Ο Δημήτρης Λάλος φέτος “παίζει” σε τρία ταμπλό – Από Μαθιός γίνεται Έκτορας

Ο Δημήτρης Λάλος φέτος “παίζει” σε τρία ταμπλό – Από Μαθιός γίνεται Έκτορας

Ο Δημήτρης Λάλος δεν επαναπαύεται στις τηλεοπτικές δάφνες του. Η μεγάλη του αγάπη είναι το θέατρο και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο.

Ο Δημήτρης Λάλος ήταν ανέκαθεν γνωστός στο θεατρόφιλο κοινό, καθώς πάντα χάριζε στο θεατρικό σανίδι συγκλονιστικές ερμηνείες. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός πως το 2012 κέρδισε το Βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στο «Λα Τσούνγκα» του Μάριο Βάργκας Λιόσα (σκην. Ελένη Σκότη).

Γεννήθηκε τo 1978 στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας (8 μέχρι 18 ετών) το έζησε στη Νυρεμβέργη. Είναι ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Επί Κολωνώ, μεταφραστής και ιδρυτής του Tempus Verum-Εν Αθήναις, όπου και θέσπισε το Φεστιβάλ Νέων θεατρικών ομάδων ″ADAPT FESTIVAL″ και την ″μικρή ακαδημία″, ‘εναν θεσμό μεταπτυχιακής εκπαίδευσης για επαγγελματίες ηθοποιούς. Οι παραστάσεις του “Η αρρώστια της νιότης” (2019), οι “Πνεύμονες-Lungs” (2018) και ο “Ο Άσχημος” (2020) δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση.

Έχει επίσης συνεργαστεί με τους παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτες Ολιβιέ Πι στο φεστιβάλ Αβινιόν και τον Λουντοβίκ Λαγκάρτ στη Comedie de Reims για το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος. Στο σινεμά έχει παίξει ως ηθοποιός σε μικρού αλλά και σε μεγάλου μήκους ταινίες (IMDb – Dimitris Lalos). Η ταινία του ″Kala Azar″ τιμήθηκε με το βραβείο KNF, στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Έχει διδάξει υποκριτική για θέατρο και κινηματογράφο στο Επί Κολωνώ, το Bios, στο «Ακαδημία Πλάτωνος», στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και στη ″μικρή ακαδημία″.

Την περσινή σεζόν το τηλεοπτικό κοινό τον γνώρισε και τον ξεχώρισε ως αστυνομικό επιθεωρητή στον Σιωπηλό Δρόμο”. Φέτος ωστόσο, η φήμη του απογειώθηκε καθώς ενσαρκώνει έναν από τους πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού “Σασμού” που σαρώνει στις τηλεθεάσεις, τον Μαθιό Σταματάκη.

Έκτορος Κάθαρσις

Ο Δημήτρης Λάλος, ωστόσο, δεν επαναπαύεται στις τηλεοπτικές δάφνες του. Η μεγάλη του αγάπη είναι το θέατρο και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Έτσι επιστρέφει στο δικό του θέατρο, το Tempus Verum, με την παράσταση “Έκτορος Κάθαρσις” που κυριαρχεί ο Λόγος του Ομήρου, ο πρόγονος του τραγικού Λόγου. Είναι από τις σπάνιες φορές που θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί ο μύθος από την σκοπιά του Έκτορα, σχετικά με το Ομηρικό έπος – και η «αποκατάσταση» του υποτιμημένου αυτού ήρωα, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τα υψηλά ιδανικά που διέπουν τα Ομηρικά Έπη. ΓΙα τον λόγο αυτό έχουν απομονωθεί όλοι οι στίχοι, ετεροαναφορικοί ή αυτοαναφορικοί, σχετικά με τον Έκτορα και αποδίδονται με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Στο δελτίο Τύπου της παράσταση διαβάζουμε χαρακτηριστικά: Το τέλος του τρωικού πολέμου δεν συμπίπτει με το θάνατο του Αχιλλέα, αλλά με τον νεκρώσιμο νόστο του Έκτορα και τις εκδηλώσεις του πένθους και πόνου που κορυφώνονται με τα ταφικά έθιμα της καύσης και ταφής του τρωικού ήρωα. Η μήνις του νικητή ή η ηρωική πορεία του ηττημένου; Η παράσταση πραγματεύεται την κάθαρση του ατιμασμένου νεκρού, του υπερασπιστή της Τροίας, του αρνητή του πολέμου, του ειρηνοποιού, του άνδρα της λευκόχειρης Ανδρομάχης, του πατέρα του Αστυάνακτα, του γιου του Πριάμου και της Εκάβης, του αρχηγού των Τρώων, του αδελφού τού Πάρη, του στοχαστή: «Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης.», του Τρώα Ήρωα, του στοργικού, του Φόβου των Αχαιών. Η Αθηνά παραστέκει σύμμαχος στον Αχιλλέα, την ώρα της πτώσης του Έκτορα, ο οποίος ξέρει πλέον ότι το τέλος πλησιάζει και αποφασίζει να αγωνιστεί μέχρι θανάτου και ατιμάζεται από τον πανηγυρίζοντα υβριστή. Ο Έκτορας επιδίωξε το αδύνατο, πιστός στο χρέος και έκανε την υπέρβασή του.

Σκηνοθετώντας τις τελευταίες στιγμές του Νιζίνσκι

facebook

Τέλος, ο Δημήτρης Λάλος θα σκηνοθετήσει στο Tempus Verum με νέα διανομή την παράσταση -που είχε ανέβει το 2020- «Νιζίσκι η προφητεία της φωτιάς», οι τελευταίες στιγμές του Νιζίνσκι, μιας σπουδαίας προσωπικότητας στην παγκόσμια κοινότητα του χορού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα