95.000 θεατές έξω από την Casa Batlló στη Βαρκελώνη – Με AI “έλιωσε” το θαύμα του Γκαουντί

Διαβάζεται σε 4'
Casa Batlló
Casa Batlló στη Βαρκελώνη PIXABAY

Πλήθος κόσμου στάθηκε απέναντι από την Casa Batlló στη Βαρκελώνη και είδε το κτίριο να μεταμορφώνεται “βυθισμένο” σε στοιχεία της φύσης.

​​Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 27 και 28 Ιανουαρίου, η Casa Batlló το εμβληματικό αρχιτεκτόνημα του σπουδαίου Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí) στη Βαρκελώνη, μεταμορφώθηκε μέσα σε μία φαντασμαγορία φωτός, χώματος και κίνησης.

Περίπου 95.000 θεατές προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την καλλιτεχνική επίδειξη, στην οποία μέσα από προβολές τεχνητής νοημοσύνης η Sofia Crespo έδωσε εκπληκτικές υφές και σχήματα στο διάσημο μνημείο που σχεδίασε ο Γκαουντί.

Οι εικόνες έπαιξαν με τη σουρεαλιστική αρχιτεκτονική του Γκαουντί

Στο πλαίσιο του προγράμματος Heritage of Tomorrow η Crespo -καλλιτέχνις με έδρα τη Λισαβόνα- κλήθηκε να δημιουργήσει νέα έργα που αναφέρονται στο σχέδιο του Γκαουντί. Το πρώτο από αυτά, με τίτλο “Structures of Being”, παρουσιάστηκε στην εν λόγω εκδήλωση ζωντανά πάνω στο εμβληματικό κτίριο … με 95.000 στόματα να ανοίγουν από έκπληξη παρακολουθούντας από κάτω.

Σε 12 προβολές, η τέχνη της Crespo “χόρεψε” στην πρόσοψη του κτιρίου. Οι φωτεινά χρωματισμένες οργανικές μορφές της – λουλούδια, κοραλλιογενείς ύφαλοι, πεταλούδες και άλλα φυσικά φαινόμενα – ανασάλευαν και μεταμορφώνονταν παράλληλα με τη μουσική του Βρετανού συνθέτη Robert M. Thomas.

Οι εικόνες έπαιξαν με τη σουρεαλιστική αρχιτεκτονική του Γκαουντί, η οποία ήταν επίσης εμπνευσμένη από τα σχήματα της θάλασσας και της θαλάσσιας ζωής. “Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική ως έναν τρόπο σύνδεσης με τον φυσικό κόσμο“, δήλωσε ο Crespo για τον Καταλανό σχεδιαστή σε ένα βίντεο που συνόδευε την εκδήλωση, “είναι κατά κάποιον τρόπο σχετικό με αυτό που κάνω και εγώ“.

Το έργο δημιουργήθηκε από την Crespo σε συνεργασία με το Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης, το οποίο παρείχε στον καλλιτέχνη δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά των θαλάσσιων ρευμάτων.

Με αυτά, η Crespo χρησιμοποίησε A.I. για να δημιουργήσει την προβολή της, δίνοντας έμφαση στην “ενεργή προσπάθεια δημιουργίας συνόλων δεδομένων… της εκπαίδευσης… της κατεύθυνσης του πού πηγαίνει αυτή η παραγωγή“, είπε. Η παρτιτούρα του Thomas ήταν επίσης ένα αλγοριθμικά παραγόμενο κομμάτι που εκτελέστηκε από τοπικούς ερμηνευτές.

Το σπίτι των οστών

Η Casa Batlló είναι ένα διάσημο κτίριο στο κέντρο της Βαρκελώνης και ένα από τα αριστουργήματα του Αντόνι Γκαουντί, ο οποίος απεβίωσε τον Ιούνιο του 1926. Στο δρόμο καθώς πήγαινε να επιβλέψει την κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια χτυπήθηκε από διερχόμενο τραμ.

Η Batlló αποτελεί αναδιαμόρφωση ενός παλαιότερου σπιτιού, το οποίο επανασχεδίασε ο Γκαουντί το 1904 και ανακαινίστηκε αρκετές φορές από τότε. Οι βοηθοί του Γκαουντί Domènec Sugrañes i Gras, Josep Canaleta και Joan Rubió συνέβαλαν στο έργο της ανακαίνισης.

Το τοπικό όνομα του κτιρίου είναι Casa del ossos (Το σπίτι των οστών), λόγω της οργανικής σκελετώδους εμφάνισής του. Η πρόσοψή του είναι διακοσμημένη με πολύχρωμο μωσαϊκό, φτιαγμένο από θραύσματα κεραμικών πλακιδίων Trencadís με μια τεχνική που λέγεται “Pique assiette”. Η οροφή είναι αψιδωτή και μοιάζει με την πλάτη… δράκου.

Ο μύθος θέλει το στρόγγυλο χαρακτηριστικό στα αριστερά του κτιρίου, που καταλήγει σε έναν πυργίσκο και σταυρό, να είναι η λόγχη του Αγίου Γεωργίου (του πολιούχου της Καταλονίας), που έχει βυθιστεί στο πίσω μέρος του δράκου.

Casa Batlló και NFT

Η Casa Batlló είναι το πρώτο κτίριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που πήρε τη μορφή NFT.

Το “Living Architecture: Casa Batlló” του Refik Anadol είναι ένα δυναμικό NFT της πρόσοψης της Casa Batlló. Χρησιμοποιεί αισθητήρες, οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο συγκεντρώνουν περιβαλλοντικά δεδομένα, με αποτέλεσμα το αρχιτεκτονικό αριστούργημα να αλλάζει ύφος, αναλόγως του καιρού και των εκδηλώσεων, όπως πχ του Αγίου Γεωργίου και των Χριστουγέννων.

Τον Μάιο του 2022 αυτό το NFT δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s για 1,38 εκατομμύρια δολάρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα