Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου έγινε πέντε χρονών!

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου έγινε πέντε χρονών!
sevi tsoni

Οι Χιώτες καλλιτέχνες Όλγα Μυριαγκού – Holdorff και Λευτέρης Βενιάδης δημιούργησαν μια φεστιβαλική περιπέτεια, η οποία φέτος κλείνει τα πέντε της χρόνια.

Με εφόδια το καλλιτεχνικό αισθητήριο και την αγάπη τους για το νησί, οι Χιώτες καλλιτέχνες Όλγα Μυριαγκού – Holdorff και Λευτέρης Βενιάδης ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια μια φεστιβαλική περιπέτεια, η οποία φέτος κλείνει τα πέντε της χρόνια.

Όλγα Μυριαγκού Holdorff - Λευτέρης Βενιάδης


Το 2016 λοιπόν, οι δύο καλλιτέχνες με σημαντικές περγαμηνές και συνεργασίες στο βιογραφικό τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μουσικό φεστιβάλ – δώρο για τους κατοίκους της Χίου αλλά και για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του νησιού.

Δύο φορές το χρόνο (χειμώνα και καλοκαίρι), λοιπόν, η Όλγα και ο Λευτέρης μαζεύουν την «αφρόκρεμα» της σύγχρονης κλασικής, τζαζ, και παραδοσιακής μουσικής, δημιουργώντας ένα μουσικό πρόγραμμα με καλλιτέχνες από όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του κόσμου, ο καθένας έχοντας πίσω του πολλά «χιλιόμετρα» καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναγνώρισης. Παράλληλα με τις συναυλίες, διοργανώνονται και μουσικά workshops και σεμινάρια για παιδιά και για έφηβους, ενώ γίνονται δράσεις για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Χίο.


Πέντε χρόνια μουσικής

Εδώ και πέντε χρόνια οι νότες του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου συντροφεύουν την καθημερινότητα ολόκληρου του νησιού. Κάθε συναυλία είναι ξεχωριστή, και καμία δε μοιάζει με την άλλη, αφού πραγματοποιούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες, ιστορικής ή αισθητικής σημασίας, η καθεμιά.

«Παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο σε τι χώρο παίζεις μουσική,» μας λέει η Όλγα Μυριαγκού – Holdorff, συνιδρύτρια του Φεστιβάλ. «Και οι δύο μου γονείς ήταν αρχιτέκτονες, οπότε ήταν κάπως εσωτερική ανάγκη να συνδέσω τη μουσική με τους χώρους. Και ο Λευτέρης (σ.σ. Βενιάδης) που προέρχεται από το μουσικό θέατρο είχε την ίδια άποψη – θέλουμε να ανακαλύπτουμε νέες τοποθεσίες στο νησί, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τι είδους συναυλία ταιριάζει στο κάθε μέρος, είτε είναι κλασική, είτε τζαζ, είτε οτιδήποτε».

Η σύγκλιση μουσικής και τοποθεσίας δημιουργεί μια έντονη ετερότητα η οποία δεν αφήνει περιθώρια σύγκρισης, καθώς κάθε εμπειρία είναι ξεχωριστή. Ακόμα και οι ίδιοι οι διοργανωτές φάνηκαν να δυσκολεύονται να αναδείξουν τις «καλύτερες» των πέντε χρόνων. «Είναι τόσο διαφορετικά αυτά που κάνουμε, που είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις,» υποστηρίζει η Όλγα.

Ενστικτωδώς, ο συνιδρυτής Λευτέρης Βενιάδης μιλά για δυο στιγμές που για εκείνον ήταν πολύ σημαντικές. «Την πρώτη χρονιά που κάναμε το μουσικό θέατρο « Στο Τραπέζι»,με τη συμμετοχή της νεανικής χορωδίας «Ταξιδευτές Χίου» και ομάδα μουσικών από το Μουσικό Σχολείο Χίου, ήταν μια ξεχωριστή στιγμή,» λέει ο Λευτέρης. «Επίσης, για μένα ξεχώρισε και η συναυλία του Σωκράτη Σινόπουλου με τη Μάρθα Μαυροειδή πέρσι στο Τηγάνι Σιδηρούντας, όπου έδεσε μαγικά η μουσική με το χώρο. Ήταν κάτι που λίγο φοβόμασταν, επειδή είναι ένα καινούριο θέατρο πολύ μακριά στη Βόρεια Χίο αλλά τελικά ο κόσμος ήρθε!».

Το ευτύχημα είναι ότι οι κάτοικοι της Χίου έχουν αγκαλιάσει το φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή, και μάλιστα το αναζητούν κάθε χρόνο. «Κάθε χρόνο μας ρωτάνε ποιες ημέρες θα παίξει το φεστιβάλ,» λέει ο Λευτέρης, για να συμπληρώσει η Όλγα: «Μετά από πέντε χρόνια έχουμε καταφέρει να γίνουμε αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού».

Τι θα δούμε φέτος

Φέτος, θα παιχτεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια φεστιβάλ, αφού για πρώτη φορά, θα υπάρχουν συναυλίες για 14 ημέρες. «Δεν ήταν προσχεδιασμένο να γίνει τόσο μεγάλο λόγω των πέντε χρόνων, αλλά προέκυψε και μας άρεσε η ιδέα,» λέει ο Λευτέρης. «Προφανώς, όλα είναι σχεδιασμένα με βασική προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», λέει η Όλγα, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως θα τηρηθούν όλα τα υγεινονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή της μετάδοσης του Covid-19. Ωστόσο, αυτό που περισσότερο αναμένουν κάτοικοι και τουρίστες της Χίου είναι οι μαγικές βραδιές που θα τους χαρίσει η μουσική του φεστιβάλ…

Το πρόγραμμα λοιπόν θα ξεκινήσει από το Μουσείο Μαστίχας, και μια συναυλία αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με την Κατερίνα Παπαδοπούλου και θα συνεχίσει με το σχήμα Ensemble 4.1 στον Αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, όπου θα ακουστούν έργα των Beethoven, Brahms, κ.ά. Στα Μεστά της Χίου θα βρεθεί το κουαρτέτο Sebun, ένα πολυπολιτισμικό σχήμα από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αρμενία και την Ιαπωνία, με ένα πρόγραμμα διασκευών παραδοσιακών ακουσμάτων από την κάθε χώρα καταγωγής των μελών.

Στο κτήμα Σπύρου Στεφάνου στον Κάμπο θα παιχτεί το Tchaikovsky live fairy tales μια συναυλία για παιδιά με αφήγηση παραμυθιών, ενώ στην παραλία του Καρφά, τη σκυτάλη θα πάρει η world jazz μουσική με τη συναυλία του σχήματος Fawda. Στα παλαιά σφαγεία Χίου, το φεστιβάλ θα κάνει μια ηχητική παρέμβαση στην έκθεση ζωγραφικής που έχει διοργανώσει ο οργανισμός ΔΗΩ, ενώ στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στην περιοχή Καστρομηνά θα φιλοξενηθεί το διεθνές project Outernational, που περιλαμβάνει μουσικές από όλον τον κόσμο. Τέλος, η διάσημη Όπερα Ποδοσφαίρου του Λευτέρη Βενιάδη που είδαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θα παρουσιαστεί στο κοινό της Χίου και των Οινουσσών.

Ξεχωριστή δράση θα έχει και το διεθνές project The Walk, όπου το Φεστιβάλ με τους κατοίκους της Χίου θα υποδεχτούν στο λιμάνι την εννιάχρονη προσφυγοπούλα Αμάλ, ένα σύμβολο που ξεκίνησε από τα συροτουρκικά σύνορα και αναμένεται να διανύσει 8000 χιλιόμετρα αναζητώντας τη μαμά της. Η Αμάλ θα περάσει από την Ελλάδα μέσω της Χίου, όπου θα την υποδεχτούν με τα χιώτικα “Παινέματα” ειδικά γραμμένα για αυτήν με ευχές για τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη.

Στα επόμενα…

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη ίδια ποιότητα σε οποιαδήποτε δράση ή συναυλία κάνουμε στα επόμενα φεστιβάλ,» απαντά για το μέλλον του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου η Όλγα Μυριαγκού – Holdorff. Εξάλλου, αυτός ήταν ο στόχος εξαρχής. Να αναδείξει τη μουσική ενσυναίσθηση του χιώτικου κοινού και να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα υποστηρίζει τη γνωριμία κατοίκων και τουριστών με την κλασική, τζαζ και παραδοσιακή σκηνή. Και αυτό οι διοργανωτές υπόσχονται ότι θα το συνεχίσουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα