Λωξάντρα Λούκας: Ποια είναι η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που θα παίξει στην Επίδαυρο

Λωξάντρα Λούκας: Ποια είναι η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που θα παίξει στην Επίδαυρο
Η Λωξάνδρα Λούκας στις πρόβες των Τρωάδων Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Η Λωξάντρα Λούκας μιλά στο NEWS 24/7 για τη συμμετοχή της στις Τρωάδες του ΚΘΒΕ που θα παρουσιαστούν στις 18 & 19 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Η νεαρή και ταλαντούχα ηθοποιός Λωξάντρα Λούκας γράφει ιστορία, καθώς είναι η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο down που θα παίξει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Η Λωξάντρα κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και είναι κόρη της ηθοποιού Ελένης Δημοπούλου και του Αυστραλού σκηνογράφου, Ρίτσαρντ Άντονι. Έχει λάβει μέρος στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε δε Βέγα, που σκηνοθέτησε η μητέρα της, αλλά και σε παραστάσεις της ομάδας «Εν Δυνάμει», μιας θεατρικής κολλεκτίβας νέων καλλιτεχνών αναπήρων. Στην παράσταση “Ερωτευμένα Άλογα” της ομάδας αυτής που παρουσιάστηκε και φέτος στο πλαίσιο της Έλευσις 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μία πραγματικά συγκλονιστική ερμηνεία.

Η Λωξάνδρα συμμετέχει το φετινό καλοκαίρι στις γυναίκες του Χορού στις “Τρωάδες” που σκηνοθετεί ο Χρήστος Σουγάρης για λογαριασμό του ΚΘΒΕ. Κορυφαίος σταθμός της παράστασης θα είναι το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 18 & 19 Αυγούστου, ενώ τον εμβληματικό ρόλο της Εκάβης ερμηνεύει η Ρούλα Πατεράκη.

Mike Rafail (That Long Black Cloud)


Στο έργο αυτό, που παρουσιάζεται σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου, οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την άλωση της πόλης σε αναμονή της αναχώρησής τους για την Ελλάδα,. Μαζί τους η Εκάβη, που περιμένει την ανακοίνωση για τη δική της μοίρα, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με απανωτές συμφορές: η Πολυξένη σκοτώνεται στον τάφο του Αχιλλέα και η Ανδρομάχη μαθαίνει την απόφαση των Αχαιών να θανατώσουν τον μικρό της γιο, τον Αστυάνακτα. Την ίδια ώρα, η Κασσάνδρα προμηνύει τις καταστροφές που θα βρουν τους Έλληνες στον δρόμο της επιστροφής.

Η Λωξάνδρα είναι λοιπόν η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο down που θα παίξει στο αργολικό θέατρο και με τον τρόπο αυτό ανοίγει ένας όμορφος δρόμος σε άτομα με ειδικές δεξιότητες. Εμείς μιλήσαμε μαζί της για το πώς αισθάνεται που θα παίξει στην Επίδαυρο.

Λωξάνδρα, σε λίγες μέρες, θα παίξεις στην Επίδαυρο, σε ένα αρχαίο θέατρο όπου στο παρελθόν έχουν παίξει πολύ σημαντικοί ηθοποιοί. Πως αισθάνεσαι γι’αυτό;
Είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό θέατρο. Θυμάμαι πως έπρεπε να ανέβουμε πολλά σκαλιά για να δούμε παράσταση. Όλοι οι ηθοποιοί είναι σημαντικοί. Έτσι δεν είναι; Έχω λίγο άγχος. Και θέλω να τα πάω καλά και να τα κάνω όλα σωστά.

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει ιδιαίτερα στην τραγωδία αυτή του Ευριπίδη;
Δεν ξέρω τι θα πάει «γοητεύει». Εγώ λυπάμαι πολύ για τον Αστυάνακτα που είναι ένα μωρό και τον σκοτώνουν και που πρέπει να φύγουμε όλες με τις βαλίτσες μας. Αγαπώ την ΕΚΑΒΗ και συγκινούμαι πολύ όταν λέω «Αλίμονο ΕΚΑΒΗ».

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που θα δοθούν στο αργολικό θέατρο, ενώ στον ρόλο της Εκάβης θα δούμε τη Ρούλα Πατεράκη, που εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ηθοποιός στην Επίδαυρο. Στους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους: Αντώνη Καφετζόπουλο, Δημήτρη Πιατά, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Μαρίζα Τσάρη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Λουκία Βασιλείου με έναν εξαιρετικό 20μελή θίασο ηθοποιών.

Ιnfo

  • Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
  • Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Αυγούστου 2023
  • Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσφέρει τη δυνατότητα της οικονομικής μεταφοράς των θεατών με λεωφορείο στην Αργολίδα, για τη διευκόλυνση της παρακολούθησης των παραστάσεων της καλοκαιρινής του παραγωγής «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που θα παρουσιαστεί, σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 18 & 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023.
  • Με την αγορά του εισιτηρίου μεταφοράς, η θέση στο λεωφορείο είναι αυτομάτως κατοχυρωμένη. Η κράτηση του εισιτηρίου λεωφορείου μπορεί να γίνεται μέχρι τις 13:00 της ίδιας ημέρας.
  • ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ntng.gr | viva.gr | 11876 | wind | public | mediamarkt | tickets.aefestival.gr, Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου).
  • Τηλεφωνικά: 211 8008181, ΑΜΕΑ: 210 3221 897 & [email protected]
  • Πληροφορίες για προπώληση εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα