Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Θέατρο Τέχνης “Καρόλου Κουν” – “Δεν είμαστε χομπίστες, αλλά ηθοποιοί”

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Θέατρο Τέχνης “Καρόλου Κουν” – “Δεν είμαστε χομπίστες, αλλά ηθοποιοί”
Κινητοποίηση σπουδαστών & σπουδαστριών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης "Καρόλου Κουν" Σπουδαστικό Σώμα της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης "Καρόλου Κουν"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από το Θέατρο Τέχνης "Καρόλου Κουν" από σπουδαστές/ριες που απαιτούν την άμεση απόσυρση του ΠΔ που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου - "Μας θέλει μαθητές το ίδιο σάπιο σύστημα που θρέφει βιαστές"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από το πρωί της Παρασκευής (20/1) σπουδαστές και σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης “Καρόλου Κουν” έξω από το κτίριο της σχολής (Ιπποκράτους 70), ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου.

Όπως εξηγούν σε ανακοίνωσή τους, το Προεδρικό Διάταγμα 85 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), το οποίο θεσμοθετεί την υποβάθμιση των τίτλων σπουδών των καλλιτεχνικών σχολών, “μας στερεί τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης και μειώνει τις οικονομικές μας απολαβές, ενώ, ταυτόχρονα, υποβαθμίζει την ήδη ελλιπή ασφαλιστική μας κάλυψη”, αφού “αντιμετωπίζει ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές, μουσικούς, όλες τις καλλιτεχνικές ειδικότητες ως “ανειδίκευτους εργάτες”.

Κινητοποίηση σπουδαστών & σπουδαστριών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης "Καρόλου Κουν" Σπουδαστικό Σώμα της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης "Καρόλου Κουν"

Κινητοποίηση σπουδαστών & σπουδαστριών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης "Καρόλου Κουν" Σπουδαστικό Σώμα της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης "Καρόλου Κουν"

Σημειώνεται ότι από το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, όταν και εκδόθηκε το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, σπουδαστές/ριες καλλιτεχνικών σχολών αλλά και εργαζόμενοι στον χώρο της Τέχνης έχουν προχωρήσει σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαιτώντας την απόσυρση του διατάγματος ενώ υπό κατάληψη τελούν οι Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με το ίδιο αίτημα.

Αξίζει να τονιστεί ότι εκτός από την απόσυρση του ΠΔ, μία από τις βασικές διεκδικήσεις του κινήματος των καλλιτεχνών είναι η ίδρυση δημόσιου Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών και η άμεση διαβάθμιση των πτυχίων όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σπουδαστικού Σώματος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης “Καρόλου Κουν”:

“Το Σάββατο 17/12 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 85 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) βάσει του οποίου όλοι οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών (κρατικών, ημικρατικών και ιδιωτικών) κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ.

Αυτό συνεπάγεται την εξίσωση των εν λόγω πτυχίων με απολυτήρια λυκείου. Το κράτος, λοιπόν, απροκάλυπτα, αντιμετωπίζει ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές, μουσικούς, όλες τις καλλιτεχνικές ειδικότητες ως “ανειδίκευτους εργάτες”.

Πρακτικά, το διάταγμα αυτό, για τους ηθοποιούς και τους εκπαιδευόμενους ηθοποιούς των δραματικών σχολών, σημαίνει ότι 3 χρόνια εντατικών, επίπονων και κοστοβόρων σπουδών θεωρούνται από το κράτος “ακριβά χόμπι”.

Το Πτυχίο των “Ανωτέρων”, αναγνωρισμένων και διαρκών ελεγχόμενων από το ΥΠΠΟΑ, Δραματικών Σχολών, παύει να έχει θεσμική ισχύ. Αυτό, συνεπώς, μας στερεί τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης και μειώνει τις οικονομικές μας απολαβές, ενώ, ταυτόχρονα, υποβαθμίζει την ήδη ελλιπή ασφαλιστική μας κάλυψη.

Από την ημερομηνία έκδοσής του ΠΔ 85/22 έως και σήμερα, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός χώρος διεκδικεί την απόσυρσή του.

Συγκεκριμένα, οι Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τελούν υπό κατάληψη έως και σήμερα. Παράλληλα από τις 23/12/22 καλλιτέχνες, σπουδαστές και σπουδάστριες καλλιτεχνικών σχολών και μαθητές και μαθήτριες καλλιτεχνικών σχολείων προχωρήσαμε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα συνυπεύθυνα υπουργεία (Πολιτισμού, Παιδείας και Εσωτερικών).

Οι κινήσεις μας αυτές αντιμετωπίστηκαν με πλήρη απαξίωση από τους αρμόδιους.

Χαρακτηριστικά, η δήλωση του Υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, πως “αφού έτσι κι αλλιώς με οντισιόν βρίσκετε δουλειά” επιβεβαιώνει πως το υπάρχον πολιτικό σύστημα αρνείται να αναγνωρίσει τη σπουδή μας.

Το ίδιο αυτό πολιτικό σύστημα που δεν διστάζει να παραβιάζει καθημερινά ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, να υποθάλπει βιαστές, να συγκαλύπτει κυβερνητικά σκάνδαλα, να ανέχεται την έξαρση της αστυνομικής βίας και να επιβάλλει νόμους που οδηγούν στην οικονομική μας εξαθλίωση.

Εμείς ως Σπουδαστικό Σώμα της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης “Καρόλου Κουν”, μιας σχολής που λειτουργεί εδώ και 81 χρόνια, συνεχίζουμε να δηλώνουμε την παρουσία μας και τη στήριξή μας σε όλες τις καταλήψεις και τις συλλογικές κινητοποιήσεις και δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.

Για εμάς, η Τέχνη είναι μια συνεχής σπουδή που οφείλει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, ιδίως σε μια χώρα που υπερηφανεύεται ότι γεννά πολιτισμό από την απαρχή της.

Καλούμε όλες τις καλλιτεχνικές σχολές καθώς και τους αποφοίτους της σχολής μας να συνυπογράψουν το παρόν κείμενο ενισχύοντας έτσι τις κοινές μας διεκδικήσεις.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση ανάκληση του ΠΔ 85/11
  • Την ίδρυση δημόσιου Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών
  • Την άμεση διαβάθμιση των πτυχίων όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών μέχρι και την ημερομηνίας ίδρυσής του”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα