Ροβήρος Μανθούλης: Νέος ετών 92

Ροβήρος Μανθούλης: Νέος ετών 92

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνει εκτενέστατο διαδικτυακό αφιέρωμα στις ταινίες, την καριέρα, και την ευρύτερη πορεία ζωής του αειθαλούς δημιουργού..

Στα 92 του ο Ροβήρος Μανθούλης παραμένει, εκτός από ακμαίος, μια ιερή αγελάδα του εγχώριου σινεμά. Αντιστασιακός, αεικίνητος, μέγας δάσκαλος, σκηνοθέτης 122 ταινιών και συγγραφέας 17 βιβλίων, ο Μανθούλης θεωρείται πατέρας του ελληνικού ντοκιμαντέρ. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Σκιές πάνω σε άσπρο τοίχο», το οποίο περιείχε δυο εμβληματικά κείμενα του Μανθούλη περί ντοκιμαντέρ και μοντάζ. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την έκδοση –αλλά και την επανακυκλοφορία του δυσεύρετου κι εξαντλημένου αυτοβιογραφικού του έργου «Ο κόσμος κατ’ εμέ» https://www.chaniafilmfestival.com/shop/ από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τις εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης– το Φεστιβάλ Ολυμπίας ετοίμασε ένα ενδελεχές αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό. Τίτλος του, «Μια τρίτη ματιά».

 

Έως τις 11 Απριλίου στον ιστότοπο του φεστιβάλ έχει κανείς την δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν όχι μόνο εμβληματικές ή σπάνιες ταινίες του ίδιου του δημιουργού, αλλά και κινηματογραφικά πορτρέτα του Μανθούλη που υπογράφουν νεότεροι σκηνοθέτες. Αναλυτικά το αφιέρωμα online.olympiafestival. gr, σε επιμέλεια του σκηνοθέτη Νίκου Θεοδοσίου, διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες:

  1. Τρεις τόποι: Προβάλλονται τρία σπάνια μικρού μήκους προδικτατορικά ντοκιμαντέρ του Μανθούλη. Το παρθενικό του «Λευκάδα» (1958) , «Η Ακρόπολη των Αθηνών» (1960) σε αφήγηση του αείμνηστου αρχαιολόγου Γιάννη Μηλιάδη, και «Η πιο μεγάλη δύναμη» (1963) με θέμα την ζωή στην ελληνική ύπαιθρο γυρισμένο στο Ζαγόρι.
  2. Τρία πρόσωπα: Δια χειρός Μανθούλη, τρία ανέκδοτα σινεματικά πορτρέτα ισάριθμων συγγραφέων, εκπροσώπων της τότε ελληνικής διανόησης στο Παρίσι. Μιμίκα Κρανάκη, Κλεμάν Λεπίδης και Βασίλης Αλεξάκης.
  3. Τρεις σταθμοί: Τρία βραβευμένα και πολύ γνωστά έργα του δημιουργού. Το λογοκριμένο από την χούντα ρομαντικό δράμα «Πρόσωπο με πρόσωπο» (1966), το μυθοπλαστικό μουσικό ντοκιμαντέρ «Μπλουζ με σφιγμένα δόντια» (1973) και η εξάωρη σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ «Βίοι παράλληλοι του Εμφυλίου» (1999).
  4. Αυτοπροσώπως: Ο Μανθούλης μέσα από τον φακό άλλων σκηνοθετών. «Ο αθέατος σκηνοθέτης» (2010) του Νίκου Θεοδοσίου απαθανατίζει ένα μάστερκλας του Μανθούλη, «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» (2007) του Κώστα Μαχαίρα είναι μια εκτενής συνέντευξη του δημιουργού στο πλαίσιο της θρυλικής τηλεοπτικής εκπομπής «Παρασκήνιο», το «Μια ταινία, μια ζωή» (1997) είναι ένα αφιέρωμα στον Μανθούλη που γύρισε ο Κώστας Μωριάτης για λογαριασμό της διοργάνωσης Θεσσαλονίκη: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το «Καιρός για ήρωες» (2014) των Άγγελου Κοβότσου και Καλλιόπης Λεγάκη ακολουθεί κατά πόδας τον Μανθούλη σε ερευνητικό ταξίδι του στις ΗΠΑ, ενώ το πρόσφατο «Μια μικρή ιστορία/ «Είχες δίκιο, ρε!» (2020) του Θεοδοσίου και πάλι καταγράφει την συνάντηση του Μανθούλη με έναν συναγωνιστή του στην ΕΠΟΝ 70 χρόνια μετά.
  5. Μικρές πινελιές: Σπάνιο υλικό περί Μανθούλη που διανθίζεται από ηχητικά και έντυπα ντοκουμέντα. Ανάμεσά τους, αποσπάσματα συνεντεύξεων των Κίτυς Αρσένη, Νίκου Σμαραγδή και Τίτου Πατρίκιου στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Νυχτερινός επισκέπτης» του προσφάτως μακαρίτη Άρη Σκιαδόπουλου, καθώς και ηχογράφηση ενός εξαιρετικού στρογγυλού τραπεζιού, που φιλοξενήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο το 1996 έχοντας ως συνομιλητές τον σινεκριτικό Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, και τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη.  

 

Το διαδικτυακό αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη «Μια τρίτη ματιά» συμπληρώνεται από παράθεση σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων και εγγράφων σχετικών με την κινηματογραφική σταδιοδρομία του.

Τέλος, στις 3 Απριλίου και ώρα 18:00, διοργανώνεται διαδικτυακή συζήτηση manthoulis.olympiafestival.gr με συμμετοχή των σκηνοθετών Σταύρου Ψυλλάκη, Άγγελου Κοβότσου, Άρη Μπαφαλούκα, των οποίων το έργο έχει επηρεαστεί από τον Μανθούλη, καθώς και των διευθυντών των φεστιβάλ Ολυμπίας και Χανίων, Δημήτρη Σπύρου και Ματθαίου Φραντζεσκάκη αντίστοιχα.

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα