Il postino: Ένα μυθιστόρημα περνάει από το σελιλόιντ στο σανίδι

Il postino: Ένα μυθιστόρημα περνάει από το σελιλόιντ στο σανίδι

Η παράσταση «Il postino / Ο ταχυδρόμος του Νερούδα» κάνει πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου στην θεατρική σκηνή «Αθηναΐς».

Το 1995, η απονομή των Όσκαρ ήταν πολύ ιδιαίτερη για την ταινία που τελικά κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής με την σύνθεση του Λουίς Μπακάλοφ. Μια ιταλο-γαλλο-βελγική παραγωγή, σκηνοθετημένη από έναν Βρετανό γεννημένο στην Ινδία, με θέμα την (αληθινή) ιστορία μεταξύ ενός Ιταλού κι ενός Χιλιανού (που υποδυόταν ένας Γάλλος) ήταν υποψήφια για τέσσερα ακόμη Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού, και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Όμως, η υποψηφιότητα για το Όσκαρ ερμηνείας και η συν-υποψηφιότητα για το διασκευασμένο σενάριο αφορούσαν τον Ιταλό ηθοποιό, σκηνοθέτη και σεναριογράφο Μάσιμο Τροΐζι, ο οποίος είχε πεθάνει από καρδιά λίγους μήνες νωρίτερα. Και μόνο λίγες ώρες, λέει, μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας… Ο Τροΐζι, άλλωστε, είχε αναβάλει την ίδια την θεραπεία για το πρόβλημα της καρδιάς του, μόνο και μόνο για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στην ταινία που πίστευε τόσο πολύ. Τελικά, χρόνια μετά τον θάνατό του, το όνομά του Ιταλού καλλιτέχνη μπήκε επίσημα δίπλα σ’ εκείνο του σκηνοθέτη της ταινίας, Μάικλ Ράντφορντ, μια και ο Τροΐζι είχε προσφέρει και εκεί.

Ο λόγος, για την αλησμόνητη ταινία «Ο ταχυδρόμος», που είναι περισσότερο γνωστή ως «Il postino» από τον πρωτότυπο ιταλικό της τίτλο. Αυτή την αναγνωρίσιμη λέξη, που παραπέμπει αμέσως στην ταινία και τον Μάσιμο Τροΐζι, διατήρησε στον τίτλο της και η παράσταση που έρχεται στην θεατρική σκηνή «Αθηναΐς». Το «Il postino / Ο ταχυδρόμος του Νερούδα» κάνει πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Μίχαελ Ζάιμπελ.

Όπως και το σενάριο της ταινίας, η παράσταση είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του βραβευμένου Χιλιανού συγγραφέα, Αντόνιο Σκαρμέτα, το οποίο αφηγείται τα εξής: Δεκαετία του 1960, πολιτικές αναταραχές στη Χιλή. Ο ποιητής της επανάστασης και του έρωτα, Πάμπλο Νερούδα, βρίσκεται αυτοεξόριστος σ ένα ιταλικό νησί. Ο Μάριο, ο νεαρός ταχυδρόμος που πηγαίνει καθημερινά την αλληλογραφία στον διάσημο λογοτέχνη εντυπωσιάζεται από το πλήθος γυναικών που του γράφουν. Και καθώς κι εκείνος φαντασιώνεται να «ρίξει» την όμορφη Μπεατρίτσε, αρχίζει να προσεγγίζει, με αθωότητα και πολλές ερωτήσεις, τον Νερούδα. Μια φιλία ξεκινά ανάμεσα στους δυο ηλικιακά και κοινωνικά αταίριαστους άνδρες. Συζητήσεις για την πολιτική, την ποίηση και τη λογοτεχνία. Αλλά κυρίως για τον έρωτα. Ο Μάριο θα ανακαλύψει πως η ποίηση δεν είναι προνόμιο των λίγων και μορφωμένων…

Στην παράσταση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρωταγωνιστούν οι Σπύρος Σταμούλης, Κωνσταντίνος Συράκης, Τόνια Ζησίμου, Ελίνα Γιαννάκη, Σάκης Τσινιάρος, και Θανάσης Τσιδίμης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Λαμπρινής Καρδαρά, οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα και η μουσική του Τάσου Καρακατσάνη.

Πληροφορίες: Από 12 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:00 στην θεατρική σκηνή «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, 210-3480099). Εισιτήρια 20, 16, 13€, προπώληση 15€. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, η «Αθηναΐς» λειτουργεί ως αμιγής χώρος (είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης), ενώ τις Παρασκευές ως μεικτός χώρος (είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή με ράπιντ 48 ωρών).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα