Όλα όσα θυμίζουν τη Μελίνα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Όλα όσα θυμίζουν τη Μελίνα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της Μελίνας Μερκούρη, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, παρουσιάζουν από τις 18 Ιανουαρίου έως και τις 11 Μαρτίου 2022 την έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς»

Η ζωή της πολυτάραχη, σχεδόν μυθιστορηματική. Μια γυναίκα που αγάπησε με πάθος και αγαπήθηκε πολύ. Από όλους. Μία γυναίκα με ανεξάντλητη ζωντάνια και σπάνια γοητεία, με έντονο δυναμισμό αλλά και ρομαντισμό. Καθόλου τυχαίο που έμεινε στην ιστορία με το μικρό της όνομα και που χαρακτηρίστηκε ως η «τελευταία Ελληνίδα θεά». Ο λόγος για τη Μελίνα Μερκούρη, την εμβληματική Ελληνίδα η λάμψη της οποίας ακτινοβόλησε στα πέρατα του κόσμου.

Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, παρουσιάζουν από τις 18 Ιανουαρίου έως και τις 11 Μαρτίου 2022 την έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, σε επιμέλεια του Νικόλαου Καλτσά.

Το νούμερο 18 της ημέρας των εγκαινίων δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για την τυχερή ημέρα της ίδιας και του Ντασσέν – μιας και 18 γνωρίστηκαν, 18 παντρεύτηκαν, 18 προγραμμάτιζαν τις πρεμιέρες τους…

“Το 2020 είχε ανακηρυχθεί έτος Μελίνας Μερκούρη από το Υπουργείο Πολιτισμού και η έκθεση είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Άνοιξη του 2020. Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την ταχύτατη διασπορά του κορωνοϊού, η έκθεση αναβλήθηκε δυο φορές και τώρα παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη από τις 18 Ιανουαρίου ως τις 11 Μαρτίου. Στόχος μου, ως επιμελητή, είναι να παρουσιάσω με κάθε είδους αντικείμενα που υπάρχουν στη διάθεση μας την πολύπλευρη προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη, η οποία υπήρξε η μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού. Βεβαίως από το πλούσιο υλικό έγινε μια αυστηρή επιλογή ώστε να καλυφθεί ο συγκεκριμένος χώρος των 400 τ. μ. περίπου” επισημαίνει στο NEWS 24/7 ο Νικόλαος Καλτσάς.

Τρεις οι ενότητες

Μέσα από την έκθεση αυτή θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη Μελίνα, τη Μελίνα της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή», της «Φαίδρας» και του «Τοπ Καπί», τη Μελίνα που γοήτευσε τις Κάννες, που τραγούδησε «Τα παιδιά του Πειραιά», τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, την μακροβιότερη μέχρι σήμερα υπουργό πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς με τη διεκδίκηση της επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη.

Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη

“Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται η Μελίνα ως ηθοποιός του σινεμά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Για αυτήν την ενότητα εκτίθενται φωτογραφίες που υποδηλώνουν κυρίως τη σχέση της με τον καλλιτεχνικό κόσμο, πρωτότυπες αφίσες από τις ταινίες που προβλήθηκαν στο εξωτερικό, επιλεγμένα σενάρια από τις ταινίες και επιστολές που έλαβε κατά καιρούς από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες. Επίσης, ένα βίντεο με αποσπάσματα από τις ταινίες θα προβάλλεται στην ενότητα αυτή, κοστούμια από την ταινία Στέλλα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, καθώς και το φόρεμα που φορούσε στις Κάννες όπου βραβεύτηκε για την ταινία Ποτέ την Κυριακή” αναφέρει ο κ. Καλτσας και συνεχίζει ξεναγώντας μας νοερά στην έκθεση

“η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στο θέατρο. Στο βίντεο που θα προβάλλεται, ο επισκέπτης θα δει με χρονολογική σειρά όλες τις παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε η Μελίνα από την πρώτη της εμφάνιση ως την τελευταία ιστορική εμφάνισή της στην Επίδαυρο ως Κλυταιμνήστρα στην τριλογία Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Επιλεγμένες φωτογραφίες από επιτυχημένες παραστάσεις, όπως Η Μήδεια, το γλυκό πουλί της νιότης, Ilya darling κλπ. Καθώς και κοστούμια που φόρεσε σε αντίστοιχους ρόλους, όπως η Άννα των χιλίων ημερών, Μις Μπα, η Αλεξάνδρα Ντελ Λάγκο κ. ά.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην δραστηριότητα της ως Υπουργός Πολιτισμού. Με πληροφοριακό υλικό, όπως φωτογραφίες με διάσημους πολιτικούς όπως η Ιντίρα Γκάντι, ο Φελίππε Γκονζάλες και άλλοι, καθώς και με κατατοπιστικά κείμενα σε επτά πανό, διαφαίνεται το έργο της που αφορά τον αγώνα της για την επαναφορά της δημοκρατίας, την θεσμοθέτηση των ΔΗΠΕΘΕ, το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και την μάχη της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα”.

Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε ήδη τη Μελίνα Μερκούρη;

“Γνωρίζουμε αρκετά γύρω από μια προσωπικότητα, αλλά πολλές φορές δεν γνωρίζουμε συνολικά την προσφορά της. Κάποιοι την ξέρουν ως ηθοποιό του σινεμά, κάποιοι και ως ηθοποιό του θεάτρου και φυσικά οι περισσότεροι ως Υπουργό Πολιτισμού. Στην έκθεση αυτή ο επισκέπτης θα αποκομίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε πτυχή του δημόσιου βίου της. Η Μελίνα υπήρξε ίσως η μόνη Ελληνίδα που είναι τόσο γνωστή διεθνώς ως ηθοποιός και ως πολιτικός, κι αυτό πιστεύω ότι φαίνεται καθαρά και τεκμηριωμένα μέσα από αυτήν την έκθεση” σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης και καταλήγει “η προσωπικότητά της πιστεύω δεν θα ξεχαστεί ποτέ, γιατί οι πρωτοβουλίες της και το έργο της κυρίως ως πολιτικού θα μας συνοδεύουν πάντα. Ο ελληνικός και ο ξένος τύπος τα είπαν όλα γι αυτήν την γυναίκα, όταν αναγγέλθηκε ο θάνατος της με μια μόνο φράση στα πρωτοσέλιδα του, όπως η Corriere della Sera που την αποκάλεσε ως την «Τελευταία Ελληνίδα θεά»”.

Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη

Γενική εποπτεία: Μανουέλλα Παυλίδου, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη/Γενική επιμέλεια, μουσειολογική & μουσειογραφική μελέτη: Νικόλαος Καλτσάς, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Πληροφορίες: Ημερομηνίες: 18 Ιανουαρίου έως 11 Μαρτίου 2022/Τρίτη έως Κυριακή, 11.00 – 20.00 (τελευταία είσοδος: 19.30)/Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι *Είσοδος ελεύθερη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα