Θέατρο Νέου Κόσμου: Δυναμική επανεκκίνηση με 15 δυνατές θεατρικές προτάσεις

Θέατρο Νέου Κόσμου: Δυναμική επανεκκίνηση με 15 δυνατές θεατρικές προτάσεις
Μια Άλλη Θήβα Πάτροκλος Σκαφίδας

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου πρόκειται να παρουσιάσει την περίοδο 2022-2023 ένα ρεπερτόριο ιδιαίτερα πλούσιο, με παραγωγές, συμπαραγωγές και συνεργασίες, που θα βρουν στέγη όχι μόνο στη σταθερή του έδρα , αλλά και στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Με ένα πλούσιο και ιδιαίτερα πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο, το ιστορικό θέατρο του Νέου Κόσμου κάνει μία δυναμική επανεκκίνηση με 15 παραγωγές όχι μόνο στη σταθερή του έδρα, αλλά και στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Δίνοντας έμφαση σε σύγχρονα έργα, ελληνικά και ξένα, προσκαλεί και πάλι το κοινό στις σκηνές του με δύο σκηνοθεσίες του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και σκηνοθέτες όπως ο Γιώργος Παλούμπης, η Σοφία Μαραθάκη, ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, η Ομάδα Patari Project, ο Βασίλης Κατσικονούρης & ο Ερρίκος Λίτσης, ο Παύλος Ιορδανόπουλος, ηΤζωρτζίνα Λιώση και η Νάνσυ Μπούκλη, ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η Violet Louise να μοιράζονται τις οπτικές τους.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά: “Το ελληνικό θέατρο κάνει άλλη μια επανεκκίνηση. Μαζί του και το Θέατρο του Νέου Κόσμου, φρεσκοβαμμένο και ανακαινισμένο, έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του σε συνθήκες, ευχόμαστε, κανονικότητας, όποια κανονικότητα μας αναλογεί σ’ αυτή τη γωνιά του κόσμου που ζούμε και εργαζόμαστε. Όπου ο πολιτισμός, ο σύγχρονος πολιτισμός, παλεύει με προβλήματα κάθε λογής κι όμως δεν το βάζει κάτω. Ή έτσι νομίζουμε.

Συνεχίζουμε λοιπόν, με τον τρόπο που μας έχει γνωρίσει και μας έχει εμπιστευτεί το κοινό, ανοιχτοί στο καινούριο. Παλαιότεροι και νεότεροι, σε αέναη αλληλεπίδραση, κρατώντας αυτόν τον χώρο καλλιτεχνικά ζωντανό. Από τον Οκτώβριο ως τον Ιούνιο, 15 παραγωγές στις τρεις αίθουσες του θεάτρου συν τα δευτερότριτα στο Καρέζη, όπου είχαμε ξαναβρεθεί προ covid. Με έμφαση σε σύγχρονα έργα, ελληνικά και ξένα και με κριτήριο τα πρόσωπα: τους σκηνοθέτες και τη ματιά τους και φυσικά τους συνεργάτες τους. Με ρίσκο. Αλλά χωρίς ρίσκο δε γίνεται τίποτα, ούτε στη ζωή ούτε στην τέχνη.”

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Κεντρική Σκηνή

Μια άλλη Θήβα του Σέρχιο Μπλάνκο/ Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Πώς μπορεί να σκοτώσει κανείς τον πατέρα του; Ένα από τα πιο σοκαριστικά εγκλήματα στην ιστορία του ανθρώπου, η πατροκτονία, είναι στον πυρήνα του έργου Μια άλλη Θήβα του Γαλλο-ουρουγουανού συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο.

Το έργο αναπαριστά τις συναντήσεις του συγγραφέα με τον Μαρτίν αλλά και με τον Φεδερίκο (που ο Σέρχιο Μπλάνκο επιλέγει να ερμηνεύονται από τον ίδιο ηθοποιό), καθώς και τη σχέση που αναπτύσσει ο συγγραφέας με τον πατροκτόνο, σχέση που σημαδεύει τη ζωή του νέου άνδρα αλλά και δοκιμάζει τις βεβαιότητες του μεγαλύτερου.

Ένα έργο για το έγκλημα και την τιμωρία, την αγάπη και τα όρια της δικαιοσύνης. Ένα έργο αινιγματικό, συγκινητικό όσο και διασκεδαστικό.

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ/Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος/Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος/Σκηνικά: Κώστας Πολίτης/Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ/Σχεδιασμός φωτισμών – Βίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης/Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Παπαδογιάννης/Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /Παίζουν οι ηθοποιοί: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης

ΧΩΡΟΣ: Κεντρική Σκηνή/20.10.2022 – 15.01.2023/ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 120 λεπτά

“Με νύχια και με δόντια” του Θόρντον Ουάιλντερ/Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη

Με Νύχια Και Με Δόντια Πάτροκλος Σκαφιδάς

Το έργο “Με νύχια και με δόντια” του Θόρντον Ουάιλντερ, εμπνευσμένο από την «Aγρύπνια των Φίννεγκαν» του Τζέιμς Τζόυς, είναι μια παράδοξη ιστορία του ανθρώπινου είδους και μια αλληγορική ανάγνωση για το τέλος του κόσμου και της Ιστορίας. Κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το 1942, ενώ στην Ευρώπη βρίσκεται στην κορύφωσή του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Περιγράφει πέντε χιλιάδες χρόνια από τη ζωή μιας τυπικής μικροαστικής αμερικανικής οικογένειας, που αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σ’ έναν ατέλειωτο κύκλο από πλημμύρες, λοιμούς, παγετώνες και πολέμους.

Η Σοφία Μαραθάκη, με όχημα τη νέα μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά, που έγινε ειδικά για την παράσταση, επιχειρεί να μεταφέρει εκ νέου στη σκηνή το θεατρικό σύμπαν του Θόρντον Ουάιλντερ. Με την ομάδα θεάτρου ΑΤΟΝΑλ —που ερευνούν και δοκιμάζουν τις διαφορετικές φόρμες, τον ρυθμό, το γκροτέσκο, τους αφηγηματικούς κώδικες— ανεβάζουν το Με νύχια και με δόντια, σε μια χρονική περίοδο όπου δεν μπορεί παρά να νοηθεί ως οριακή για την ανθρωπότητα, μέσα από τις συνεχείς κρίσεις που καλείται ν’ αντιμετωπίσει σε σημαντικούς τομείς όπως η οικονομία, το περιβάλλον, οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συντελεστές της παράστασης : Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς /Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη/Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου/Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης/Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας/Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού/Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης /Βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιώργος Λόξας/Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ/Εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity Productions /Βίκυ Στρατάκη & Νίκος Χαραλαμπίδης./Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company/ Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Καλφάκης, Νάντια Κατσούρα, Ελεάννα Καυκαλά, Γιώργος Λόξας, Σοφία Μαραθάκη, Μάριος Παναγιώτου, Μαρία Παρασύρη, Γιώργος Σύρμας

ΧΩΡΟΣ: Κεντρική Σκηνή/11.11.2022 – 08.01.2023

ΜΠΙΛ & ΛΟΥ/Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος

Μετά από δύο sold-out χρονιές στο Skrow Theater, η παράσταση του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου, με τους Στέλιο Ιακωβίδη, Βασίλη Μαυρογεωργίου και Λυδία Τζανουδάκη, επιστρέφει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για λίγες παραστάσεις. Βασισμένο στην αληθινή και ξεκαρδιστικά́ σπαρακτική́ ιστορία —που στο παρελθόν μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με καλλιτεχνικές και εμπορικές αξιώσεις— η οποία αφηγείται τη σχέση δύο μοναχικών αγνώστων, που ζουν σε “καραντίνα” από την αγάπη, και που εντελώς απροσδόκητα καταφέρνουν και χτίζουν μια αδιάρρηκτη εικοσαετή φιλία, ανταλλάσσοντας τους κόσμους τους, τις αγωνίες, τα όνειρα και τις σοκολατένιες “παρηγοριές” τους, δι’ αλληλογραφίας.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία – Δραματουργική επιμέλεια: Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος /Σκηνικά – Κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη /Κομμώσεις, περούκες: Θωμάς Γαλαζούλας /Μακιγιάζ: Olga Falei/Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Ιακωβίδης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Λυδία Τζανουδάκη

ΧΩΡΟΣ/Κεντρική Σκηνή/05.12.2022 – 11.04.2023

Butterflies in my stomach: GEN-L/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος

Ένα καινούργιο ναρκωτικό κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους, μια επικίνδυνη ουσία που σαρώνει τα όνειρα, τις αυταπάτες, τις ελπίδες τους, και τους οδηγεί από την έκσταση στη συναισθηματική (ή και τη σωματική) παραλυσία, από την απόλυτη έμπνευση στο απόλυτο κενό. Έξι ηθοποιοί βρίσκονται σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης και ορκίζονται ότι δεν θα ενδώσουν ποτέ πια στη μεθυστική ουσία. Θα τα καταφέρουν;

Μια παράσταση πάνω στον έρωτα και τα όνειρα που στοίχειωσαν τις τρεις γενιές που αυτή τη στιγμή κρατούν στα χέρια τους τον πλανήτη: τη Gen X, τους Millenials και τη Gen Z. Μουσική, θέατρο και χορός μπλέκονται με μοναδικό τρόπο σε ένα devised pop θέαμα που φέρει τη σφραγίδα του πολυμήχανου καλλιτέχνη και μετρ στο είδος, Κωνσταντίνου Ρήγου.

Σκηνοθεσία – Σύλληψη: Κωνσταντίνος Ρήγος/Οι υπόλοιποι συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα./ΩΡΟΣ: Κεντρική Σκηνή/15.02.2023 – 09.04.2023

ΣΙΡΛΕΪ του Γουίλλι Ράσελ/Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Σίρλεϊ www.pskafidas.com

Ο κωμικός μονόλογος Σίρλεϊ Βάλενταϊν, με την Ελένη Ουζουνίδου, αφηγείται το “πριν” και το “μετά” στη ζωή μιας γυναίκας. Πριν και μετά από το μεγάλο βήμα που κάνει για να αφήσει πίσω την ανιαρή καθημερινότητα και να αρχίσει να ζει πραγματικά.

Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα που βρίσκεται σε ένα τέλμα, σε έναν συμβατικό γάμο, με ένα σύζυγο που την καταπιέζει και μια κοινωνία που την περιορίζει. Εκείνη όμως βρίσκει μέσα της χώρο για να ονειρεύεται και να ξεφεύγει από τη ματαιότητα που την απειλεί. Αυτή η έντονη ανάγκη της για ζωή την οδηγεί να ταξιδέψει από την Αγγλία στην Ελλάδα και, μέσα από μια ανέλπιστη περιπέτεια, να βρει τελικά πολύ περισσότερα απ’ όσα αναζητούσε.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου /Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /Με την Ελένη Ουζουνίδου/Οι υπόλοιποι συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα./XΩΡΟΣ: Κεντρική Σκηνή/10.03.2023 – 09.04.2023

Η Ανατολή της Έλλης Παπαδημητρίου/Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Η Ανατολή PATROKLOS_SKAFIDAS

Η Έλλη Παπαδημητρίου, γνωστή πιο πολύ από τον Κοινό Λόγο, που ήταν η εναρκτήρια παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου το 1997 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ασχολήθηκε πολλές δεκαετίες με τη θεατρική σύνθεση Ανατολή. Η Έλλη είχε μια εμμονική σχέση με αυτό το έργο της: φεύγοντας για τη Μέση Ανατολή στην Κατοχή, το μόνο χειρόγραφο που ρίχνει στη βαλίτσα της είναι η Ανατολή, που την εκδίδει για πρώτη φορά στο Κάιρο το 1941 και εν συνεχεία κάθε 10 χρόνια ξαναδουλεμένη: 1952, 1962, 1972, 1982, στις επετείους της Μικρασιατικής καταστροφής.

100 χρόνια από το μοιραίο αυτό γεγονός, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», η Ανατολή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 15 & 16 Ιουλίου 2022, με φυσικό σκηνικό τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας. Φόρος τιμής στη συγγραφέα που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τη μοίρα της Μικράς Ασίας.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είχε την τύχη να γνωρίσει και να συνδεθεί με την Έλλη Παπαδημητρίου τη δεκαετία του ’70, σπουδαστής ακόμα στη δραματική σχολή. 25 χρόνια μετά τον Κοινό Λόγο, κι ύστερα από την επιτυχία της παράστασης στην αρχαία Τίρυνθα, η Ανατολή θα παιχτεί για το αθηναϊκό κοινό στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τις 20 Απριλίου ως το τέλος Μαΐου 2023.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος/Μουσική: Φώτης Σιώτας/Σκηνικά- Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ/Κίνηση: Σοφία Πάσχου/Σχεδιασμός φωτισμών: Αποστόλης Κουτσιανικούλης/Επιστημονική σύμβουλος: Ιωάννα Πετροπούλου/Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου/Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης/Συμμετέχει ο τσελίστας Tάσος Μισυρλής

ΧΩΡΟΣ: Κεντρική Σκηνή/20.04.2023 – 28.05.2023

Οι 5 του Αιγαίου από την Ομάδα Patari Project/Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Οι 5 του Αιγαίου Πάτροκλος Σκαφίδας

Οι Patari Project παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά Οι 5 του Αιγαίου, μια παράσταση-ταξίδι με οδηγό τις ιστορίες και τους μύθους που έχουν συνδεθεί με το γνωστό μας πέλαγος.

Πέντε ηθοποιοί ανεβαίνουν στην πλατφόρμα-βάρκα και σαλπάρουν για την ανοιχτή θάλασσα. Μια διασκεδαστική και συγκινητική παράσταση, βασισμένη στην τεχνική της πλατφόρμας, σήμα κατατεθέν της ομάδας: Η επιλογή ενός μικρού σκηνικού χώρου που λειτουργεί ως περιορισμός, στην πραγματικότητα πυροδοτεί τη δημιουργικότητα. Η δομική δυσκολία απελευθερώνει τη φαντασία και το εμπόδιο μετατρέπεται σε πηγή έμπνευσης. Στην παράσταση Οι 5 του Αιγαίου, ο χώρος αυτός είναι ένα μικρό πατάρι, η βάρκα πάνω στην οποία πλέουν οι 5 ναυτικοί.

Συντελεστές της παράστασης: Ιδέα: Patari Project/Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου/Δραματουργική επιμέλεια: Κατερίνα Μαυρογεώργη – Patari Project/Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού/Μουσική: Νίκος Γαλενιανός/Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου/Κατασκευή σκηνικού: Άγγελος Καρύδης/βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος/Τεχνικός παράστασης: Γιώργος Ψυχράμης/Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Ειρήνη Μακρή, Ειρήνη Μπούνταλη, Αποστόλης Ψυχράμης

ΧΩΡΟΣ: Κεντρική Σκηνή/02.10.2022- 09.04.2023

Δώμα

Ο Μάκης του Βασίλη Κατσικονούρη/Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσικονούρης & Ερρίκος Λίτσης

Ο Μάκης @PATROKLOS_SKAFIDAS

Αθήνα, καλοκαίρι. Ο παππούς είναι στο σπίτι. Οι δικοί του έχουν πάει διακοπές. Σαντορίνη, Πάρο… Παλιά πήγαινε κι αυτός διακοπές. Μακρόνησο, Γυάρο… Τώρα έχει μείνει μόνος του. Με τις εμμονές του, τη ματαίωση, το φόβο του. Δε νοσταλγεί τίποτα κι ούτε πενθεί· παρά μόνον ποθεί: Για λίγο ακόμα. Έστω κι αν όλοι και όλα γύρω του τον έχουν προγραμμένο… Εκείνος ο μακρινός, ανεξήγητος πόθος δεν τον αφήνει να παραδεχτεί ότι έχει ξοφλήσει. Κι αν τελικά το κάνει, θα το κάνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φασαρία.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσικονούρης – Ερρίκος Λίτσης/Σκηνικά – Κοστούμια: Ήρα Σπαγαδώρου/Σχεδιασμός φωτισμών: Άννα Σμπώκου/Μουσική επιμέλεια: Β. Κατσικονούρης/Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Παραγωγή: Goodheart Productions/Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /Με τον Ερρίκο Λίτση

ΧΩΡΟΣ: Δώμα/07.10.2022 – 11.12.2022

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος του Πρίμο Λέβι/Σκηνοθεσία: Παύλος Ιορδανόπουλος

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος Πάτροκλος Σκαφίδας


Το Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος, γραμμένο το 1947, θεωρείται από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας με θέμα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μα και μία από τις πλέον συγκλονιστικές μαρτυρίες των καιρών μας. Στην Ιταλία από τη δεκαετία του ’60 διδάσκεται στα σχολεία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, εκδ. ΑΓΡΑ)

Ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου απηχεί ένα μήνυμα επίκαιρο κι ακέραιο: δυστυχώς ο φασισμός δεν έχει εκλείψει στην εποχή μας, καθιστώντας το κείμενο ανησυχητικά ζωντανό. Κι επειδή η αφήγηση υπερβαίνει το πλαίσιο του φασισμού και του πολέμου και εμβαθύνει στον ίδιο τον άνθρωπο, αναλύοντας τη σχέση του με τον εαυτό του αλλά και τη συνύπαρξή του με τους άλλους, λειτουργεί τελικά ως μια βιοψία για τη φύση του ανθρώπου και το πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Παύλος Ιορδανόπουλος/Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Λογοθέτης/Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου /Παραγωγή: Τα μπάσταρδα του Σίσσυφου/Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρόνης Μάνικας, Γιάννης Μάνθος, Στέλιος Μοίρας

ΧΩΡΟΣ: Δώμα/05.12.2022 – 31.01.2023

Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα του Ευθύμη Φιλίππου/Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη

Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα του Ευθύμη Φιλίππου Πάτροκλος Σκαφίδας

Σ’ ένα ζαχαροπλαστείο. Σε απροσδιόριστο χρόνο. Στην Αθήνα. Δυο άνθρωποι μονολογούν κουβεντιάζοντας. Προσπαθούν να επικοινωνήσουν. Γελάνε, θυμώνουν, λένε ιστορίες κι όταν πιέζονται, παίζουν. Παραμένουν καθισμένοι εκεί, πολλές φορές σκεπτόμενοι να φύγουν. Ίσως σ’ αυτή την απόφαση συμφωνήσουν σε κάτι. Θα προλάβουν όμως να αποφασίσουν; “Πώς θα ήταν, άμα δε φεύγαμε ποτέ από αυτό το ζαχαροπλαστείο;”

Το ζαχαροπλαστείο αυτό θα είναι ειδικά διαμορφωμένο, για να χωρέσει την όρεξη, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση όλων των συντελεστών που θα συνεργαστούμε γι’ αυτή την παράσταση.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη/Σκηνικά – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα/Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα/Πρωτότυπη μουσική: Ελένη Μπούκλη/Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη

ΧΩΡΟΣ: Δώμα/06.02.2023 – 11.04.2023

ANDY του Δημήτρη Αγιοπετρίτη – Μπογδάνου

Andy Πάτροκλος Σκαφίδας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θρασύς, εμβληματικός καλλιτέχνης της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, με την αδιαμφισβήτητη επιδραστικότητα, τα πλέον αναγνωρίσιμα, αναπαραγμένα έργα, τα διαχρονικά αποφθέγματα και τις αναρίθμητες συνεντεύξεις, ξεδιπλώνεται, έναν αιώνα σχεδόν μετά τη γέννησή του, σ’ ένα βιογραφικό θεατρικό κείμενο του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου, που γράφτηκε για το Central Saint Martins του Λονδίνου το 2010 όπου και πρωτοανέβηκε.

Ο εκκεντρικός βασιλιάς της pop art ανεβαίνει στη σκηνή για να αποδείξει ότι η αξία ενός Γουόρχολ είναι αυταπόδεικτη. Ο άνθρωπος που κατανόησε βαθύτερα από τον καθένα τη μεταπολεμική Αμερική κι άνοιξε τον δρόμο για τον εκάστοτε μοντέρνο δημιουργό, ενσαρκώνεται από τον Μιλτιάδη Φιορέντζη, μέσω ενός πρωτότυπου ακροβατικού τετ-α-τετ με τη συνείδηση του Άντυ, τα πάθη, τις εμμονές, τα όνειρα αλλά και τις ματαιώσεις ενός τραυματικού παρελθόντος.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος/Κομμώσεις, περούκες: Θωμάς Γαλαζούλας /Μακιγιάζ: Olga Falei/Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /Με τον Μιλτιάδη Φιορέντζη

ΧΩΡΟΣ: Δώμα/24.02.2023 – 09.04.2023

Κάτω Χώρος

Μπαίνει η Δεσποινίδα Μαργαρίτα του Ρομπέρτο Ατάιντε/Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου

Μπαίνει η Δεσποινίδα Μαργαρίτα του Ρομπέρτο Ατάιντε Χρήστος Συμεωνίδης

Μετά τα συνεχόμενα sold out της προηγούμενης σεζόν, το έργο σταθμός του Ρ. Ατάιντε, σε μια σύγχρονη διασκευή —σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου— για τρεις άνδρες και ζωντανή μουσική επί σκηνής, επιστρέφει στο θέατρο του Νέου Κόσμου για λίγες παραστάσεις. Η παράσταση προσπαθεί να αναδείξει τον κεντρικό́ πυρήνα του έργου, δημιουργώντας ένα νέο αισθητικό́ πλαίσιο στο χαρακτηρισμένο από́ πολλούς κριτικούς ήδη κλασικό́ κείμενο της Δεσποινίδος Μαργαρίτας.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου/Διασκευή: Πάνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου/Φωτογραφίες, Βίντεο: Χρήστος Συμεωνίδης/Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Παπαγεωργίου/Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου /Μουσική: Γιάννης Λατουσάκης, Μιχάλης Λατουσάκης /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Λατουσάκης, Μιχάλης Λατουσάκης

ΧΩΡΟΣ: Κάτω Χώρος/03.10.2022 – 10.01.2023

Το ημερολόγιο ενός σκύλου της Violet Louise

Το ημερολόγιο ενός σκύλου της Violet Louise Βασίλης Koυντούρης

Το Ημερολόγιο ενός σκύλου από τη Violet Louise, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 2020 ως αυτόνομη ψηφιακή αφήγηση, παρουσιάζεται αυτή τη φορά ζωντανά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για λίγες παραστάσεις.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία, μουσική, πρωτότυπο κείμενο, αφήγηση, τραγούδι: Violet Louise/Ηθοποιός σε βίντεο: Αγλαΐα Παππά/Φωτογραφία, εικονοληψία, μοντάζ, επεξεργασία και προγραμματισμός πολυμέσων: Βασίλης Koυντούρης (Studio19st)/Σχεδιασμός φωτισμού: Σάκης Μπιρμπίλης/Ηχητικός σχεδιασμός, ηχογραφήσεις, μίξη ήχου, βίντεο, μοντάζ: Violet Louise/Ηχοληψία, mastering: Κωνσταντίνος Μπώκος (Studio19st)/Τεχνικός συντονισμός παραγωγής: T.P.T. (ThePerfectTeam) /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /Με τη Violet Louise

ΧΩΡΟΣ: Κάτω Χώρος/14.10.2022 – 13.11.2022

Το μάγουλο της Παναγίας του Παντελή Μπουκάλα/Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Το μάγουλο της Παναγίας του Παντελή Μπουκάλα

Μπορεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης να είναι θρύλος ή μύθος, ωστόσο ο ατίθασος Γιος της Καλογριάς είναι και κάτι πολύ ουσιωδέστερο απ’ αυτό: είναι ιστορία. Ο βίος του, ένοπλος από πολύ μικρή ηλικία και ως το θάνατό του στο Φάληρο στις 23 Απριλίου 1827, μας κληροδότησε την πυκνότερη και διαυγέστερη σύνοψη του Αγώνα. Τον πολύτροπο άντρα, τον φιλόδοξο κλέφτη, τον έκανε επαναστάτη η ίδια η Επανάσταση, με τις τεράστιες ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις που απελευθέρωσε.

Ο Παντελής Μπουκάλας διασκεύασε τη θεατρικής μορφής αυτοβιογραφική εικασία του (Το μάγουλο της Παναγίας, εκδόσεις Άγρα) ειδικά για την παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για δύο ηθοποιούς, που θα ερμηνεύσουν τους ρόλους του Καραϊσκάκη και της συντρόφου του στη ζωή και στα όπλα, της Μαριώς που τη λέγαν και Ζαφείρη.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος /Σκηνικό – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού /Μουσική: Φώτης Σιώτας /Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου /Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Δρόσος, Αμαλία Τσεκούρα

ΧΩΡΟΣ: Κάτω Χώρος/15.02.2023 – 09.04.2023

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Κωλόκαιρος του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου /Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης

Κωλόκαιρος @PATROKLOS_SKAFIDAS

Ένα ρεαλιστικό έργο, στο οποίο δεν υπάρχουν όρια μεταξύ κωμωδίας και δράματος,ένα έργο που βλέπει την πραγματικότητα όπως είναι: με όλη την τραγικότητα και τη γελοιότητά της. Η γλώσσα είναι σκληρή όπως και τα γεγονότα, τα οποία κορυφώνονται σταδιακά μέσα από το σασπένς και το χιούμορ. Ο «κωλόκαιρος» στο έργο, κυριολεκτικός και μεταφορικός, δημιουργεί ένα σφιχτό κλοιό σε χαρακτήρες οικείους και αναγνωρίσιμους, προκειμένου ο θεατής να ταυτιστεί και να μπει στο ταξίδι τους, να διασκεδάσει και να κουβαλήσει τελικά τα συμπεράσματα και τα ερωτηματικά του.

Συντελεστές της παράστασης: Κείμενο: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος/Σκηνοθεσία & Δραματουργική Επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης/Σκηνικό – Κοστούμια: Νατάσα Παπαστεργίου /Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος/Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας/Σχεδιασμός ήχου: Ανδρέας Μιχόπουλος /Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου /Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάνθη Ράδου/Μακιγιάζ – Hair Styling: Διονυσία Κωνσταντίνου /Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας /Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company /Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Σταμουλακάτος, Θάνος Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

ΧΩΡΟΣ: Θέατρο Τζένη Καρέζη/Ακαδημίας 3 Αθήνα

Εισιτήρια με 9 ευρώ

9€ /Όλα τα εισιτήρια/Για όλες τις παραστάσεις*/Μόνο από Τρίτη 13 έως Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου/(*στην παιδική παράσταση «οι 5 του Αιγαίου»/η τιμή του εισιτηρίου με την προσφορά είναι 7€)

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, το Θέατρο του Νέου Κόσμου δίνει και φέτος τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό να προμηθευτεί εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις του στη μοναδική τιμή των 9€! Η προσφορά ισχύει για αγορές εισιτηρίων που θα γίνουν στο διάστημα 13-25 Σεπτεμβρίου και αφορά όλες τις παραγωγές που εντάσσονται στο φετινό του ρεπερτόριο.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, από 13 μέχρι 25 Σεπτεμβρίου, το ταμείο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7, Αθήνα) θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ (τηλ: 210 9212900).

Η προσφορά ισχύει για περιορισμένο αριθμό θέσεων./Στα εισιτήρια της προσφοράς δεν γίνονται αλλαγές./Εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις προπωλούνται: https://www.viva.gr/tickets/theater/nkt-22-23/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα