Μια Pasionaria από άλλον πλανήτη

Μια Pasionaria από άλλον πλανήτη
Alex Font

Η πρώτη εμφάνιση της ισπανικής ομάδας La Veronal στην Ελλάδα είναι και η τελευταία εκδήλωση του χορευτικού κύκλου "Layers of Street" του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο κύκλος «Layers of Street» συνόδευσε το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβαλικού καλοκαιριού, παρουσιάζοντας καινούργιες γλώσσες, υπόγεια ρεύματα και σύγχρονες τάσεις της διεθνούς και εγχώριας χορευτικής σκηνής. Το συναρπαστικό ταξίδι του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στην underground χορευτική πραγματικότητα κλείνει δυναμικά, όπως και άρχισε, με μια ακόμα διεθνή παραγωγή, αυτή την φορά από την Ισπανία.

Η ισπανική ομάδα La Veronal και ο πολυβραβευμένος χορογράφος Μάρκος Μοράου έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μια ρετρό-φουτουριστική παράσταση, που μας ταξιδεύει σε έναν φαινομενικά μακρινό, αλλά παράλληλα οικείο, πλανήτη. O πλανήτης «Pasionaria» του Μοράου κατοικείται από αντίγραφα ανθρώπων, τέλεια σχεδιασμένα για να μας μιμούνται. Άνθρωποι που κινούνται σαν ρομπότ ή στέκονται σαν μηχανικά αγάλματα μέσα σε μια κοινωνία ιδανικά οργανωμένη, τεχνητή ρέπλικα της πραγματικής ζωής. Λείπει, όμως, κάτι: αυτό που μας κάνει ανθρώπους…

Οι οκτώ χορευτές, Άνχελα Μπος, Γιον Λόπεθ, Άλμπα Μπαράλ, Νούρια Ναβάρα, Λορένα Νογάλ, Σάι Παρτούς, Μαρίνα Ροδρίγεθ, Σάου-Τσινγκ Ουόνγκ συμπράττουν επί σκηνής σε μια υβριδική παράσταση, εξόχως εικαστική, στο μεταίχμιο θεάτρου και χορού. Μια παράσταση που σχολιάζει, με τρόπο αιχμηρό, την συναισθηματική αποξένωση, τον ατομικισμό, και την έννοια της «στρεβλής προόδου» στην οποία οι σημερινές κοινωνίες στοχεύουν.

Σκηνή από την "Pasionaria" της ισπανικής ομάδας La Veronal AlexFont

Ποιος είναι ο Μάρκος Μοράου

Ο Ισπανός Μάρκος Μοράου σπούδασε χορογραφία στην Βαρκελώνη, την Βαλένθια και την Νέα Υόρκη. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα εκτείνεται πέραν του χορού, καθώς καταπιάνεται τόσο με την φωτογραφία όσο και με τη δραματουργία. Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Βραβείο Χορού του ισπανικού υπουργείου Πολιτισμού. Το 2005 ίδρυσε την La Veronal, πολυσυλλεκτική ομάδα καλλιτεχνών με ετερόκλητες καταβολές: από τον χορό και την φωτογραφία, στον κινηματογράφο και την λογοτεχνία. Στόχος της πολυδιάστατης ομάδας είναι η διαρκής αναζήτηση νέων εκφραστικών δρόμων, μέσω του διακαλλιτεχνικού πειραματισμού.

Πιστοποιώντας, λοιπόν, το συλλογικό πνεύμα της ομάδας και την χωρίς στεγανά σύνθεση τεχνών, η τελική χορογραφία του «Pasionaria» είναι προϊόν συνεργασίας του Μοράου με τους χορευτές, όσο κι αν η σύλληψη και η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι δική του.

Πληροφορίες: Pasionaria / Το λουλούδι του πάθους” την Τρίτη 201 Σεπτεμβρίου στην Πειραιώς 260 (Χώρος Η) στις 21:00. Εισιτήρια 30, 20, 15€, μειωμένο 16, 12 και 5€. Προπώληση εδώ, και στο 210-7234 567.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα