8 παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στην Αθήνα- Πού θα τις “συναντήσετε”

8 παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στην Αθήνα- Πού θα τις “συναντήσετε”
Φωτογραφία από τον Ορέστη που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας ©Habakis

Η Επίδαυρος, η παγκόσμια μήτρα του θεάτρου, είχε για μία ακόμη χρονιά την τιμητική της και δεν ήταν λίγες οι παραστάσεις που πλησίασαν ή και έκαναν sold out. Ποιες κάνουν τώρα στάσεις στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής;

Το καλοκαίρι αυτό είναι ιδιαίτερο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων. Το ευτύχημα, ωστόσο, ήταν πως ο πολιτισμός βγήκε επιτέλους από το pause που ήταν “κολλημένος” για περισσότερο από έναν χρόνο και το κοινό έχει την ευκαιρία να δει πια “ζωντανές” παραστάσεις.

Η Επίδαυρος, η παγκόσμια μήτρα του θεάτρου, είχε για μία ακόμη χρονιά την τιμητική της και δεν ήταν λίγες οι παραστάσεις που πλησίασαν ή και έκαναν sold out. Εμείς συγκεντρώσαμε τις φετινές παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο αργολικό θέατρο και τώρα κάνουν στάσεις στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

“Ιππεις” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου

@PATROKLOS_SKAFIDAS

Εχοντας ολοκληρώσει με μεγάλη επιτυχία τον κύκλο των παραστάσεων στην περιφέρεια, οι Ιππείς «καλπάζουν» τώρα και σε δήμους της Αθήνας. Οι Ιππείς είναι το πρώτο έργο του Αριστοφάνη με ιδιαίτερα έντονες πολιτικές και σατιρικές αιχμές και το οποίο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου και μια διανομή εκλεκτών πρωταγωνιστών.

Ταυτότητα παράστασης Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης/Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος/Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης/Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος – Μαίρη Τσαγκάρη/Κοστούμια: Νατάσα Δημητρίου/Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας/Συνεργάτις χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδη /Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Παναγόπουλος /Mουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου/Βοηθός σκηνογράφου: Αλέγια Παπαγεωργίου/Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Στεφανίδη/Βοηθός ενδυματολόγου: Αλίσα Μπουλάτ/Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Κωστάκη /Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά/

Διανομή (αλφαβητικά): Αλλαντοπώλης: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης/Δήμος: Στέλιος Ιακωβίδης/Κλέων: Κώστας Κόκλας/Δημοσθένης: Πάνος Μουζουράκης/Νικίας: Κωνσταντίνος Πλεμμένος/

Kορυφαίοι Χορού: Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής (γιουκαλίλι), Γιάννης Χαρίσης

Χορός:Πάρις Αλεξανδρόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Θάνος Γρίβας (κιθάρα), Πάνος Ζυγούρος (μελόντικα), Κωνσταντίνος Καϊκής, Γιάννης Καράμπαμπας (κιθάρα), Αλκιβιάδης Μαγγόνας (κλαρινέτο), Βασίλης Μπούτσικος (κιθάρα), Γιώργος Πατεράκης (κιθάρα), Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Περικλής Σιούντας (μπαγιάν), Γιώργος Σκαρλάτος (ευφώνιο), Αντώνης Σταμόπουλος (κιθάρα).

Μουσικός επί σκηνής: Λαέρτης Μαλκότσης σαξόφωνο

Σταθμοί στην Αθήνα

1 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Πέτρας

4-5 και 7-10 Σεπτεμβρίου στο «Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά»

12 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

22 Σεπτεμβρίου, Κατράκειο Θέατρο

Τιμές εισιτηρίων: 18€, 14€ (φοιτητικό, θεατές άνω των 65 ετών)

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

“Ελένη” του Ευριπίδη


Μπορεί η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου να βρίσκεται ακόμη σε…. αναμονή για το πότε θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο – θυμίζουμε πως αναβλήθηκε η παρουσίασή της το τριήμερο 6-8 Αυγούστου λόγω των μέτρων κατά των φονικών πυρκαγιών που σημειώθηκαν στην Ελλάδα στις αρχές του μήνα- ωστόσο συνεχίζει ακάθεκτη την καλοκαιρινή της περιοδεία και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Η παράσταση καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες. Ταξίδι και φυγή, ένα αέναο ερωτηματικό, ένα αίνιγμα άλυτο ακόμη και για την Σφίγγα, μεταξύ αίσθησης και παραίσθησης και ατέλειωτων μαχών σώμα με σώμα στην οριογραμμή ενός και μόνο βλέμματος… Της δισυπόστατης πολυθρύλητης Ελένης, συμβόλου πάθους και πόθου, των αφορμών για την αιτία, των διαδράσεων ανάμεσα σε είναι και σε φαίνεσθαι, της πολύχρονης κατακραυγής, της καιροφύλακτης αξιοπρέπειας, της σθεναρής αντίστασης σε κελεύσματα απατηλής ευκολίας, της αναζήτησης ομιχλοσκόνιστου μισεμού και κραταιάς παλινόστησης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, Συνεργάτης σκηνοθέτης-Δραματουργία: Νικολέτα Φιλόσογλου, Σκηνικά- Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Ενορχήστρωση – Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Δούσος, Moυσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Βοηθός χορογράφου: Σοφία Παπανικάνδρου, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα- Μαρία Ιακώβου, Βοηθός σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Οδηγοί σκηνής: Γιάννης Παλαμιώτης, Μαρίνα Χατζηιωάννου

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΒΥΡΩΝΑΣ Πέμπτη 2 – Σεπτεμβρίου –Θέατρο Βράχων Μελίνα u0009Μερκούρη

ΧΑΛΚΙΔΑ Σάββατο 4 u0009Σεπτεμβρίου u0009- Ανοιχτό u0009Θέατρο «Ορέστης Μακρής»

ΠΑΠΑΓΟΥ Τετάρτη 8 u0009Σεπτεμβρίου – Κηποθέατρο Παπάγου

ΠΕΙΡΑΙΑΣ Σάββατο 11 u0009Σεπτεμβρίου, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Πέμπτη 16, Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Δάσους

“Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη

Προμηθέας Δεσμώτης, Άρης Μπινιάρης Πάρης Χαμουρίκος

Μετά από sold out παραστάσεις του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και σε επιλεγμένα φεστιβάλ στην περιφέρεια, ο Προμηθέας Δεσμώτης παρουσιάζεται από τις 30 Αυγούστου έως και τις 26 Σεπτεμβρίου σε θέατρα της Αττικής. Το Θέατρο Πορεία επέλεξε το συγκεκριμένο έργο, ένα αριστούργημα του Αισχύλου όπως το θεωρούν πολλοί και το ενέταξε στο πολυσυλλεκτικό του ρεπερτόριο, σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη.

Αυτό που εντυπωσιάζει πάντα στις παραστάσεις του είναι η μουσικότητα και ο ρυθμός που καταφέρνει να βγάζει ο λόγος των ηθοποιών. Το στοίχημα που θέτει με τον “Προμηθέα Δεσμώτη” είναι πολύ μεγάλο, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με την πιο στατική τραγωδία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Το πώς θα καταφέρει να δώσει μία νέα – και δη μουσική- πνοή στο κείμενο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι, μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την Ορέστεια, συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία.

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για ένα ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας…

Είναι ένα έργο, που χωρίς άλλο, αποκαλύπτει και τη βαθειά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας/Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης/Μουσική Σύνθεση: Φώτης Σιώτας/Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού/Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα/Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου/Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφίες: Εύη Οικονόμου/Σύμβουλος δραματουργίας: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου/

ΔΙΑΝΟΜΗ Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου/Κράτος: Άρης Μπινιάρης/Βία: Κωνσταντίνος Γεωργαλής/Ήφαιστος: Δαυίδ Μαλτέζε/Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης/Ιώ: Ηρώ Μπέζου/Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης/

ΧΟΡΟΣ (Αλφαβητικά): Αντριάνα Αντρέοβιτς /Δήμητρα Βήτα/Φιόνα Γεωργιάδη /Κατερίνα Δημάτη /Γρηγορία Μεθενίτη /Νάνσυ Μπούκλη /Δώρα Ξαγοράρη/Λεωνή Ξεροβάσιλα /Αλεξία Σαπρανίδου /Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Παπαϊωάννου (Βιολοντσέλο, effects)

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

30/8 Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη

1/9 Δημοτικό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης

5/9 Summer Theater Φάληρο

7/9 Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

15/9 Θέατρο Βριλησσίων «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

16/9 Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο – Πειραιάς

17-18/9 Κηποθέατρο Παπάγου

19-20/9 Ωδείο Ηρώδου Αττικού

26/9 Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου

Info προπώλησης: www.poreiatheatre.com

“Ορέστης” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

Ο Γιάννης Κακλέας καταθέτει την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Ένα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό, που δεν σταματά να θέτει συνεχώς ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.

Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός Άρης Σερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστεί ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες μεταξύ των οποίων: η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας.

Συμμετέχουν οι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Άλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.

Πρόγραμμα περιοδείας

29 Αυγούστου: Ελευσίνα – Παλαιό Ελαιουργείο

30 Αυγούστου: Αχαρνές – Θέατρο Μ. Θεοδωράκης

1 Σεπτέμβριου: Αιγάλεω – Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

2 Σεπτεμβρίου: Πετρούπολη – Θέατρο Πέτρας

3 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη

4 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη

5 Σεπτεμβρίου: Κηποθέατρο – Δήμου Παπάγου – Χολαργού

6 Σεπτεμβρίου: Βριλήσσια – Θέατρο »Αλίκη Βουγιουκλάκη»

8 Σεπτεμβρίου: Νίκαια – Κατράκειο Θέατρο

10 Σεπτεμβρίου: Δήμος Κορωπίου

13 Σεπτεμβρίου: Ηλιούπολη – Ανοιχτό Θέατρο Δ. Κιντής

14 Σεπτεμβρίου: Ηλιούπολη – Ανοιχτό Θέατρο Δ. Κιντής

15 Σεπτεμβρίου: Κορυδαλλός – Θέατρο «Θανάσης Βέγγος»

4 Οκτωβρίου: Ωδείο Ηρώδου Αττικού

5 Οκτωβρίου: Ωδείο Ηρώδου Αττικού

“Βάκχες” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη,

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ως Πενθέας, και Άκης Σακελλαρίου, ως Διόνυσος, στις "Βάκχες" Elina Giounanli/nophoto.gr

Η παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με τους Άκη Σακελλαρίου, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Ιωάννα Παππά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αλλά και την πρωτότυπη μουσική των Θραξ Πανκc.

Στις «Βάκχες», ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό. Ο Ευριπίδης συνθέτει τις «Βάκχες», μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης: μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις κ.α. Μέσα από μια ποικιλία ρυθμών, ήχων , συγκρούσεων και γεγονότων εντός και εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους.

Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός του Δραματουργού, απαντά στην Ύβρη με Τιμωρία, αποδίδει Δικαιοσύνη και οδηγεί στην Κάθαρση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ 2021

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | ΒΥΡΩΝΑΣ – ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ

“Ιφιγένεια εν Ταύροις” σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση στην Επίδαυρο, με 14.500 θεατές σε 3 ημέρες, ταξιδεύει σε ανοιχτά θέατρα της χώρας, ξεκινώντας από την Αθήνα, τον Ιούλιο. O Γιώργος Νανούρης συναντιέται και πάλι με την Λένα Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Σαράντη, αλλά και με την Χάρις Αλεξίου που επιστρέφει ξανά στο θέατρο για την πρώτη της εμφάνιση στην Επίδαυρο. Ο Νίκος Ψαρράς, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, η Κίττυ Παϊταζόγλου και ένας εξαμελής χορός πρωταγωνιστούν επίσης σε αυτόν τον εξαιρετικό θίασο.

Τι σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος; Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του; Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο κρίσης – που θυμίζει, με έναν τρόπο, τη σημερινή – ο Ευριπίδης γράφει την Ιφιγένεια η εν Ταύροις, εξυμνώντας το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ:

ΤΕΤ 25/8 ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

ΠΕΜ 26/8 ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑΣ ΕΔΕΣΣΑ

ΚΥΡ 29/8, ΔΕΥ 30/8 & ΤΡΙ 31/8 ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

TET 1/9 ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ ΛΑΡΙΣΑ

ΠΕΜ 2/9 ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ΘHBA

ΣΑΒ 4/9 ΔΗΜ. ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ Δ. ΚΙΝΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

ΠΑΡ 10/9 & ΣΑΒ 11/9 ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» ΡΟΔΟΣ

ΔΕΥ 13/9 & TPI 14/9 ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ

Βάτραχοι” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη

Geli_Kalampaka

Έχει η Ποίηση θέση σε μια φαινομενικά ευημερούσα κοινωνία; Σ’ αυτήν την ξεκαρδιστική αλλά και εξόχως στοχαστική σάτιρα, ο Αριστοφάνης παρουσιάζει μια κατάβαση στον Κάτω Κόσμο, σε αναζήτηση του ποιητή που θα σώσει την πόλη. Η ποιητική μονομαχία του Ευριπίδη με τον Αισχύλο προσφέρει άφθονο γέλιο αλλά και προβληματισμό, ειδικά σε μια εποχή πνευματικής κρίσης σαν τη σημερινή, με τον ρόλο της ποίησης στην κοινωνική συνοχή να φαντάζει πιο κομβικός από ποτέ. Το έργο θα παρουσιαστεί σε πρωτότυπη, νέα μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, σε σκηνοθεσία της ταλαντούχας Αργυρώς Χιώτη, που κάνει το ντεμπούτο της φέτος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Συντελεστές: Μετάφραση Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος/ Σκηνοθεσία Αργυρώ Χιώτη/ Σκηνικά Εύα Μανιδάκη/Μουσική Jan Van Angelopoulos/Κοστούμια Άγγελος Μέντης

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Εύη Σαουλίδου (Ξανθίας), Μαρία Κεχαγιόγλου (Διόνυσος), Μιχάλης Βαλάσογλου (Ηρακλής), Μανούκ Καρυωτάκης (Νεκρός), Ευθύμης Θέου (Χάρος, Αιακός, Πλούτων), Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη (Θεράπαινα, Ξενοδόχα Α’), Χαρά Κότσαλη (Ξενοδόχα Β’), Δήμητρα Βλαγκοπούλου (Υπηρέτης), Ακύλλας Καραζήσης (Ευριπίδης), Νίκος Χατζόπουλος (Αισχύλος), Αντώνης Μυριαγκός (Κορυφαίος)

Χορός βατράχων και μυστών: Μιχάλης Βαλάσογλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ευθύμης Θέου, Μανούκ Καρυωτάκης, Χαρά Κότσαλη, Σπύρος Μάστορας, Αντώνης Μυριαγκός, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Πρόγραμμα Περιοδείας

27 Αυγούστου Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

29 Αυγούστου Νέα Μάκρη, Αμφιθέατρο Πολιτιστικού Κέντρου

31 Αυγούστου Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο

3 Σεπτεμβρίου Παπάγου, Κηποθέατρο

5 Σεπτεμβρίου Δημοτικό Θέατρο ʼλσους «Δημήτρης Κιντής»

7 Σεπτεμβρίου Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

10 Σεπτεμβρίου Νέα Σμύρνη, Θέατρο Άλσους

12 Σεπτεμβρίου Θέατρο Πέτρας, Σκηνή «Μ. Βολανάκη»

14 Σεπτεμβρίου Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

17 Σεπτεμβρίου Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

“Φοίνισσες” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου

@ Elina Giounanli / ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Οι Φοίνισσες, διδάχτηκαν στα εν άστει Διονύσια μεταξύ του 411 και 408 π.Χ.. Στην ίδια τριλογία ανήκουν και οι τραγωδίες Υψιπύλη και Αντιόπη. Ο Ευριπίδης μια πεντηκονταετία περίπου μετά τον Αισχύλο και τους Επτά επί Θήβας, δραματοποιεί τον μύθο του θηβαϊκού κύκλου που αναφέρεται στα τραγικά συμβάντα του οίκου των Λαβδακιδών και της έριδας για την εξουσία των Θηβών, για να συνθέσει ένα πολυπρόσωπο οικογενειακό και πολιτικό δράμα και να στρέψει το ενδιαφέρον σε αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ισοτιμία.

Ο συμμαχικός στρατός των Αργείων με επικεφαλής τον εξόριστο Πολυνείκη έχει παραταχθεί έξω από τις πύλες της Θήβας. Στο εσωτερικό, η Ιοκάστη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποτροπής του κακού, καλεί τους δύο γιους της να λύσουν τη διαφορά με ειρηνικό τρόπο. Μετά τον χρησμό του μάντη Τειρεσία που αποκαλύπτει τη θεϊκή βουλή που επιβάλλει τη θυσία νεαρού βασιλικού γόνου για την επιτυχή έκβαση της μάχης για τους υπερασπιστές της Θήβας, ο ευσεβής Μενοικέας, γιος του Κρέοντα, πείθεται να θυσιαστεί για το καλό της πόλης.

Στο πεδίο της μάχης οι Θηβαίοι παίρνουν το προβάδισμα. Ετεοκλής και Πολυνείκης αποφασίζουν ο νικητής και κάτοχος του θρόνου να κριθεί από τη μεταξύ τους μονομαχία. Η κατάρα του Οιδίποδα για την αδελφοκτόνο μοίρα των γιών του επαληθεύεται και τα δύο αδέλφια σκοτώνονται ο ένας από το χέρι του άλλου. Το θέαμα των νεκρών γιων της ωθεί την Ιοκάστη στην αυτοκτονία, ενώ ο Οιδίποδας παίρνει τον δρόμο της εξορίας. Τη διακυβέρνηση της Θήβας αναλαμβάνει ο Κρέων.

Ταυτότητα παράστασης Μετάφραση: Νικηφόρος Παπανδρέου/Σκηνοθεσία-Δραματουργική προσαρμογή: Γιάννης Μόσχος/Χορογραφία: Amalia Bennett/Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου/Σκηνικά: Τίνα Τζόκα/Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη/Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος/Video Design: Αποστόλης Κουτσιανικούλης/

Παίζουν (αλφαβητικά) Γιώργος Γλάστρας (Αγγελιοφόρος), Μαρία Κατσιαδάκη (Ιοκάστη), Σεσίλ Μικρούτσικου (Σφίγγα), Λουκία Μιχαλοπούλου (Αντιγόνη), Κώστας Μπερικόπουλος (Παιδαγωγός), Αλέξανδρος Μυλωνάς (Τειρεσίας), Βασίλης Ντάρμας (Μενοικέας), Αργύρης Ξάφης (Ετεοκλής), Δημήτρης Παπανικολάου (Οιδίπους), Θάνος Τοκάκης (Πολυνείκης), Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (Κρέων)

Χορός Νεφέλη Μαϊστράλη, Ζωή Μυλωνά, Ελπίδα Νικολάου, Σταύρια Νικολάου, Κατερίνα Παπανδρέου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θάλεια Σταματέλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη

Νεφέλη Μαϊστράλη, Ζωή Μυλωνά, Ελπίδα Νικολάου, Σταύρια Νικολάου, Κατερίνα Παπανδρέου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, ΜαριάμΡουχάτζε, Θάλεια Σταματέλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη

Πρόγραμμα Περιοδείας

27 Αυγούστου Κατράκειο Θέατρο

3 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

6-9 Σεπτεμβρίου, Υπαίθριο Θέατρο Αττικό Αλσος

12 Αυγούστου, Ελευσίνα, Παλαίο Ελαιουργείο

15 Σεπτεμβρίου Θέατρο Πέτρας

18 Σεπτεμβρίου Θέατρο Βράχων – “Μελίνα Μερκούρη”

22-26 Σεπτεμβρίου «Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα