Ο Θοδωρής Αθερίδης ρισκάρει και τα βάζει με τον Τόμας Βίντερμπεργκ – Κάνει τον “Άσπρο Πάτο” θεατρικό

Ο Θοδωρής Αθερίδης ρισκάρει και τα βάζει με τον Τόμας Βίντερμπεργκ – Κάνει τον “Άσπρο Πάτο” θεατρικό
papadakis press+europeanfilmawards.eu

Ο Νίκος Ορφανός, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, ο Αλέξανδρος Μπαλαμώτης και ο Θάνος Γρίβας -που επιλέχθηκε, μετά από ακρόαση, από τον ίδιο τον Θοδωρή Αθερίδη για τον ρόλο που υποδύθηκε ο Μαντς Μίκελσεν- θα πλαισιώσουν την παράσταση

Αυτό κι αν είναι θεατρική έκπληξη: η ταινιάρα του Τόμας Βίντερμπεργκ «Άσπρος Πάτος» (“Druk – Another round”), η οποία δικαίως απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2021, μεταξύ πολλών άλλων Ευρωπαϊκών βραβεύσεων, μεταφέρεται στο θέατρο και θα κάνει στην Αθήνα την παγκόσμια πρεμιέρα της.

Αυτός που αναλαμβάνει το μεγάλο ρίσκο της θεατρικής μεταφοράς της ταινίας είναι ο Θοδωρής Αθερίδης που θα σκηνοθετήσει το έργο αυτό στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου.

Ο Νίκος Ορφανός, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, ο Αλέξανδρος Μπαλαμώτης και ο Θάνος Γρίβας -που επιλέχθηκε, μετά από ακρόαση, από τον ίδιο τον Θοδωρή Αθερίδη για τον ρόλο που υποδύθηκε ο Μαντς Μίκελσεν- θα πλαισιώσουν την παράσταση. Μην ξεχνάτε πως αυτός αποτέλεσε την κατευθυντήρια δύναμη της ταινίας, καθώς έδωσε μία συγκλονιστική ερμηνεία, ενώ αυτό το μόνιμα υγρό βλέμμα του θα μείνει για καιρό ακόμη “ενεργό” στο μυαλό μας.

Πάντως αν για κάτι απορούμε, είναι το πως θα επιλέξει ο Θοδωρής Αθερίδης να μεταφέρει στη σκηνή το αποθεωτικό φινάλε της ταινίας με τον ξέφρενο χορό του Μίκελσεν.

Οι ηθοποιοί της παράστασης ΙΜΚ


Για να θυμηθούμε λίγο την υπόθεση της ταινίας: O Μάρτιν είναι καθηγητής γυμνασίου με μία συμβατική και σχεδόν βαλτωμένη οικογενειακή και συνεκδοχικά προσωπική ζωή, βουτηγμένος στην καθημερινή ρουτίνα του σχολείου. Στη διάρκεια δείπνου για τα 40ά γενέθλια ενός φίλου και συναδέλφου, ο ήρωας ξεσπά έχοντας πιει ένα ποτήρι παραπάνω. Στην κουβέντα που ακολουθεί, η παρέα των τεσσάρων ανδρών συζητά τη θεωρία, πως κάθε άνθρωπος λειτουργεί πιο χαλαρά και πιο αποτελεσματικά στην καθημερινότητα αν διατηρεί μονίμως ένα συγκεκριμένο επίπεδο αλκοόλ στο αίμα. Πάνω στην “ομαδική” αυτή θλίψη που τελικά μοιράζονται, οι φίλοι αποφασίζουν να πειραματιστούν και να αρχίσουν να πίνουν στη διάρκεια της μέρας. Κοντρολαρισμένα, στην αρχή. Στο όνομα της έρευνας.

Ο Θοδωρής Αθερίδης αναφέρει χαρακτηριστικά για την παράσταση αυτή: “ Θα προσπαθήσω να προβάλω την περιπέτεια τεσσάρων ενηλίκων στην μάταιη προσπάθεια τους να ξαναγίνουν παιδιά. Ο βασικός σκηνικός χώρος είναι το προαύλιο του σχολείου με στοιχεία «παιδικής χαράς» τσουλήθρα, τραμπάλα, κούνια , γύρω- γύρω, για να επαληθεύουν με την χρήση τους αυτήν την «επιστροφή στην προηγούμενη ηλικία». Η διαχείριση της ελευθερίας είναι το δυσκολότερο εγχείρημα στην ζωή των ανθρώπων.

Η παραβίαση των κανόνων που οι ίδιοι βάζουν μεταξύ τους είναι το σημείο που η ανωριμότητα κερδίζει κατά κράτος την υπευθυνότητα. Το μεγαλύτερο αγαθό, η ελευθερία καταντά ένα πραγματικό μαρτύριο. Μετά την πρώτη απώλεια τα πράγματα σταδιακά αλλάζουν, επανέρχεται βιαίως το οριστικό κι αμετάκλητο τέλος του φίλου τους και αφαιρεί τον άμετρο ενθουσιασμό, αλλά όχι και την ελπίδα. Στην πραγματικότητα μετά το τέλμα ξαναρχίζει η επιστροφή προς την ενηλικίωση.

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος/Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης/Σκηνικά: Νέλλη Σφακιανάκη/Δημιουργία εικόνας- βίντεο : Παντελής Μάκκας/Κοστούμια: Άγης Παναγιώτου/Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Tζιόγκας/Βοηθός Σκηνοθέτη: Άρτεμις Δούρου/Βοηθός Δημιουργίας εικόνας- βίντεο: Ανθή Παρασκευά- Βελουδογιάννη/Promo video: Θωμάς Παλυβός/Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης/Πρωταγωνιστούν: Νίκος Ορφανός, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Θάνος Γρίβας/

Το «Druk – Άσπρο Πάτο» θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2022, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης/Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή: 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα