“Πέρα από τα Σύνορα”: Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου προσκαλεί δημιουργούς

“Πέρα από τα Σύνορα”: Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου προσκαλεί δημιουργούς

Έως τις 20 Απριλίου 2020 μπορούν να υποβάλουν τις ταινίες τους οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου "Πέρα από τα Σύνορα".

Πρόσκληση σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς ντοκιμαντέρ, να υποβάλουν τις ταινίες τους έως τις 20 Απριλίου 2020 προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό, απευθύνει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» στοχεύοντας σε μια ακόμα πιο μαζική συμμετοχή δημιουργών απ’ όσο η περσινή, η οποία ήδη συγκέντρωσε 400 αιτήσεις από 24 χώρες.

Η θεματική των ταινιών του φεστιβάλ, κινείται γύρω από κοινωνικά, ιστορικά και πολιτικά ζητήματα και τα βραβεία είναι χρηματικά. Αποτελούν ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων.

Βραβεία επίσης θα απονείμουν το ΕΚΟΜΕ και η SteFILM Post Production.

Την δική του καλοκαιρινή γιορτή πολιτισμού προετοιμάζει το Καστελλόριζο, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια, όλο το νησί την τελευταία εβδομάδα κάθε Αυγούστου «από το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, καθηλώνεται μπροστά στην οθόνη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ» έλεγε χαρακτηριστικά νωρίτερα σήμερα ο Παναγιώτης Τσολιάς, διευθυντής επικοινωνίας της ΕΡΤ και φίλος του φεστιβάλ, στην πρώτη αθηναϊκή συνέντευξη Τύπου του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα».

Εκ μέρους της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, η Εύα Παπαδάτου χαιρέτησε το φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του «τόσο για την τοποθεσία του ακριτικού νησιού όπου διαδραματίζεται, όσο και για τον ελληνισμό της διασποράς, όπως και για το εξαιρετικά ποιοτικό πρόγραμμά του».

Εκτός από προβολές, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες – ενδεικτικά πέρσι συμμετείχαν, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Θέατρο Σκιών Ξάνθης, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Αστεροσκοπείο, καθώς επίσης και ο αθλητής Ρομπέρτο Κάλιτς που έδωσε μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης στα παιδιά. Όσο για τις θεατρικές παραστάσεις που φέρνει, «το Καστελλόριζο είχε να δει επαγγελματικό θέατρο από το 1909, τότε που ακόμα ήταν μια ‘μικρή Σμύρνη’ στην άκρη του Αιγαίου» τόνισε χαρακτηριστικά η Ειρήνη Σαρίογλου – η καλλιτεχνική διευθύντρια, «ψυχή» του φεστιβάλ και συνάμα ιστορικός του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ), η οποία με γνώση και αγάπη για το Καστελλόριζο τέθηκε από την αρχή του εγχειρήματος το 2016, επικεφαλής της προσπάθειας. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβάσει παραστάσεις στο νησί ο Θοδωρής Γκόνης, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Φωτεινή Μπαξεβάνη κ.ά..

Στην κορύφωση των εκδηλώσεων, βρίσκεται το επιτυχημένο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» το οποίο απευθύνει πρόσκληση έως τις 20 Απριλίου 2020 σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς ντοκιμαντέρ να υποβάλουν τις ταινίες τους (πληροφορίες στο εδώ. Επίσης, το φεστιβάλ έχει καθιερώσει τον ετήσιο θεσμό του Τιμώμενου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος και του Τιμώμενου Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΥΠΕΞ), και των πρεσβειών της Αυστραλίας, της Αμερικής, του Ισραήλ και του δήμου Μεγίστης, με την ευγενική υποστήριξη της ΕΡΤ και του ΕΚΟΜΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα