Η Επίδαυρος κάνει “στάση” στην Αθήνα – Πού θα δείτε τις 7 πολυσυζητημένες παραστάσεις του καλοκαιριού

Η Επίδαυρος κάνει “στάση” στην Αθήνα – Πού θα δείτε τις 7 πολυσυζητημένες παραστάσεις του καλοκαιριού
Γιώργος Καπλανίδης

Επτά ελληνικές παραγωγές κάνουν στάση στις θεατρικές πιάτσες της Αττικής μετά την παρουσίασή τους στο αργολικό θέατρο- Διαβάστε αναλυτικά ποιες και πού.

Η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να δει κάποιος όλες τις παραστάσεις της Επιδαύρου. Ως είθισται κάθε χρόνο, οι παραστάσεις του αργολικού θεάτρου κάνουν στάση στις αθηναϊκές θεατρικές πιάτσες και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού.

Ιδού πού θα δείτε τις 7 επιδαύριες παραστάσεις λοιπόν….

Ιππόλυτος σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου

O Ιππόλυτος του Ευριπίδη που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου, μετά το sold out στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ολοκληρώνει τον κύκλο των παράστασεών του στην Αθήνα.

Ένα έργο με πολύ άγριο σύμπαν που καταδεικνύει με τρόπο σκληρά ρεαλιστικό, αλλά και ποιητικά ερεθιστικό, την καταλυτική δύναμη του πάθους στις ζωές των ανθρώπων, τις καταστροφικές συνέπειες της αδιαλλαξίας, αλλά και της υπέρβασης των φυσικών νόμων και των ανθρώπινων ορίων.

Ιππόλυτος του Ευριπίδη Ανδρέας Σιμόπουλος

Πρωταγωνιστούν οι: Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ορέστης Χαλκιάς

Στάσεις Αθήνας: 31 Αυγούστου, Θέατρο Βράχων/7 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη Θέατρο Δάσους/10 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα Παλαιό Ελαιουργείο/13, 14, 15, 16, 17 Σεπτεμβρίου, Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά

Οιδίπους Τύραννος σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα

Ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα θα παρουσιαστεί σε θέατρα της Αττικής και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Τον εμβληματικό ρόλο του Οιδίποδα ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου με μια καθηλωτική ερμηνεία.

ΟΙδίποδας Τύραννος σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα

Μαζί του ένα σύνολο σημαντικών ηθοποιών: Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, Χρήστος Μαλάκης, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Αμούτζας, Πανάγος Ιωακείμ, Μάρκος Γέττος, Απόστολος Καμιτσάκης, Γιώργος Κορομπίλης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιώργος Λόξας, Παύλος Παυλίδης. Μουσικός επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας, ο οποίος έχει συνθέσει και τη μουσική της παράστασης.

Στάσεις Αθήνας: 8 Σεπτεμβρίου ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»/Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου- ΒΥΡΩΝΑΣ – Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»/ Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου- ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ – Θέατρο Πέτρας/ Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου-ΠΕΙΡΑΙΑΣ – Βεάκειο Θέατρο/ Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου-ΕΛΕΥΣΙΝΑ – Φεστιβάλ «Αισχύλεια» Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας/Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου- ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ – Δημοτικό Αμφιθέατρο Κορυδαλλού «Θανάσης Βέγγος»/Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου-ΠΑΠΑΓΟΥ – Κηποθέατρο Παπάγου/ Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου- ΚΟΛΩΝΟΣ – Θέατρο Κολωνού/ Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου- ΝΙΚΑΙΑ – Κατράκειο Θέατρο/Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου- ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Οιδίπους επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα

Η εμβληματική τραγωδία του Σοφοκλή, «Οιδίπους επί Κολωνώ», παρουσιάζεται μετά το Αργολικό Θέατρο στις αθηναϊκές πιάτσες με τον Δημήτρη Καταλειφό και μια εκλεκτή ομάδα πρωταγωνιστών -Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Νούσης- σε ένα σύνολο δεκατεσσάρων ηθοποιών, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Σκεύα.

Ο Δημήτρης Καταλειφός Patroklos_Skafidas

Η τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ» είναι το τελευταίο έργο του Σοφοκλή. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέντε χρόνια μετά το θάνατο του ποιητή και πραγματεύεται το τέλος του Οιδίποδα, άλλοτε κραταιού βασιλιά της Θήβας.

Ο Οιδίποδας, γέροντας πια, τυφλός και εξόριστος, φτάνει μετά από μακρά περιπλάνηση στον Αθηναϊκό δήμο του Ίππιου Κολωνού, οδηγούμενος από τη μια του κόρη, την Αντιγόνη. Κάθεται σ’ ένα βράχο μέσα στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, αλλά κάποιος κάτοικος του Κολωνού τον ανακαλύπτει και του ζητά να φύγει γιατί ο χώρος όπου κάθεται είναι ιερός και άβατος. Ο Οιδίποδας αρνείται γιατί σύμφωνα με τον χρησμό, αυτό το μέρος θα είναι ο τόπος της τελικής του ανάπαυσης.

Στάσεις Αθήνας: ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 4/9- ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΒΕΑΚΕΙΟ 5/9- ΠΑΠΑΓΟΥ 9 & 10/9- ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 11/9- ΒΥΡΩΝΑΣ 12/9

Εκάβη σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη

H «Εκάβη» που σκηνοθέτησε η Ιώ Βουλγαράκη με την Ελένη Κοκκίδου στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο μετά την Επίδαυρο θα παρουσιαστεί σε όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ της Αττικής δίνοντας την ευκαιρία να ακουστεί ο λόγος του Ευριπίδη με όλη τη δύναμη της ψυχής στο Αθηναϊκό κοινό.

Στην πρώτη – και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους – περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431- 420 π. Χ.) ο Ευριπίδης επιχειρεί να καταγράψει και να δείξει στους συμπολίτες του – και σε όλους τους Έλληνες – την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος.΄

Στο ρόλο της Εκάβης η Ελένη Κοκκίδου. Κική Παπαδοπούλου

Εικοσιτέσσερις αιώνες μετά, το διαχρονικό έργο του Ευριπίδη γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ. Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στον θάνατο, αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε.

Στάσεις Αθήνας: Παπάγου (30 και 31/8)/ Κορυδαλλός (Αμφιθέατρο “Θανάσης Βέγγος”, 1/9)ς Βριλήσσια (2/9)ς Νίκαια (Κατράκειο, 3/9)/ Ηλιούπολη (6/9)/ Πειραιά (8/9)?Αιγάλεω (10/9)/ Χαλάνδρι (12 και 13/9).

Τρωάδες σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη

H τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, που παρακολούθησαν μέχρι σήμερα περισσότεροι από 27.000 θεατές κι η οποία χειροκροτήθηκε θερμά στην Επίδαυρο από κοινό και κριτικούς, ολοκληρώνει την περιοδεία της στην Αττική. Ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο και προφητικό, καθώς ο Ευριπίδης «μιλάει» για όσα συμβαίνουν ακόμα και σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που θα δοθούν στο αργολικό θέατρο, ενώ στον ρόλο της Εκάβης θα δούμε τη Ρούλα Πατεράκη, που εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ηθοποιός στην Επίδαυρο. Στους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους: Αντώνη Καφετζόπουλο, Δημήτρη Πιατά, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Μαρίζα Τσάρη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Λουκία Βασιλείου με έναν εξαιρετικό 20μελή θίασο ηθοποιών.

Στάσεις Αθήνας: Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου- Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»/Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου-Ωδείο Ηρώδου Αττικού/Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Παπάγου

Και δύο “κωμωδίες”

Δύο οι επιδαύριες κωμωδίες του φετινού καλοκαιριού με τη λέξη σε…εισαγωγικά, καθώς δεν πρόκειται για συμβατικές κωμικές προσεγγίσεις.

Βατράχια σε σκηνοθεσία Εφης Μπίρμπα

Μετά από το αποθεωτικό διήμερο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με περισσότερους από 17.500 θεατές (και το ρεκόρ δεκαετίας το Σάββατο από άποψη προσέλευσης), η πρώτη κοινή Επιδαύριος κάθοδος της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη, μια σχεδόν μεταφυσική και ονειρική παράσταση, συγκίνησε και γοήτευσε το κοινό και κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης και αγάπης του σε ένα ιδιαίτερα συγκρουσιακό επιδαύριο καλοκαίρι.

Άρης Σερβετάλης- Έφη Μπίρμπα / "Βατράχια" ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ

Οι “Βάτραχοι” είναι το τελευταίο έργο του Αριστοφάνη και μοιάζει με σπαρακτικό λυγμό. Μέσα από αυτό το έργο ουσιαστικά αποδομείται η ίδια η κωμωδία, καθώς μέσα σε ένα άκρατα δυστοπικό περιβάλλον εμφανίζεται κάποιος που κραυγάζει για Ποίηση. Και αυτός ο κάποιος δεν είναι άλλος από τον εμπνευστή του θεάτρου, τον Διόνυσο, που δεν αντέχει άλλο να ζει στην άνυδρη από έμπνευση και Τέχνη Αθήνα που διανύει μια βαθύτατη πολιτική και πνευματική κρίση. Για τον λόγο αυτό ξεκινά ένα ταξίδι στον Κάτω Κόσμο προκειμένου να αναστήσει τον Ποιητή. Γιατί η ομορφιά της ποίησης είναι αυτή που θα σώσει έναν κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρο τον υπηρέτη του, Ξανθία, θα ξεκινήσει την κατάβαση του για να βρει αυτόν, τον έναν και μοναδικό σωτήρα που θα σώσει τον κόσμο και θα τον ποτίσει εκ νέου με Τέχνη.

Ολόκληρη η ομάδα των ηθοποιών (Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη, Κυριάκος Σαλής) είναι άριστα ασκημένη και χαρίζει υψηλού επιπέδου -και στις κατά μόνας, αλλά και στις χορικές- τους ερμηνείες.

Στάσεις Αθήνας: Πέμπτη 31/8 | Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Αθήνα/ Σάββατο 2/9 & Κυριακή 3/9 | Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς – Πειραιάς, Αττική/ Σάββατο 9/9 | Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο – Λαύριο, Αττική/ Παρασκευή 15/9 | Θέατρο Νταμάρι – Αλίκη Βουγιουκλάκη – Βριλήσσια, Αττική/ Σάββατο 16/9 & Κυριακή 17/9 | Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»/Δευτέρα 18/9 | Δημοτικό Θέατρο “Αλέξης Μινωτής” – Αιγάλεω, Αττική/Τρίτη 19/9 & Τετάρτη 20/9 | Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη – Βύρωνας, Αττική/Παρασκευή 22/9 | Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου – Παπάγου, Αττική/Τετάρτη 27/9 | Κατράκειο Θέατρο – Νίκαια, Αττική

Σφήκες σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου

Η θεατρική παράσταση που δίχασε όσο καμία το περασμένο καλοκαίρι ήταν αναμφισβήτητα οι “Σφήκες” της Λένας Κιτσοπούλου. Για όσους δεν πρόλαβαν να δουν την παράσταση που συζητήθηκε όσο καμία άλλη τις τελευταίες εβδομάδες, οι Σφήκες μας έδωσαν άλλα έξι ραντεβού σε θέατρα της Αττικής.

Χρήστος Συμεωνίδης

H αιρετική δημιουργός Λένα Κιτσοπούλου, πλαισιωμένη από μία σπουδαία ομάδα συνεργατών και ηθοποιών, αναμετριέται με ένα έργο που αναστοχάζεται πάνω στις παθογένειες της δημοκρατίας μας και τις ρωγμές της δικαιοσύνης.

Στάσεις Αθήνας: 6, 7, 8, 9 Σεπτεμβρίου Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά/16 Σεπτεμβρίου Παπάγου/22 Σεπτεμβρίου Βύρωνας- Θέατρο Βράχων

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα