Παλιαδέλη στο NEWS247: Κάποιοι σκελετοί μπορεί να βρίσκονταν απλά στα μπάζα γύρω από τον τάφο

default image

Είναι ο τάφος της Αμφίπολης ομαδικός; Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός πως ένας από τους σκελετούς βρέθηκε καμένος; Το NEWS247 αναζητά περισσότερες απαντήσεις για τα μυστικά του τάφου από την καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη

Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν το πρωί της Δευτέρας από το ΥΠΠΟ με τους πέντε σκελετούς, κάνουν το γύρω του διαδικτύου και βάζουν νέα δεδομένα στον γρίφο της Αμφίπολης που μοιάζει να έχει ακόμη πολλά να μας αποκαλύψει. Η μέχρι σήμερα κομβική ερώτηση αφορούσε στην ταυτότητα του ενταφιασμένου για την οποία έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Σήμερα όμως οι πέντε σκελετοί, μεταξύ των οποίων και ενός μωρού, προξένησαν περισσότερα ερωτηματικά.

Το NEWS247 απευθύνθηκε στην Χρυσούλα Παλιαδέλη, καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ, η οποία και συστήνει στάση αναμονής. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, σύμφωνα με την κα. Παλιαδέλη, δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το μυστικό της Αμφίπολης. “Δεν ξέρουμε αν είναι ομαδικός (τάφος) εξαρχής! Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος ήταν στο κιβωτιόσχημο, ποιος ήταν εκτός, αν μερικοί από αυτούς είναι στα μπάζα, αν δηλαδή είναι σκουπίδια μεταξύ μας”.

Οι εντατικές έρευνες στο λόφο Καστά ανακάλυψαν 550 περίπου οστά, άλλα ακέραια και άλλα θρυμματισμένα. Από αυτά ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα σε καύση.

 

Η αρχαιολόγος εξηγεί πως το σημείο όπου βρέθηκαν οι σκελετοί μέσα στον τάφο είναι εκείνο που θα μας επιτρέψει να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για αυτούς. “Δεν ξέρουμε τίποτα απολύτως, παρόλο που έχουμε πια λεπτομερή καταγραφή του σκελετικού υλικού. Τώρα χρειαζόμαστε τα δεδομένα τα ανασκαφικά, δηλαδή το αρχαιολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο βρέθηκαν οι σκελετοί. Να ξεκαθαριστεί το τοπίο για να βγάλει η ανασκαφέας τα συμπεράσματά της” και συμπληρώνει. “Όταν βρίσκουμε κόκαλα, κομμάτια αγγείων, το πρώτο που κάνουμε είναι να λέμε ότι βρέθηκαν κάπου. Σε απόσταση τάδε από, σε βάθος τάδε από, αυτό είναι η προϋπόθεση για το ποιο κομμάτι σου σκελετικού υλικού βρέθηκε μέσα στον τάφο, δίπλα στον τάφο, στα χώματα που τον σκέπαζαν, στα χώματα που γέμιζαν τον τάφο. Είναι σύνθετη εικόνα”.

Ρωτήσαμε την καθηγήτρια του Αριστοτέλειου αν θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες από τα ανασκαφικά δεδομένα. “Αν είναι έτοιμη η ανασκαφέας να πει, έχει υποχρέωση επιστημονική να μας πει ότι ξέρετε οι καμμένοι, ο καμένος βρέθηκε εκεί και ήταν ανακατωμένος με τους μη καμένους ή ότι ο τάφος περιείχε μόνο τα οστά του μωρού, για παράδειγμα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version