Πολλά τα εκατομμύρια για τον πίνακα που δείχνει την παράξενη φιλία του Μπέικον με τον Φρόιντ

Πολλά τα εκατομμύρια για τον πίνακα που δείχνει την παράξενη φιλία του Μπέικον με τον Φρόιντ
Το έργο 'Three Studies of Lucian Freud' από τον Francis Bacon στον οίκο Christie's (PA Images/Alamy/VISUALHELLAS.GR) PA Images/Alamy/VISUALHELLAS.GR

Πορτρέτο του Λούσιαν Φρόιντ, που ζωγράφισε ο Φράνσις Μπέικον, αναμένεται να πουληθεί πάνω από 40 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.

Πορτρέτο του Φράνσις Μπέικον, που δημιουργήθηκε το 1964 και εικονίζει τον γνωστό ζωγράφο και φίλο του, Λούσιαν Φρόιντ αναμένεται να δημοπρατηθεί με εκτιμώμενη τιμή που υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ (35 εκατομμύρια αγγλικές λίρες).

Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s πρόκειται για το πιο πολύτιμο σύγχρονο έργο τέχνης που δημοπρατείται στο Λονδίνο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ενώ δεν έχει εμφανιστεί στο κοινό από τότε που εκτέθηκε για πρώτη φορά, πριν από 57 χρόνια.

Ζωγραφισμένο στον κολοφώνα της καριέρας του Φράνσις Μπέικον το ‘Study for Portrait of Lucian Freud’ ρίχνει φως στον παντοδύναμο διάλογο φιλίας και περιστασιακής αντιζηλίας, που εγκόλπωσε τους δύο τιτάνες της ιστορίας της τέχνης και τους ώθησε να δημιουργήσουν μερικά από τα κορυφαία τους έργα” αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου Sotheby’s.

Το “Study for Portrait” δείχνει τον Φρόιντ με γυμνό το στέρνο του και το πρόσωπο “τερατώδες” και μπερδεμένο, να κάθεται σε ένα παγκάκι με τα χέρια του τεντωμένα και τις γροθιές του σφιγμένες. Βασίζεται σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Άγγλου φωτογράφου Τζον Ντίκιν -κοινού φίλου των δύο καλλιτεχνών – και ρίχνει φως σε μια φιλία και αντιπαλότητα που ήταν απίστευτα έντονη, και στον θετικό και στον αρνητικό άξονα.

Ο πίνακας ήταν το κεντρικό πάνελ σε ένα τρίπτυχο που εκτέθηκε το 1965 σε περιοδεύουσα έκθεση στο Αμβούργο, τη Στοκχόλμη και το Δουβλίνο. Με τη συγκατάθεση του Μπέικον, το τρίπτυχο διαλύθηκε, με το αριστερό πάνελ να ανήκει τώρα σε ιδιωτική συλλογή και το δεξί στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Μπέικον και Φρόιντ – Κάποτε ήταν αχώριστοι

Λεπτομέρεια πίνακα του Francis Bacon σε δημοπρασία του Sotheby's τον Μάιο του 2022. Seth Wenig/Seth Wenig

Γνωρίστηκαν το 1944, όταν τους σύστησε ο ζωγράφος Γκράχαμ Σάδερλαντ. Έγιναν αμέσως φίλοι και στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 έβλεπαν ο ένας τον άλλο σχεδόν κάθε μέρα, τόσο στα στούντιό τους όσο και τρωγοπίνοντας στα πιο διάσημα στέκια του Σόχο. Η σχέση τους ήταν πολύ έντονη για περισσότερα από σαράντα χρόνια, μέχρι που η ζήλια και οι μικροπρεπείς καβγάδες δηλητηρίασαν τη σχέση τους για πάντα, στα μέσα του 1980.

Η κληρονόμος της γνωστής ζυθοποιίας Guinness, Caroline Blackwood είχε κάποτε πει ότι θυμάται να τρώει κάθε βράδυ με τον Μπέικον επί πέντε χρόνια, όσα κράτησε ο γάμος της με τον Φρόιντ, τη δεκαετία του ‘50. Σύμφωνα με τον κοινό τους φίλο, Farson, οι δύο καλλιτέχνες ήταν απλά αχώριστοι.

Πίνακας του Lucian Freud σε δημοπρασία του οίκου Christie's το 2016. Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Η κόρη του Φρόιντ, Μπέλα είχε πει για τη σχέση τους: “Όταν ρώτησα τον πατέρα μου στα τέλη των ’70ς γιατί χάθηκαν με τον Φράνσις εκείνος απάντησε “γιατί η δουλειά του ξέπεσε”. Αλλά πιστεύω ότι κάτι άλλο είχε συμβεί. Αυτοί οι δύο ήταν πάρα πολύ κοντά και φαίνονταν να αγαπιούνται. Ο πατέρας μου τον θαύμαζε και τον λάτρευε”. Μέχρι τη δεκαετία του ’80 είχαν τελείως απομακρυνθεί, με τον Φρόιντ να κουράζει σαφώς τον Μπέικον.

Το έργο βρίσκεται στην ίδια ιδιωτική συλλογή εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Guardian” και θα εκτεθεί δημόσια στην γκαλερί Sotheby’s στη New Bond Street του Λονδίνου από τις 23 έως τις 29 Ιουνίου.

Έργο του Francis Bacon στον οίκο Sotheby's. Ο πίνακας δημοπρατήθηκε τον περασμένο Μάιο Seth Wenig/AP Photo


Θα πωληθεί στις 29 Ιουνίου στη δημοπρασία με τίτλο “British Art: The Jubilee Season” μαζί με το πορτρέτο του Ουίνστον Τσόρτσιλ του Μπάνκσι και τον πίνακα Woldgate Woods του Ντέιβιντ Χόκνεϊ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα