Η Μαρία Μαγκανάρη αναλαμβάνει το Μικρό Εθνικό

Διαβάζεται σε 2'
Η Μαρία Μαγκανάρη αναλαμβάνει το Μικρό Εθνικό
Η Μαρία Μαγκανάρη Έρρικα Ζαχαροπούλου

Η γνωστή σκηνοθέτις αναλαμβάνει το Μικρό Εθνικό, ενώ παράλληλα σκηνοθετεί την παράσταση «Ο άντρας μου» στο θέατρο Θησείον, μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στην ομότιτλη συλλογή διηγημάτων της Ρούμενα Μπουζάροφσκα.

Με μία λιτή και απέριττη ανακοίνωση από το Εθνικό Θέατρο πληροφορηθήκαμε πως πλέον η Μαρία Μαγκανάρη αναλαμβάνει υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Σοφία Βγενοπούλου, η οποία κρατούσε τα ηνία του από το 2017.

Η γνωστή σκηνοθέτις αυτήν την περίοδο σκηνοθετεί την παράσταση «Ο άντρας μου» στο θέατρο Θησείον, μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στην ομότιτλη συλλογή διηγημάτων της Ρούμενα Μπουζάροφσκα.

Ποια είναι η Μαρία Μαγκανάρη

Η Μαρία Μαγκανάρη γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και από τη Δραματική Σχολή Βεάκη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας “Κανιγκούντα” και συμμετείχε ως ηθοποιός σε όλες τις παραστάσεις της ομάδας (2005-2013), με σκηνοθέτη τον Γιάννη Λεοντάρη. Το 2012 έκανε το σκηνοθετικό ντεμπούτο της με την παράσταση “Μεσοπόλεμος”, στην Οικία Κατακουζηνού, ενώ το 2014 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα “προτσές”.
χει σκηνοθετήσει επίσης τις παραστάσεις: “Αλεξάντερπλατς”, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Alfred Dôblin (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2012 / Φεστιβάλ Αθηνών, 2013), “Το θηρίο στη ζούγκλα” Henry James (Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν”, 2014), “Φθινοπωρινή σονάτα” του Ingmar Bergman (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – “Λευτέρης Βογιατζής”, 2015), “Η αρχή του κακού” της Μαρίας Φακίνου (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2017), “Οι παραθεριστές” του Μαξίμ Γκόρκι (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Εφηβική Σκηνή, 2018), “Τριστάνος” του Thomas Mann (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2018), “Θείος Βάνιας” του Άντον Τσέχωφ (Κ.Ε.Τ. και Bios, 2019), “Νόρα” του Henrik Ibsen (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, 2020), “Ματωμένος γάμος” του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (Εθνικό Θέατρο, 2022), “Ο πατέρας” του Αύγουστου Στρίντμπεργκ (Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, θεατρικό αναλόγιο, 2022), “Ο μισάνθρωπος” του Μολιέρου (Θησείον, 2022). Αυτήν την περίοδο σκηνοθετεί την παράσταση “Ο άντρας μου”, στην οποία και παίζει μαζί με τη Μαρία Σκουλά και την Αμαλία Καβάλη.

Έχει σκηνοθετήσει τη μικρού μήκους ταινία “Κλαίνε την ώρα που τα σκοτώνουν” (παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, 2007), η οποία τιμήθηκε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και διακρίθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα