"Ο Πέτρος και ο λύκος" σε LP θεατρική εκδοχή

"Ο Πέτρος και ο λύκος" σε LP θεατρική εκδοχή
ZAK_VIEMON_PHOTOGRAPHY

Το θαυμάσιο έργο του Προκόφιεφ για παιδιά έρχεται στο Θέατρον του «Ελληνικού Κόσμου» από 14 Νοεμβρίου, με δυο παραστάσεις κάθε Κυριακή.

Όταν το 1936 ο Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953) έγραψε και συνέθεσε το συμφωνικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος», κατά παραγγελία του Κεντρικού Παιδικού Θεάτρου της Μόσχας, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα συμφωνικής μουσικής στην ιστορία.

Κι όμως. Ο προπαγανδιστικός ρόλος του έργου –η ανάδειξη, δηλαδή, αξιών που έπρεπε να υπηρετούν οι Νεαροί Πιονιέροι (οι πρόσκοποι) της ΕΣΣΔ– γρήγορα υποχώρησε, κι απέμεινε η υπέροχη μουσική σύνθεση του Προκόφιεφ και η απλή, διασκεδαστική και λίγο… εναγώνια ιστορία. Κι αυτό, βέβαια, που κάνει τον «Πέτρο και τον λύκο» διαχρονικά δημοφιλή, είναι πως απευθύνεται στα παιδιά, τα οποία επιχειρεί να εισαγάγει στον κόσμο της συμφωνικής μουσικής.

Μια νέα παρουσίαση του έργου κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες στο Θέατρον του «Ελληνικού Κόσμου», με δυο παραστάσεις κάθε Κυριακή. Πρόκειται για μια θεατροποιημένη προσέγγιση του παραμυθιού, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία χοροκίνησης, τραγούδια βασισμένα στις πρωτότυπες μελωδίες, διαδραστικό παιχνίδι με τους μικρούς θεατές, καθώς και θέατρο σκιών. Συγχρόνως, η μουσική έχει μεταγραφεί για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά αντικαθιστώντας την σχεδόν πλήρη συμφωνική ορχήστρα της πρωτότυπης εκδοχής.

Στην πασίγνωστη κανονική βερσιόν του «Πέτρου και του λύκου» υπάρχει ένας αφηγητής, που λέει το παραμύθι για τον μικρό Πέτρο, τον παππού του, το πουλάκι, την πάπια, την γάτα, τους κυνηγούς, και φυσικά τον λύκο που έρχεται απρόσκλητος και… βρίσκει τον μάστορά του. Όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η ορχήστρα, αφού κάθε χαρακτήρας του παραμυθιού «ενσαρκώνεται» από ένα μουσικό όργανο, ή από ένα σύνολο οργάνων.

ZAK_VIEMON_PHOTOGRAPHY

Στην εκδοχή που εμπνεύστηκε και υπογράφει ο Χρήστος Τριπόδης στον Θέατρον, η θεατρική δράση ενισχύεται, η διάρκεια του (περίπου 25λεπτου) συμφωνικού παραμυθιού μεγαλώνει, προστίθενται τραγούδια και δυο χορεύτριες, και όλα μαζί ξαναλένε με έναν φρέσκο τρόπο την κοσμαγαπημένη ιστορία του Πέτρου και του λύκου.

Συντελεστές: Χρήστος Τριπόδης (θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία), Χριστίνα Μπίτου (χορογραφίες), Μυρτώ Πετάση (κοστούμια), Ρίζος Τσιγάρης (φωτισμοί)

Επί σκηνής: Χρήστος Τριπόδης (αφηγητής), Μάριος Ιβάν Παπούλιας (ενορχήστρωση, βιολί), Θοδωρής Πιστόλας (τενόρο σαξόφωνο), Δέσποινα Σπανού / Φωτεινή Νικολοπούλου (βιολοντσέλο), Δήμητρα Χανιαλάκη / Κωνσταντίνα Βεντούρη Ρούσσου (φλάουτο), Γιώργος Αιμιλιανός Σταυρινός (πιάνο, πλήκτρα, κρουστά), Χριστίνα Μπίτου και Αριάννα Ζαρμακούπη (χορός)

Πληροφορίες: Θέατρον (Πειραιώς 254, 212-2540300), από 14 Νοεμβρίου κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 16:30. Εισιτήριο 12€ στο ταμείο, 10€ στην ηλεκτρονική προπώληση. Διάρκεια 60’ χωρίς διάλειμμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μουσική, Θέατρο
SHARE:

24Media Network