Σκάρλετ Γιόχανσον: Σε “πόλεμο” με το ChatGPT για τη φωνή της – Γιατί τους κατηγορεί

Διαβάζεται σε 3'
Σκάρλετ Γιόχανσον
Σκάρλετ Γιόχανσον 2024 Photo by Joel C Ryan/Invision/AP, File

Αν αναρωτιέστε τι κοινό μπορεί να έχει η Σκάρλετ Γιόχανσον με το ChatGPT της OpenAI, θυμηθείτε τον ρόλο της στην ταινία “Her”.

Φαινομενικά η Σκάρλετ Γιόχανσον (Scarlett Johansson) δεν έχει κανένα κοινό χαρακτηριστικό με τη Sky, τη φωνητική βοηθό του δημοφιλούς chatbot της OpenAI, ChatGPT.

Εκτός από τη φωνή τους.

Λίγες ημέρες πριν η OpenAI παρουσιάσει τη “νέα φωνή” της, η διάσημη ηθοποιός δήλωσε πως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, Σαμ Άλτμαν, τηλεφώνησε στον ατζέντη της και της ζήτησε να εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει την άδειά της για μία “εικονική βοηθό”. Επρόκειτο για το δεύτερο αντίστοιχο αίτημα της εταιρείας προς την ηθοποιό, και όπως μπορείτε να φανταστείτε, είχε και αυτό την ίδια αντιμετώπιση. Ένα μεγάλο “όχι”.

Παρά τις αρνήσεις, η OpenAI παρουσίασε τη νέα του φωνητική βοηθό, γνωστή ως Sky, με τη Γιόχανσον να σοκάρεται και να τρομάζει από το πόσο “απόκοσμα παρόμοια” είναι με τη δική της φωνή.

Σε δήλωσή της που δημοσιεύτηκε στο NPR, η ηθοποιός ανέφερε ότι αναγκάστηκε να προσλάβει νομικό σύμβουλο» και έστειλε δύο επιστολές στην OpenAI για να μάθει πώς δημιουργήθηκε η φωνή που μοιάζει με τη φωνή του ChatGPT.

“Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλαβα μια προσφορά από τον Σαμ Άλτμαν, ο οποίος ήθελε να με προσλάβει για να δώσω φωνή στο νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT 4.0“, δήλωσε η Σκάρλετ Γιόχανσον και πρόσθεσε πως ο Άλτμαν επικοινώνησε με τον ατζέντη της μόλις δύο ημέρες πριν από την πρώτη παρουσίαση της φωνής του ChatGPT από την εταιρεία, ζητώντας της να το ξανασκεφτεί.

Ο Άλτμαν εξέφρασε τον θαυμασμό του στο πρόσωπο της ηθοποιού, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως η ταινία “Her”, στην οποία η Γιόχανσον εμφανίζεται ως φωνητική βοηθός τεχνητής νοημοσύνης, είναι η αγαπημένη του ταινία. Μάλιστα, μετά την εκδήλωση παρουσίασης του ChatGPT την περασμένη εβδομάδα, έγραψε στο X (Twitter) τη λέξη “her”, σε μία σαφή αναφορά στο λανσάρισμα της νέας φωνής του ChatGPT, που όμως στάθηκε αφορμή για παρανοήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η φωνή της Sky δεν είναι της Σκάρλετ Γιόχανσον και ποτέ δεν υπήρξε σκοπός να μοιάζει με τη φωνή της ηθοποιού.

Επιλέξαμε τη φωνή πίσω από τη Sky πριν από οποιαδήποτε επαφή με την κα Γιόχανσον. Από σεβασμό προς την κα Γιόχανσον, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή της Sky στα προϊόντα μας. Ζητούμε συγγνώμη από την κα Johansson που δεν επικοινωνήσαμε καλύτερα“.

Η φωνή της Sky είναι διαθέσιμη από τότε που η OpenAI ξεκίνησε τη φωνητική λειτουργία του ChatGPT τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλά η σύνδεση με την Γιόχανσον δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν το OpenAI παρουσίασε ένα ενημερωμένο μοντέλο AI που έκανε τη φωνή πιο εκφραστική. Το demo είχε μια ανατριχιαστική ομοιότητα με τον χαρακτήρα που υποδύθηκε η ηθοποιός στην ταινία “Her”, προκαλώντας έτσι πολλές αντιδράσεις.

Τουλάχιστον προς το παρόν, η Γιόχανσον φαίνεται να θέλει απλώς μια εξήγηση και ζητά από την OpenAI να περιγράψει με λεπτομέρεια την ακριβή διαδικασία με την οποία δημιούργησε τη φωνή της Sky.

Από την πλευρά της η OpenAI, όπως αναφέρει το The Verge, δήλωσε ότι η φωνή προέρχεται από έναν ηθοποιό που προσέλαβαν και μιλάει με την κανονική του φωνή, ενώ αρνήθηκε να μοιραστεί τα στοιχεία του, επικαλούμενη λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Η CTO της OpenAI Mira Murati δήλωσε προηγουμένως στο The Verge ότι η φωνή του Sky δεν σχεδιάστηκε για να ακούγεται σαν την Johansson. Νωρίτερα σήμερα, η Joanne Jang, επικεφαλής της συμπεριφοράς μοντέλων στην OpenAI, δήλωσε στο The Verge ότι η εταιρεία “συζητά” με τους εκπροσώπους της Γιόχανσον για τις ανησυχίες τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα