Σαλαμίνα: Ανακαλύφθηκε νέος θαλαμωτός τάφος

Σαλαμίνα: Ανακαλύφθηκε νέος θαλαμωτός τάφος

Είναι κτερισμένος και χρονολογείται στα ύστερα μυκηναϊκά χρόνια

Του Δημήτρη Μπαλή

Όπως συνήθως συμβαίνει με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η τύχη αποτελεί το κύριο στοιχείο μιας ανακάλυψης.

Στην πόλη της Σαλαμίνας, στις 24 και 25 Απριλίου 2017, πήγαν να συνδέσουν μια κατοικία με τον κεντρικό αγωγό της αποχέτευσης της πόλης, με αποτέλεσμα να ανακαλυφθεί ένα θαλαμωτός ή θαλαμοειδής τάφος, όπως λέγεται.

Η εφορεία αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία τον ερεύνησε, αποφάνθηκε ότι είναι λαξευμένος στο φυσικό πέτρωμα της περιοχής και αποτελεί έναν από τους τάφους νεκροταφείου των μυκηναϊκών χρόνων, συστάδες του οποίου έχουν ερευνηθεί με σωστικές ανασκαφές τις χρονιές: 1964, 1992 και 2009. Μάλιστα, τότε αποκαλύφθηκαν δύο θάλαμοι της ίδιας συστάδας τάφων με τον σημερινό.

Σαλαμίνα: Ανακαλύφθηκε νέος θαλαμωτός τάφος

Ο θάλαμος είναι διαστάσεων 2,60μ.Χ 2,90μ. και ύψους 1,50μ. στο ψηλότερο σημείο του. Λόγω της ύπαρξης πλούσιων πηγών γλυκού νερού στο τμήμα αυτό της πόλης, το κενό του θαλάμου βρέθηκε πλημμυρισμένο με νερό, το οποίο αντλήθηκε με μηχανικά μέσα προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα.

Αποκαλύφθηκαν, λοιπόν, γύρω στα 40 ακέραια αγγεία, με πολύ καλή κατάσταση της γραπτής τους διακόσμησης και περίπου 10 σε θραύσματα, καθώς και σκελετικό υλικό πέντε τουλάχιστον ατόμων.

Από την πρώτη εκτίμηση ο τάφος χρησιμοποιήθηκε από το 2ο μισό του 13ου έως το 1ο μισό του 12ου  αιώνα π.Χ.

SHARE:

24Media Network