Κώστας Γαβράς: “Η άνοδος της ακροδεξιάς σημαίνει ότι η Ευρώπη απέτυχε”

Κώστας Γαβράς: “Η άνοδος της ακροδεξιάς σημαίνει ότι η Ευρώπη απέτυχε”
Κώστας Γαβράς Eurokinissi

Ο κορυφαίος Έλληνας κινηματογραφιστής μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 για την πολιτική, το σινεμά, τη ζωή και το θάνατο.

Δυο ώρες γεμάτες σινεμά και πολιτική ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε ο πολυβραβευμένος Κώστας Γαβράς στον NEWS 24/7 στους 88,6και την εκπομπή Πεζοί στον Αέρα. Ο κορυφαίος σκηνοθέτης μίλησε, συζητώντας με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, για όλους και για όλα.

Για την επιστροφή στην Ελλάδα

Είμαι ευτυχής και συγχρόνως έχω κάποια αγωνία, γιατί όποτε ρωτώ πώς πάνε τα πράγματα, λένε «δύσκολα». Παρόλο που στη Γαλλία λένε «πάνε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα», δεν ξέρουμε πού πάμε. Βεβαίως (όποτε γυρνάω) αισθάνομαι ότι επιστρέφω στη χώρα μου, το σπίτι μου. Πάντα ρωτάω για την Ελλάδα, όμως. Η έγνοια είναι συνεχής.

Για τον Αλέξη Τσίπρα

Δεν μιλώ τώρα για τον Αλέξη Τσίπρα γιατί έρχονται εκλογές και μπορούν αυτό να το εκμεταλλευτούν. Έχει τέτοια προβλήματα που προτιμώ να τον αφήσω να προσπαθήσει στην κατάσταση που είναι. Εκείνο πάντως που βρίσκω καταπληκτικό στην κοινωνία μας και στην Ελλάδα μας και την Δημοκρατία είναι ότι οι Έλληνες ψήφισαν με 61% το “Όχι” και μετά η Βουλή ψήφισε με 73% εναντίον της απόφασης των Ελλήνων πολιτών.

Για το Γιάνη Βαρουφάκη

Έχουμε μια προσωπική σχέση με τον Βαρουφάκη. Ο Βαρουφάκης είναι καλός συγγραφέας, γνώριζε πολύ καλά τα οικονομικά και το βιβλίο του («Ανίκητοι Ηττημένοι», που θα γυρίσει σε ταινία ο Κ. Γαβράς), είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και επαληθεύτηκε από το Γενικό Λογιστήριο της Ευρώπης, το οποίο σε 90 σελίδες που διάβασα προσεκτικά, του δίνει απόλυτο δίκιο. Έχει επιβεβαιωθεί και με δηλώσεις του Μοσκοβισί στην Corriere de la Serra, που είπε ότι οι συνεδριάσεις του Εurogroup δεν ήταν δημοκρατικές κάτι που και o Ντάισελμπλουμ επανέλαβε. Αυτοί το είπαν. Δεν το λέω εγώ. Αυτό πάει να πει ότι ο Βαρουφάκης έχει δίκιο.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν

Ο Μακρόν έχει μια πολύ καλή, μια τέλεια, κατά τη γνώμη μου, πολιτική για την Ευρώπη, πολύ καλή για τη σχέση Αφρικής με τη Γαλλία, πολύ καλή θέση εναντίον της Άκρας Δεξιάς. Μίλησε πολύ άσχημα για τον ‘Ορμπαν. Περιμένω όμως για να πάρω μια απόφαση τελειωτική, να ολοκληρώσει τη θητεία του. Για την ώρα, βρίσκω θετικά πράγματα. Δεν είμαι καθόλου μαζί του για τις οικονομικές πολιτικές του.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ

Ανησυχώ τρομερά για τον Τραμπ, είναι ένα δράμα για τον κόσμο, όχι μόνο για εμάς ή την Αμερική. Δεν ξέρουμε πού πάει και πού θα φτάσει! Κάνει πράγματα απίθανα, έχει διχάσει τον κόσμο παντού. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσπαθήσαμε να έρθουμε κοντά σε ένα καταπληκτικό ειρηνικό οικοδόμημα. Ο Τραμπ το καταστρέφει για να κερδίσουν λεφτά μερικοί.

Για τα “κίτρινα γιλέκα” στη Γαλλία

Το πρόβλημα με τα Κίτρινα Γιλέκα είναι ότι δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Ελπίζω να βρει ένα κέντρο, μια ιδεολογία, γιατί τώρα είναι τελείως αναρχικό το κίνημα. Είναι πολύ επικίνδυνο κοινωνικά, γιατί οι πιο ακραίοι μπορούν να επωφεληθούν. Καμιά φορά είναι Ακροδεξιοί που το χρησιμοποιούν.

Για την άνοδο της Ακροδεξιάς

Η άνοδος της Ακροδεξιάς σημαίνει ότι η Ευρώπη απέτυχε. Έκανε και κάνει πράγματα που δεν είναι θετικά για τους ανθρώπους.

Για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Κοιτάξτε πού είναι σήμερα οι Σοσιαλιστές για να καταλάβετε τα υπόλοιπα, έχοντας μείνει τόσα χρόνια στην εξουσία φτάσαμε σήμερα εδώ που έχουμε φτάσει.

Για το Σκοπιανό

Το Σκοπιανό είναι ένα τεράστιο ελληνικό ζήτημα, που μπορεί να διχάσει τους Έλληνες για χρόνια και για χρόνια. Η γνώμη μου είναι ότι οι πολιτικοί και η Εκκλησία πρέπει μαζί να αποφασίσουν και να εξηγήσουν στους Έλληνες ότι αυτή είναι η δυνατότητα, γιατί αλλιώς δεν ξέρω πού πάμε. Είναι εγκληματίες όσοι τραβάνε τα παιδιά στις καταλήψεις των σχολείων. Τα παιδιά δεν έχουν να κάνουνε τίποτα με αυτά.

Για την απόρριψη της πρότασης να αναλάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αρνήθηκα να γίνω πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί δεν ήταν δουλειά για μένα, δεν ήταν μια δουλειά που θα μπορούσα να κάνω σοβαρά. Το να βγάζεις λόγους είναι ένα επάγγελμα.

Για την άρνηση της θέσης του υπουργού Πολιτισμού

Αρνήθηκα και για υπουργός Πολιτισμού, όπως και να αναλάβω τη διεύθυνση της ΕΡΤ. Εγώ κάνω φιλμ, αυτό ξέρω να κάνω, φιλμ, δε θα πάω να πάρω μια θέση. Έχω θέση, μένω στον κινηματογράφο και κάνω ό,τι μπορώ.

Για το ρατσισμό των Γάλλων

Στην αρχή φυσικά εισέπραξα τον ρατσισμό, οι Γάλλοι σε δέχονται ψυχρά, επειδή έχω μια προφορά στα γαλλικά πάντα, τον πρώτο καιρό, όταν δεν ξέρανε ποιος είμαι, το μάτι τους άλλαζε, λέγανε «ποιος είναι αυτός;». Ποτέ όμως δεν υπέστην ρατσισμό στον κινηματογραφικό κύκλο.

Για το fake news ότι πέθανε

Δεν θύμωσα, γέλασα! Ένας συνάδελφός σας από την ΕΡΤ μου τηλεφώνησε σε ένα σταθερό τηλέφωνο στο γραφείο, που μόνο η οικογένεια καλεί, απαντώ, ρωτώ στα γαλλικά «ποιος είναι», και δεν απαντάει κανείς. Και ακούω τότε μια φωνή :«Είστε ζωντανός;». Το πιο δραματικό είναι που ο γιος μου άκουσε ότι ο πατέρας του είναι νεκρός και τηλεφωνεί στη μητέρα του και δεν μπορεί να επικοινωνήσει γιατί την καλούσαν από το εξωτερικό για τα συλλυπητήρια. Το τέλος της μέρας ήταν ακόμα πιο αστείο. Χτυπά το κουδούνι, ανοίγω και βλέπω ένα τεράστιο μπουκέτο λουλουδιών. Λέω το στέλνουν για την κηδεία μου. Μου το έστελνε η διευθύντρια του γαλλικού ραδιοφώνου ζητώντας «συγγνώμη», που δεν την ρώτησαν και περάσαν την είδηση χωρίς να την ελέγξουν.

Για τα πάθη και τις καταχρήσεις που έχει κάνει

Πάθη έχω, δεν έχω εθισμούς. Δεν καπνίζω, δεν πίνω. Δοκίμασα μια- δυο φορές ναρκωτικά, κατάλαβα ότι είναι καταστροφή. Τα πάθη μου και ο εθισμός μου είναι ο κινηματογράφος, η οικογένεια. οι λίγοι καλοί φίλοι, το διάβασμα.

(Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο HILTON για την παραχώρηση σουίτας για την πραγματοποίηση της συνέντευξης με τον κ.Γαβρά)

Ακούστε ολόκληρη της συνέντευξη στο News 24/7 στους 88,6:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα