Δημήτρης Καραντζάς και Μπέττυ Αρβανίτη “ξεφλουδιζουν” τραύματα μέσα στην ομίχλη

Δημήτρης Καραντζάς και Μπέττυ Αρβανίτη “ξεφλουδιζουν” τραύματα μέσα στην ομίχλη

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Ο Νηλ από τις 3 Μαρτίου στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει μετά από 2 χρόνια (είχε σκηνοθετήσει τον Γυάλινο Κόσμο τη σεζόν 2018-2019) στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας με το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Ο Νηλ “Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα” (Long Day’s Journey into Night – βραβείο Pulitzer 1957. Η απόδοση του έργου ανήκει στον Νίκο Γκάτσο, ενώ πρωταγωνιστούν οι Mπέτυ Αρβανίτη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Μαγουλιώτης και η Ελίνα Ρίζου.

“Τα μέλη της οικογένειας Ταιρον ξεφλουδιζουν το τραύμα τους, σ ένα σκηνικό στο οποίο επικρατούν η ομίχλη και οι ψευδαισθήσεις. Ένα τοπίο γεμάτο αντανακλάσεις επεκτείνεται σε όλο το θέατρο και ανάμεσα στους θεατές. Ο Εντμοντ – η αλλιώς ο ίδιος ο Ο Νηλ – ανοίγει τον αναπαραστατικό χώρο που το τραύμα θα αναβιωθεί και τα μέλη της οικογένειας θα αποπειραθούν να συγχωρέσουν ο ένας τον άλλο. Τα οικογενειακά τραπέζια , οι εξαρτήσεις οι εθισμοί και όλες οι κρυφές πλευρές των προσώπων παίζονται σ αυτόν τον αναπαραστατικό χώρο της μνήμης, τα φορτία του παρελθόντος αρχίζουν σιγά σιγά να “ξεθολωνουν», τα πρόσωπα προσεγγίζουν την αλήθεια και τα “φαντάσματα” ζωντανεύουν προκειμένου να κλείσουν την πληγή και να συμφιλιωθούν με τις ανεπάρκειές τους”, αναφέρει ο σκηνοθέτης σκιαγραφώντας το έργο.

Πρόκειται για έργο διαποτισμένο με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, που ο συγγραφέας ολοκλήρωσε το 1912, γράφοντας όσα σχεδόν τραυματικά έζησε σαν παιδί και που σημάδευσαν τη νιότη του. Μάλιστα εξαιτίας αυτών των αυτοβιογραφικών στοιχείων ζήτησε να παιχτεί 25 χρόνια μετά τον θάνατό του. Το έργο παρουσιάστηκε το 1957 -ο Ο Νηλ είχε πεθάνει το 1953- και απέσπασε και βραβείο Πούλιτζερ (ήταν το τέταρτο που απονεμήθηκε στον συγγραφέα).

Ο «πατέρας» του σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου αποκάλυπτε όσα σημάδεψαν τη νιότη του και επέδρασαν σ’ όλη τη ζωή του. Η μητέρα του διέφευγε από τα οικογενειακά προβλήματα με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο εγωιστής, τσιγκούνης ηθοποιός πατέρας του νοιαζόταν μόνο για το χρήμα και όχι για την υγεία, τη μόρφωση, τη ζωή των δύο γιων του. Ο πρωτότοκος γιος, αυτοκαταστροφικός χαρακτήρας, έβρισκε παρηγοριά στο ποτό και τις πόρνες, πάθη στα οποία ώθησε και τον αδερφό του, Έντμοντ.

Στην Ελλάδα το έργο έγινε γνωστό -όπως και σε όλο τον κόσμο άλλωστε-, από τις μεγάλες ομότιτλες κινηματογραφικές επιτυχίες του, με πρώτη εκείνη με την Κάθριν Χέμπορν στο ρόλο της Μαίρη Ταϋρον, αλλά και από τη μεγάλη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου το 1965 με τους Κατίνα Παξινού, Αλέξη Μινωτή, Δημήτρη Χορν, Πέτρο Φυσσούν και Ελένη Χατζηαργύρη.


Στη φετινή μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου Οδού Kεφαλληνίας παίζουν οι: Mπέτυ Αρβανίτη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ελίνα Ρίζου/Απόδοση: Νίκος Γκάτσος/Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς /Σκηνικό: Ελένη Μανωλοπούλου /Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη /Μουσική: Γιώργος Πούλιος /Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης/Βοηθός σκηνογράφου: Εμιλυ Κουκουτσάκη

Info: Στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας από τις 3 Μαρτίου. Προπώληση εισιτηρίων : viva.gr/Εως 28/2 : γενική είσοδος 12 ευρώ/Τιμές εισιτηρίων από 1/3 : 13,17 ευρώ κάθε Πέμπτη, 15,20 ευρώ Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή/Ωρες παραστάσεων : Τετάρτη & Κυριακή στις 19.30, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20.30/Kεφαλληνίας 16, Κυψέλη, τηλ 2108838727

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα