εικόνες και να τους δώσουμε νέα πνοή.

Στη νέα σειρά έργων ο Γιάννης Κόττης δίνει για άλλη μια φορά σχήμα με το χρώμα, τα ζωηρά λουλούδια του περιβάλλουν το θέμα του, μια πονηρή αλεπού, ένα ζωηρό λαγουδάκι, ένα γαϊδουράκι από την πολυαγαπημένη του Ύδρα, άνθρωποι που μοιάζουν να αιωρούνται, αλλά και μια ομάδα παιδιών που ανεβαίνει σε μια σειρά από κολώνες και άλλες εικόνες φύσης σε φάση αναγέννησης πάντα, σε μια ζωγραφική καθαρά βιωματική με τη σφραγίδα του Γιάννη Κόττη.

Μια απόδραση από τη σημερινή πραγματικότητα, που δεν ελκύει ζωγραφικά τον Γιάννη Κόττη, ο οποίος αν και ζει και εργάζεται στο Παρίσι, εδώ και πολλές δεκαετίες, επιλέγει να φέρει στους καμβάδες του την ελληνική φύση στις διάφορες εκφάνσεις της. Ένας εικαστικός ύμνος στη χαρά, που βρίσκεται, στα μικρά, τα απλά, τα ανθρώπινα.

Διάρκεια έκθεσης: ως τις 31 Αυγούστου 2021. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 11.00-13.00 και 19.00-22.00

Χίος

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

Σύμφωνα με την παράδοση είναι ο τόπος καταγωγής του Ομήρου και αν μη τι άλλο αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο αυθεντικά και ανεξερεύνητα νησιά του Αιγαίου.

Ο λόγος για το μαγικό νησί της Χίου στο οποίο το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει, για 5η συνεχή χρονιά, από 1 έως 13 Αυγούστου στη Χίο και το γειτονικό νησί των Οινουσσών και μέσα από το πολυσσυλεκτικό του πρόγραμμα θα ταξιδέψουμε στις μουσικές του κόσμου!

Από τη συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής της Κατερίνας Παπαδοπούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την παραδοσιακή μουσική από το Μάλι και την Κεντρο-Δυτική Αφρική των Kalifa Koné & Pasquale Mirra και από το διεθνές πρότζεκτ Outernational, όπου το μπαρόκ και η μουσική από την Περσία παντρεύονται με παραδοσιακά ελληνικά όργανα και live electronics μέχρι τον πρωτοπόρο στο είδος του βιρτουόζο της τζαζ άταστης κιθάρας, Cenk Erdogan. Μέσα σε όλα αυτά, κάνουμε στάση για μία ηχητική παρέμβαση στη εικαστική έκθεση του οργανισμού ΔΗΩ με τον Βραζιλιάνο καλλιτέχνη Paulo Nimer Pjota.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα