Είδαμε τα “Ερωτευμένα Άλογα” – Και ο καλπασμός τους ήταν η πιο όμορφη εικόνα των τελευταίων ετών

Είδαμε τα “Ερωτευμένα Άλογα” – Και ο καλπασμός τους ήταν η πιο όμορφη εικόνα των τελευταίων ετών
lefterisTsinaris

Είδαμε την παράσταση "Ερωτευμένα Άλογα" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Τα “Ερωτευμένα Άλογα” είναι από τις παραστάσεις που σου δημιουργούν την αίσθηση πως μόλις βίωσες κάτι μοναδικό και την “ψευδαίσθηση” πως ίσως τελικά ο κόσμος είναι λίγο πιο όμορφος από αυτό που πίστευες.

Βγαίνοντας από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κοιτούσα τους θεατές, οι περισσότεροι ήταν ακόμη καθισμένοι στις θέσεις τους και σκούπιζαν τα μάτια τους από τα δάκρυα προσπαθώντας να συνέλθουν από τα τελευταία κύματα συγκίνησης που σαν τσουνάμι μας είχαν κατακλύσει.

Evi_Fylaktou

Η σκόνη από τον καλπασμό των αλόγων σιγα σιγά “καθόταν” και εγώ προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω τι ήταν αυτό που μόλις είχα δει. Γιατί σίγουρα δεν ήταν μία απλή θεατρική παράσταση, περισσότερο έμοιαζε με έναν ανθρώπινο αρμονικό χορό που εξυμνούσε την ομορφιά και το ά-λογο του έρωτα με τον δικό του τρόπο. Έναν χορό απαράμιλλης ομορφιάς, που σαν ζωντανός πίνακας ζωγραφικής μάς μίλησε για το “τακ” του έρωτα. Αυτό το “τακ” που αισθανόμαστε κάθε φορά που ερωτευόμαστε, αυτό που ρίχνει μέσα μας μπουρλότο και μας κάνει να χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Αυτό που μας καταλαμβάνει σαν μία άλλη “αναπηρία”, μας μεταλλάσσει και μας δίνει φτερά. Αυτό το εκρηκτικό συναίσθημα, στο οποίο όλοι πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση. Έχουν όμως;

“Μας τα μάθανε όλα: πώς να τρώμε, πώς να μιλάμε, πώς να κινούμαστε. Κανείς δεν δοκίμασε να μας μάθει πώς να ερωτευόμαστε. Κι έτσι γινόμαστε ανάπηροι στον έρωτα καθ’ εικόνα και κατ’ ομοίωση μιας ανέραστης και φοβισμένης κοινωνίας. Κρυμμένος όμως μέσα μας ο έρωτας υπάρχει”.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία που ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Οι δράσεις της υπερταλαντούχας αυτής ομάδας αναπτύσσονται όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας.

Στην παράσταση αυτή, τα μέλη της ομάδας μοιράζονται ανοιχτά προσωπικές τους ιστορίες αναφορικά με το αιώνια φλέγον ζήτημα του έρωτα, προκειμένου να ερευνήσουν οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας. Το κείμενό της συντίθεται από επεξεργασμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων και πρωτότυπα κείμενα των μελών της ομάδας (τα έχει επεξεργαστεί δραματουργικά η Σοφία Ευτυχιάδου) που αναρωτιούνται φωναχτά για το τι είναι ο έρωτας και πώς τον βιώνουμε. Βροντοφωνάζουν το ίδιο το δικαίωμά τους να ερωτεύονται.

Jacek_Klejment.

Η σκηνοθέτιδα Ελένη Ευθυμίου στήνει μία συγκινητική παράσταση-ύμνο στην πηγαία ζωτικότητα και στη γενετήσια ορμή σπάζοντας όλα τα ταμπού και όλους τους κοινωνικούς φραγμούς. Δε διστάζει να θίξει ακόμη και τα πιο ευαίσθητα θέματα της κοινωνίας μας, αυτά για τα οποία όλοι σιωπούν, ακόμη και ο στενός πυρήνας της οικογένειας, ενώ παράλληλα φωτίζει τις αναπηρίες ολόκληρου του “φυσιολογικού” κόσμου. Και όλα αυτά χωρίς ίχνος διδακτισμού και επιβεβλημένης συγκινησιακής φόρτισης. Με απόλυτο ρεαλισμό. Γιατί εδώ τον λόγο τον παίρνουν οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους. Και αυτός ο λόγος μοιάζει με απάντηση – γροθιά στη σύγχρονη κοινωνία της κανονικότητας, αυτής που, αρκεί λίγο να παρεκκλίνεις από τις επιταγές της για να σε πετάξει στη γωνία.

«Ό,τι δεν είναι Κανονικό είναι Άλλο;» αναρωτιούνται τα μέλη της ομάδας και ταυτόχρονα επιδιώκουν να γίνει το ανοίκειο γνωστό και οικείο μέσα από την κοινοποίηση των αληθινών ιστοριών τους.

Τι να πει κανείς για την ομάδα των ηθοποιών που δίνει τα πάντα επί σκηνής σαν ένας αρχαίος χορός που μέσα του δεν υπάρχει το διαφορετικό, το “άλλο”, παρά μόνο μία συγκλονιστική αρμονία και μία κραυγή για συμπερίληψη και ισότητα.

Αξίζει τελικά να δει κάποιος την παράσταση αυτή; Θα λέγαμε πως επιβάλλεται. Είναι μία από τις λυρικότερες και ουσιαστικότερες θεατρικές στιγμές των τελευταίων ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα