Η Νικαίτη Κοντούρη μάς μαθαίνει ένα καινούριο ΑΛΦΑΒΗΤΟ

Η Νικαίτη Κοντούρη μάς μαθαίνει ένα καινούριο ΑΛΦΑΒΗΤΟ
Από την παράσταση "ΑΛΦΑΒΗΤΟ: Ένα Οικολογικό Συμφωνικό Ποίημα"

Η Νικαίτη Κοντούρη μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή το προφητικό κείμενο της Δανής συγγραφέως και ποιήτριας Inger Christensen.

Η Νικαίτη Κοντούρη σκηνοθετεί το «ΑΛΦΑΒΗΤΟ: Ένα Οικολογικό Συμφωνικό Ποίημα» της Δανής συγγραφέως και ποιήτριας Inger Christensen.

Τρεις γυναίκες ηθοποιοί μαζί με δύο μουσικούς αναζητούν με όχημα τις εμβληματικές ποιητικές συνθέσεις της ρηξικέλευθης συγγραφέα, ένα κομμάτι από τον χαμένο παράδεισο, κάποια μέρα, ίσως, μετά το τέλος του κόσμου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού στις 9 και 10 Αυγούστου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, Προμαχώνας Savorngan.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νάντια Μουρούζη, Ελένη Παργινού, Ελένη Μολέσκη ενώ επί σκηνής θα βρίσκονται οι μουσικοί: (live electronics): Δανάη Τσαδήμα, Κωνσταντίνος Φραντζής.

H Νικαίτη Κοντούρη αναφέρει στο NEWS 24/7 τι ήταν αυτό που τη γοήτευσε στο κείμενο αυτό: “Ο καταιγιστικός, παραληρηματικός λόγος της Ίνγκερ Κρίστενσεν μου πήρε την ψυχή από την πρώτη στιγμή! Χαίρομαι αφάνταστα που ο φίλος και συνεργάτης μας Μάνος Λαμπράκης, συγγραφέας και ο ίδιος, με έφερε σε επαφή με την ποίηση της Ίνγκερ Κρίστενσεν. Τρία από τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ σε εξαιρετικές μεταφράσεις του Ν. Σουλιώτη.

Το πνεύμα και ο τρόπος που η Δανή ποιήτρια δομεί την αγωνία της για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη μας, δεν είναι πάρα ένα προφητικό κείμενο -γραμμένο περίπου 60 χρόνια πριν- για ό,τι συμβαίνει σήμερα γύρω μας και για το τι πρόκειται να μας συμβεί, αν δεν αναλογιστούμε πόσο σκληροί έχουμε υπάρξει καταστρέφοντας, αφανίζοντας και μη έχοντας συλλογική συνείδηση και συν-ευθύνη απέναντι στην τρομακτική αλλαγή που συντελείται μπροστά στα μάτια μας”.

Η Νικαίτη Κοντούρη

Ποιο είναι λοιπόν το «ΑΛΦΑΒΗΤΟ» που πρέπει να μάθουμε; Το ΑΛΦΑΒΗΤΟ που μας αποκαλύπτεται είναι λειψό. Στο χέρι μας είναι να συμπληρώσουμε τις χαμένες ψηφίδες. Όταν δεν έχεις να φας παρά μόνο τοξικές τροφές, όταν ο αέρας σου είναι δηλητηριασμένος, όταν δεν υπάρχει σταγόνα νερό, αντί να επιτίθεσαι για να αρπάξεις ή και να σκοτώσεις, μπορείς να ενώσεις τις δυνάμεις σου με τις δυνάμεις όσων έχουν απομείνει, να μοιραστείς την ανάγκη και τους φόβους σου και να αφήσεις τη Φύση να σε οδηγήσει μέσα από την κατακερματισμένη Μνήμη σε κάτι πιο ουσιαστικό, πιο ανθρώπινο, πιο αισιόδοξο.

Περιγράψτε μας τις 3 αυτές ηρωίδες. Τρεις άφυλες στην αρχή μορφές, που καταφεύγουν σε έναν έρημο τόπο, μεταμορφώνονται μέσα από τη διαδικασία των λέξεων που σχηματίζεται από το κοινό τους ΑΛΦΑΒΗΤΟ, σε 3 γυναίκες, που ταξιδεύουν στον πλανήτη Γη και υμνούν τη μοναδικότητά του. Έχουν διαφορετικές ποιότητες, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε άνθρωπο, αλλά αν και εχθρικές στην αρχή η μία απέναντι στην άλλη, ενώνονται στην εναγώνια προσπάθειά τους να ξαναβρούν την ουσία και την αξία της ζωής.

Αν έπρεπε να σώσετε 3 μόνο πράγματα από μία επερχόμενη καταστροφή, ποια θα ήταν αυτά; Tο παιδί μου, λίγους σπόρους, λίγο νερό.

Πιστεύετε πως είναι εφικτό να βάλουμε ένα τέλος στην επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή της Γης; Και πώς; Όπως λέει και ο επιστημονικός μας σύμβουλος, Νίκος Λυμπέρης, που με την ιδιότητα του καθηγητή γεωλογίας και ερευνητή, έχει ταξιδέψει απ΄ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Υδρόγειο, η Γη θα αντέξει όποια μεταβολή της προκαλεί η καταστροφική ανθρώπινη μανία, ο άνθρωπος δεν θα αντέξει! Οι αδύναμοι είμαστε εμείς!

Στον πλανήτη Γη, τον Μεσαίωνα, καλλιεργούσαν στις Βόρειες Χώρες, αμπέλια! Οι καύσωνες λοιπόν, το λιώσιμο των πάγων και η εξαφάνιση των ειδών επιτείνεται στον πλανήτη μας από την αλόγιστη συμπεριφορά μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Φύση και η Γη θα ξαναβρούν μετά από χιλιάδες χρόνια την ισορροπία τους. Το ανθρώπινο είδος δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει… Ίσως, μια υπερκυβέρνηση που θα επιβάλλει άλλες συμπεριφορές να έβαζε κάποιο φρένο στον κατήφορο, αλλά πιστεύετε εσείς, πως οι άνθρωποι έχουμε τέτοια πρόθεση; Αφού είμαστε επιθετικοί, αδηφάγοι, καταστροφικοί, ανικανοποίητοι στο διηνεκές!

Έχουμε σαν λαός οικολογική συνείδηση; Πιθανότατα να αποκτήσουμε όταν πάψει να ανοίγει ο θεριακλής οδηγός αυτοκινήτου την πόρτα και να αδειάζει στην ασφάλτο το τασάκι με τα αποτσίγαρα, ή όταν θα ξεχωρίζουμε τα υλικά ανακύκλωσης που θα τα ξεπλένουμε πρώτα από τις τροφές, ή όταν δεν θα πετάμε τα σκουπίδια μας στα ρέματα, δεν θα ρίχνουμε δηλητήρια στα ποτάμια μας, δεν θα ρίχνουμε πλαστικά στις θάλασσές μας, δεν θα αφήσουμε τις βόμβες υδρογόνου να απειλήσουν την ισορροπία του κόσμου μας, και χιλιάδες άλλα δεν… Προς το παρόν, κάτι πασαλείμματα αναγνωρίζω οικολογικής συνείδησης…

Συντελεστές:

 • Μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης
 • Διασκευή – Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
 • Επιστημονικός Συνεργάτης: Νίκος Λυμπέρης
 • Μουσική – Ηχητικός Σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Φραντζής
 • Συνεργασία στην ηχητική επένδυση: Δανάη Τσαδήμα
 • Σκηνογραφική & Ενδυματολογική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
 • Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
 • Επιμέλεια Κίνησης: Ελένη Παργινού
 • Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νάντια Μουρούζη, Ελένη Παργινού, Ελένη Μολέσκη
 • Μουσικοί επι σκηνής: (liveelectronics): Δανάη Τσαδήμα, Κωνσταντίνος Φραντζής

Info

 • Στις 9 και 10 Αυγούστου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, Προμαχώνας Savorngan.
 • Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Για περισσότερες πληροφορίες: https://digitalculture.gov.gr

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα