Έλενα Μαυρίδου, πόσα είδη “λύκων” υπάρχουν γύρω μας;

Έλενα Μαυρίδου, πόσα είδη “λύκων” υπάρχουν γύρω μας;
Yiorgos Kaplanidis

Η Έλενα Μαυρίδου μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας.

Η Έλενα Μαυρίδου, παράλληλα με τον εξαιρετικό “Λάμπρο” του Διονύσιου Σολωμού που παρουσιάζει στο θέατρο Χώρος και ενώ ετοιμάζει τις “Βάκχες” της σαν ένα σύγχρονο δραματοποιημένο εικαστικό – μουσικό δρώμενο που έχει ρίζες στα παλιά, σκηνοθετεί και μία πολύ ευαίσθητη παιδική παράσταση βασισμένη στο κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας. Τίτλος της; “Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων”.

Η ευρηματική ηθοποιός και σκηνοθέτιδα μίλησε στο NEWS 24/7 για το τι ήταν αυτό που την έκανε να ασχοληθεί με το πασίγνωστο αυτό παραμύθι, αλλά και για τον συμβολισμό του παραμυθιού αυτού.

“Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων. Μια ιστορία που μπορεί να αποτελέσει υλικό για να πει κανείς οτιδήποτε φανταστεί. Να το μεταφέρει στο σήμερα, να το χρησιμοποιήσει ως υλικό για να σαρκάσει τις κοινωνίες και αξίες. Έχω δουλέψει μια εκδοχή ενηλίκων στην οποία τα νοήματα όλα είναι ανεστραμμένα και γεμάτα σαρκασμό για την σύγχρονη κοινωνία που ζούμε. Αυτή όμως η εκδοχή για τα παιδιά, έχει κεντρικό άξονα την αντιμετώπιση του συναισθήματος του φόβου.

Ένα μικρό κορίτσι έρχεται αντιμέτωπο με τον κακό τον Λύκο. Ένα μεγάλο και τρομακτικό δάσος. Όταν ρώτησα τη κόρη μου για το δάσος του παραμυθιού μου είπε είναι το δάσος είναι γεμάτο με τα άγρια φύλλα. Έτσι έδωσα και το πρώτο τίτλο της παράστασης μου. Την ονόμασε η κόρη μου. Και αυτή η αυθόρμητη από ένστικτο εξήγησή της, με συγκίνησε.

Εάν καταφέρουμε να νικήσουμε τον φόβο μας θα περάσουμε μέσα από τα “άγρια φύλλα” της ζωής. Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τον φόβο μας είναι να τον αγκαλιάσουμε. Τώρα τα Χριστούγεννα έχουμε μια Χριστουγεννιάτικη εκδοχή της παράστασης. Στο δάσος κατοικεί και το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Με περισσότερες από 70 επίσημες παραλλαγές παραμένει ένα πολύ αγαπημένο παραμύθι. Στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο όταν πρωτογράφτηκε το παραμύθι, γινόταν πολλές επιθέσεις λύκων. Αυτό γέννησε θρύλους και ιστορίες. Κάποτε λοιπόν κυρίως κοντά στις πρώτες εκδοχές του παραμυθιού, ο κακός λύκος υπήρχε κυριολεκτικά. Η ιστορία γεννήθηκε δηλαδή από μια πραγματική και κυριολεκτική προειδοποίηση για ένα άγριο ζώο το οποίο κυκλοφορεί κοντά σε πόλεις και επιτίθεται.

Η μυθοπλασία μέσα στα χρόνια έδωσε πολλές προεκτάσεις στους διάσημους ήρωες της Κοκκινοσκουφίτσας. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά είδη λύκων: κακοί, γοητευτικοί , ήσυχοι, μοναχικοί, αλαζόνες. Οι ήσυχοι και υπεράνω υποψίας “λύκοι”, οι ευγενικοί και γοητευτικοί που κερδίζουν στην εμπιστοσύνη μας, μπορούν να μας παρασύρουν ευκολότερα. Όμως ο πιο επικίνδυνος “λύκος” πολλές φορές βρίσκεται μέσα μας. Αυτός που μας παρασύρει να χάσουμε τον δρόμο μας.

Ο σωτήρας της ιστορίας, άλλοτε κυνηγός και άλλοτε ξυλοκόπος, ανάλογα με την παράδοση της κάθε χώρας, εμφανίζεται τη κατάλληλη στιγμή σώζοντας τη Κοκκινοσκουφίτσα και τη γιαγιά της. Ο ξυλοκόπος δεν είναι αυτός που καταστρέφει κόβει τα δέντρα αλλά αυτός που προστατεύει υπό μία έννοια το δάσος. Το φροντίζει και έχει επαφή με τη φύση. Σε μερικές σύγχρονες παραλλαγές του παραμυθιού τον συναντάμε και τον πατέρα της Κοκκινοσκουφίτσας στην αρχή και τον σωτήρα της στο τέλος.

Το παραμύθι έχει να κάνει σίγουρα με το παλιό και το καινούργιο. Η γιαγιά είναι η σοφία του παλιού, ο αρχαίος άνθρωπος, αυτή που καθώς η ζωή μας οργανώνεται μέσα στη σύγχρονη κοινωνία “αρρωσταίνει” και φθίνει. Η Κοκκινοσκουφίτσα κάνει μια πορεία προς την ενηλικίωση και την ωριμότητα. Έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο μεταφέρει κάτι από τα παλιά σε ένα καλύτερο και πιο ώριμο μέλλον για αυτήν.”

Συντελεστές: Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Μάσκες: Έλενα Μαυρίδου/Δραματουργική επεξεργασία:Έλενα Μαυρίδου σε συνεργασία με τον θίασο/Σκηνικά – Κοστούμια – props: Γεωργία Μπούρδα/ Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης/ Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μαυρίδης/Κατασκευή κούκλας: Στάθης Μαρκόπουλος/ Βοηθοί σκηνοθέτιδος: Ιωάννα Πιταούλη, Γιάννης Σίμος/Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Έλενα Εξαδακτύλου/Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας/Σχεδιασμός – Γραφιστική επιμέλεια: Θωμάς Παπάζογλου/Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Βασίλης Κουλακιώτης, Γιάννης Κατσιμίχας, Γιάννης Σίμος

ΙΝΤΕΑΛ- Μέρες και Ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 10.00πμ/ Διάρκεια: 60’/ Τιμές Εισιτηρίων: από 9€ έως 14€/ Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 4830330/Κράτηση Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/festivali-kokkinoskoufitsa-ke-ta-agria-fylla

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα