Στη γλυπτοθήκη για συντήρηση η θρυλική 'Κοιμωμένη' του Χαλεπά

Στη γλυπτοθήκη για συντήρηση η θρυλική 'Κοιμωμένη' του Χαλεπά

Το Υπουργείο Πολιτισμού μεταφέρει το διάσημο γλυπτό από το Α' Νεκροταφείο στη Γλυπτοθήκη Αθηνών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Στη θέση του στο ταφικό μνημείο θα τοποθετηθεί αντίγραφο

Η "Κοιμωμένη" του Γιαννούλη Χαλεπά, το θρυλικό γλυπτό που κοσμεί το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας πρόκειται να μεταφερθεί στη Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης, στο Άλσος Στρατού, πως ανήγγειλε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Το διάσημο άγαλμα του Γιαννούλη Χαλεπά χρειάζεται άμεση συντήρηση και αυτός είναι ο λόγος της μεταφοράς του, σύμφωνα και με την επιθυμία των κληρονόμων του σπουδαίου καλλιτέχνη από την Τήνο.

Στη θέση του πρωτότυπου έργου θα τοποθετηθεί ένα αντίγραφο υψηλών προδιαγραφών.

Ο Χαλεπάς φιλοτέχνησε την ωραία "Κοιμωμένη" του το 1877. Πρόκειται για το ταφικό μνημείο της 18χρονης κόρης της οικογένειας Αφεντάκη, Σοφία, η οποία πέθανε από φυματίωση.

Η τραγική κατάληξη του όμορφου κοριτσιού ενέπνευσε μια σειρά άρθρων του Σπύρου Σ. Δενδρινού, με τίτλο "η Κοιμωμένη - Το τρυφερό ρομάντζο της Σοφίας Αφεντάκη", στα οποία η Αφεντάκη ήταν πρωταγωνίστρια σε μια ερωτική ιστορία με έναν διάσημο Ιταλό τενόρο. Η αποδοκιμασία ωστόσο του πατέρα της για τη σχέση αυτή οδήγησε τους δύο εραστές στην αυτοκτονία.

Η ιστορία αυτή σε συνδυασμό με το ασύγκριτης ομορφιάς γλυπτό έχουν δημιουργήσει τον θρύλο του κοιμώμενου κοριτσιού και του γλύπτη που κατά άλλους αστικούς θρύλους, το ερωτεύτηκε καθώς σμίλευε το πρόσωπό του στο μάρμαρο.

Στη γλυπτοθήκη για συντήρηση η θρυλική 'Κοιμωμένη' του Χαλεπά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μηχανή του Χρόνου: Η «κοιμωμένη» του Χαλεπά που αυτοκτόνησε από ερωτική απογοήτευση. Μετά αυτοκτόνησε και ο αγαπημένος της

SHARE:

24Media Network