Παράσταση διαμαρτυρίας των έκτακτων αρχαιολόγων στο Υπουργείο Πολιτισμού

Παράσταση διαμαρτυρίας των έκτακτων αρχαιολόγων στο Υπουργείο Πολιτισμού

Ο Σύλλογος έκτακτων αρχαιολόγων καταγγέλλει ότι μέχρι τέλος του μήνα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργασία περίπου 100 έκτακτοι αρχαιολόγοι από όλη τη χώρα

Να μη μείνουν στον δρόμο και να παρθούν οι πρωτοβουλίες για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο τους, ζητούν οι Έκτακτοι Αρχαιολόγοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος Ιουλίου. Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι οι οποίοι πραγματοποίησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή 48ωρη απεργία, αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να συνεδριάσουν προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Εξηγώντας στο News24/7 το αντικείμενο του έργου που υλοποιούν, η Δήμητρα Αντώνιου αναφέρει: «Σε μια πολύ εύχρηστη και φιλική προς τον χρήστη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε από αρχαιολόγους και τεχνικούς υπολογιστών, καταγράφουμε και αναρτούμε αρχαιολογικά αντικείμενα τα οποία υπάρχουν σε αποθήκες, εφορείες αρχαιοτήτων και μουσεία σε όλη τη χώρα. Τα φωτογραφίζουμε, παίρνουμε τις διαστάσεις τους και γράφουμε τα στοιχεία που τα περιγράφουν, ώστε να είναι στη διάθεση όλων των Εφορειών αρχαιοτήτων ώστε στο μέλλον να είναι διαθέσιμα σε επιστημονικό αλλά και σε ευρύτερο κοινό. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί με αυτόν τον τρόπο αποκτούν έναν συγκεκριμένο αριθμό ταυτότητας, που είναι η φωτογραφία τους, η περιγραφή τους και η χρονολόγησή τους, ώστε να το ανακαλέσουμε. Αν χαθεί, αν κλαπεί, αν υπάρξει μια φυσική καταστροφή, θα ξέρουμε ποιο είναι αυτό το μνημείο. Δεν μπορεί να βρεθεί σε καμία συλλογή στο εξωτερικό σαν κλεμμένο και χαμένο».

Παράσταση διαμαρτυρίας των έκτακτων αρχαιολόγων στο Υπουργείο Πολιτισμού

Με υπόμνημά τους προς το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Οικονομικών, εξειδικευμένοι επιστήμονες που έχουν αναλάβει τα έργα της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης ακατάγραφων κινητών μνημείων, του εμπλουτισμού των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων και της ανάπτυξης νέου πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού αρχείου μνημείων, ζητούν να μην γίνει καμία απόλυση εργαζομένου, να γίνει άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους, να σταματήσει η καταπάτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, να μην παραγκωνίζεται και να μην απαξιώνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Πολιτισμού με την εξασφάλιση επαρκούς κρατικού κονδυλίου. «Όχι στην εργολαβοποίηση του Πολιτισμού, όχι στην εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου» υπογραμμίζουν.

Όπως λένε, μέσα στο διάστημα των πέντε χρόνων που διενεργείται το έργο της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης, έχουν ψηφιοποιηθεί και φωτογραφηθεί περίπου 199.000 ακατάγραφα κινητά μνημεία, με πληθώρα ευρημάτων όμως να μένουν ακόμα για να καταγραφούν.

Ο Δημήτρης Κουφόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων δήλωσε στο News24/7 «Στην πρόταση του υπουργείου και των προϊσταμένων να σταματήσει τώρα το έργο της ψηφιοποίησης που είναι πολύ σημαντικό, παρά το γεγονός ότι και οι  ίδιοι παραδέχονται ότι υπάρχει υλικό που πρέπει να ψηφιοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι παραδέχονται ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει το έργο αυτό σε επόμενη φάση, λέμε ότι είναι παραλογισμός να σταματήσει το έργο. Ζητάμε να μην υπάρξει καμία απόλυση των εργαζομένων στην ψηφιοποίηση».

Δείτε τις δηλώσεις του Δ. Κουφόπουλου στο News 24/7:

SHARE:

24Media Network