Πώς η Ελευσίνα θα μεταμορφωθεί σε “Σινεμά ο Παράδεισος”

Πώς η Ελευσίνα θα μεταμορφωθεί σε “Σινεμά ο Παράδεισος”
Driant Zeneli Those who tried to put the rainbow back in the sky (video HD, 2012, 07'50'') courtesy the artist and GAM, Museum of Modern and Contemporary Art Torino)

22 διεθνείς δημιουργοί από 12 χώρες, πρωτοποριακά έργα video art, ντοκιμαντέρ και film essays, συναρπαστικές βραδιές προβολών και συζητήσεων, μια αρχιτεκτονική παρέμβαση, ένας θερινός κινηματογράφος με θέα στη θάλασσα- Όλα αυτά στο Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης στην Ελευσίνα. Η επιμελήτρια του πρότζεκτ, Μαρίνα Φωκίδη, μιλά στο NEWS 24/7.

Από τις 13 έως τις 24 Σεπτεμβρίου η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης, μία σειρά προβολών έργων τέχνης νέων μέσων, μη αφηγηματικών φιλμ και ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργηθεί από 22 διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Η Μαρίνα Φωκίδη, επιμελήτρια και θεωρητικός Τέχνης, έχει επιμεληθεί αυτό το ενδιαφέρον πρότζεκτ και μας ξεναγεί σε αυτό και στην ιδέα του λέγοντας στο NEWS 24/7: Στο “Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης” θα δούμε τις περίπου 30 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους 22 διεθνών καλλιτεχνών. Οι ταινίες, που είναι κυρίως πρωτοποριακά έργα video art, ντοκιμαντέρ και film essays, αφορούν θέματα που είναι συνδεδεμένα με την Ελευσίνα και στην αρχαία, αλλά και στη σύγχρονη εκδοχή της.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια συλλογή κινηματογραφικών αφηγήσεων για διαφορετικές κοινότητες, τελετουργίες, θάλασσες, για την πλανητική καταστροφή, την εργασία και τον εκτοπισμό που φιλοδοξεί να καταλάβει τον χώρο πρόσκαιρα, προκαλώντας καθαρτικές –για όσο διάστημα διαρκέσουν– συζητήσεις μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και ομάδων.

Η Μαρίνα Φωκίδη


Η ιδέα πίσω από το ότι επιλέχτηκε αυτός ο ειδικός ανοιχτός κινηματογράφος είναι γιατί το project αποτελεί ένα πείραμα για το πώς μπορούν να παρουσιαστούν εικαστικά έργα εκτός μουσείων και ιδρυμάτων τέχνης, σε χώρους καθημερινής ψυχαγωγίας, όπως ένα θερινό σινεμά με θέα στη θάλασσα, έναν ιστορικό κινηματογράφο που χτίστηκε από Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Ελευσίνα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, που, αν και άλλαξε χέρια με την πάροδο του χρόνου, επιβίωσε χάρη στην αφοσίωση των ντόπιων σινεφίλ.

Η κινηματογραφική λέσχη που τρέχει αυτό το σινεμά είναι πολύ δημοφιλής στην Ελευσίνα, και ένα από τα κυριότερα σημεία ζωντανού πολιτισμού της πόλης. Έχει παρουσιάσει τρομερά σημαντικά κλασσικά και πειραματικά κινηματογραφικά έργα πάνω σε θέματα που είναι επίσης συναφή της πραγματικότητας της Ελευσίνας. Είναι τιμή μας που μας φιλοξενούν”.

Driant Zeneli Those who tried to put the rainbow back in the sky (video HD, 2012, 07'50'') courtesy the artist and GAM, Museum of Modern and Contemporary Art Torino)


Οι προβολές θα γίνουν στην Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας παρουσία των ίδιων των δημιουργών. Πιο συγκεκριμένα θα προβληθούν ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε μαζί με το σωματείο ναυπηγών στο Γκαντάνι του Πακιστάν, η χαμένη Atlantis του πολυβραβευμένου Ben Russell, η ταινία μικρού μήκους της Εύης Καλογηροπούλου με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Μαζωνάκη που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, το θρυλικό What Are the Clouds? του Pier Paolo Pasolini, το ταξίδι ενός κοντέινερ από το Ρότερνταμ μέχρι το Λος Άντζελες και το Χονγκ Κονγκ από τον γκουρού του θεωρητικού σινεμά Allan Sekula, εικόνες από μία έντονη τηλεοπτική συζήτηση για τον πόλεμο στη Συρία μέσα από τη ματιά του Johan Grimonprez, η φιγούρα ενός μελαγχολικού ήλιου-μάρτυρα της ηθικής και περιβαλλοντικής κατάρρευσης του πλανήτη από την εικαστική καλλιτέχνιδα Agnieszka Polska, η ιστορία τεσσάρων drag queens από τη Βραζιλία σε σκηνοθεσία Bárbara Wagner και Benjamin De Burca, αλλά και συζητήσεις γυναικών στο Κουρδιστάν, στην Κολομβία και στον Λίβανο είναι μόνο μερικά από τα έργα που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στην Ελευσίνα τις μέρες του Μυστηρίου 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης. Και εκτός από τα ίδια τα έργα τους, οι καλλιτέχνες και δημιουργοί θα ταξιδέψουν από κάθε γωνιά του πλανήτη στην Ελευσίνα για να παρουσιάσουν οι ίδιοι τις ταινίες τους, να συναντήσουν το ελληνικό κοινό και να συνομιλήσουν μαζί του.

Πώς επιλέχθηκαν οι 22 συμμετέχοντες και ποιες οι θεματικές των έργων τους; “Επιλέχτηκαν για την θεματολογία των έργων τους και για την συνάφεια της θεματολογίας τους με την Ελευσίνα και την καθημερινότητα της. Επίσης, ήταν και μια μεγάλη προσπάθεια και πρόκληση για εμάς να φέρουμε πολύ γνωστούς και άξιους καλλιτέχνες σε επαφή με το τοπικό κοινό της Ελευσίνας στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.


The Forgotten Space, A film essay by Allan Sekula and Noel Bürch Feature documentary, 112 min.

Οι περισσότεροι /περισσότερες έχουν δείξει αυτές τις ταινίες τους σε πολύ γνωστά φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως τα φεστιβάλ Βερολίνου, Καννών, Μασσαλίας , σε εκθέσεις, όπως η Documenta, Μπιενάλε Βενετίας κτλ. Ένα σημαντικό σημείο για εμάς ήταν να καλεστούν αυτοπροσώπως οι καλλιτέχνες, να έρθουν στην Ελλάδα, να παρουσιάσουν το έργο τους και νά μείνουν στην Ελευσίνα.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι/χαρούμενες για το ότι παρόλο που έχουν πολύ πυκνό πρόγραμμα δέχτηκαν να έρθουν από διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη στην Ελευσίνα και να την γνωρίσουν από κοντά. Οπότε περιμένουμε πως και ο τοπικός κυρίως πληθυσμός θα τους τιμήσει με την παρουσία του. Επίσης, σημαντικό για εμάς ήταν και η δωρεάν είσοδο στο σινεμά – για κάθε νύχτα που έχει ένα 90λεπτο περίπου πρόγραμμα” εξηγεί η κ. Φωκίδη.

Τι σημαίνουν οι έννοιες Παράδεισος και συνύπαρξη; Είναι ανοιχτές έννοιες, μπορείτε να τις ερμηνεύετε όπως θέλετε. Για μας ο παράδεισος είναι ένα περιβόλι ουσιαστικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων! Και μάλιστα σε μια Ευρώπη που όλο και περισσότερο κλειστή γίνεται. Η φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα θιγεί πολλαπλώς μέσω πολλών εκδηλώσεων αυτό το ζήτημα και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένη που το πρότζεκτ μας είναι κομμάτι της”.

Driant Zeneli Those who tried to put the rainbow back in the sky (video HD, 2012, 07'50'') courtesy the artist and GAM, Museum of Modern and Contemporary Art Torino)


Υπάρχει κάποιος συνεκτικός ιστός που συνδέει τα έργα τους; “Ναι, πέρα από τη θεματική τους, τη σπουδαιότητα τους στο φάσμα της κινηματογραφικής εικόνας και την υψηλή εκφραστική και αισθητική ποιότητα τους, το ρητό ότι η ζωή δεν είναι πάντα ρόδινη. Το τι μπορούμε να κάνουμε όλες και όλοι μαζί είναι η ερώτηση μας προς το κοινό και προς το συμπάν”

  • Καλλιτέχνες: Αριστείδης Αντωνάς/ Marwa Arsanios / Κωστή Βελώνη / Johan Grimonprez / Tamar Guimarães & Kasper Akhøj / Εύης Καλογηροπούλου / Μενέλαου Καραμαγγιώλη / Jumana Manna / Hira Nabi / Pier Paolo Pasolini / Θοδωρή Προδρομίδη / Ben Russell / Allan Sekula & Noël Burch / Bárbara Wagner & Benjamin De Burca / Πάνου Χαραλάμπους / Driant Zeneli και οι James Bridle / Πέτρου Μώρη / Εύας Παπαμαργαρίτη / Agnieszka Polska, με την υποστήριξη της συλλογής Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI).
  • Επιμέλεια: Μαρίνα Φωκίδη
  • Αρχιτεκτονική παρέμβαση: Αριστείδης Αντωνάς
  • Εκτέλεση παραγωγής: Scola Society ΑΜΚΕ
  • Συντονισμός έργου: Ζωή Μουτσώκου – Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης 2023 Ελευσίς, Γιάννης Αρβανίτης – Γενικός Συντονιστής Παραγωγής Καλλιτεχνικών Έργων 2023 Ελευσίς
  • Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Πληροφορίες:

  • Ημερομηνίες: 13, 15, 16, 17, 19 έως 24 Σεπτεμβρίου 2023
  • Ώρα: 20.30
  • Τοποθεσία: Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας (παραλία Ελευσίνας, Κανελλοπούλου & Νικολαΐδου)
  • Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα