Θέατρο Πορεία 2021-2022: Επαναλήψεις επιτυχιών, μεγάλοι συγγραφείς και νέο αίμα

Θέατρο Πορεία 2021-2022: Επαναλήψεις επιτυχιών, μεγάλοι συγγραφείς και νέο αίμα
Ο Δημήτρης Ήμελλος στην θεατρική μεταφορά του έργου του Καραγάτση "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" @PATROKLOS_SKAFIDAS

Ο Δημήτρης Τάρλοου και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα έξι συνολικά θεατρικά έργα που θα παρασταθούν την σεζόν 2021-2022 στην σκηνή της οδού Τρικόρφων.

Κόσμος μαζεύτηκε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πορεία για την συνέντευξη Τύπου, με το πρόγραμμα της νέας σεζόν. Και υπήρχε και μια διάχυτη λαχτάρα γι’ αυτήν την δια ζώσης συνάντηση μετά από καιρό. Μια αδημονία για επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα και στην ζωντανή συνθήκη της θεατρικής παράστασης. «Κουραστήκαμε με τις διαδικτυακές συναντήσεις,» ομολόγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πορεία, Δημήτρης Τάρλοου, στο ξεκίνημα της συνάντησης, προσθέτοντας πως «είμαστε απόλυτα έτοιμοι για την επαναλειτουργία.» Πράγμα που είχε ήδη πιστοποιηθεί με την είσοδό μας –έγινε κανονικός έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού αποτελέσματος rapid test όλων των εισερχόμενων.

Πάντως, η πρώτη ανακοίνωση είχε και πάλι να κάνει με το διαδίκτυο, αφού η καταληκτική παράσταση του «Προμηθέα δεσμώτη» στις 26 Σεπτεμβρίου, θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω στρίμινγκ από το θέατρο του Τεχνολoγικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Ο Άρης Μπινιάρης, σκηνοθέτης αυτής της κατά γενική ομολογία μεγάλης επιτυχίας του φετινού καλοκαιριού που σηματοδότησε την παρθενική κάθοδο του Θεάτρου Πορεία στην Επίδαυρο (σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης), ανέφερε πως «Ο “Προμηθέας” ήταν το παγοθραυστικό που μας έβγαλε από την παγωμένη λίμνη» της πανδημίας. Ενώ ο Γιάννης Στάνκογλου, που υποδύεται τον φερώνυμο Τιτάνα της αισχύλειας τραγωδίας, εντυπωσιασμένος τόνισε ότι στις παραστάσεις του έργου, «για πρώτη φορά δεν είδα πρόσωπα θεατών να φωτίζονται από την οθόνη του κινητού». Ο δε Τάρλοου υπογράμμισε πως υπάρχει «σοβαρή πιθανότητα η παραγωγή να ταξιδέψει σε φεστιβάλ του εξωτερικού», αλλά και να επαναληφθεί του χρόνου.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό της σεζόν 2021-2022, η σκηνή της πλατείας Βικτωρίας θα φιλοξενήσει δυο επαναλήψεις έργων για μικρό αριθμό παραστάσεων, έναν κλασικό αλλά σπάνια παιζόμενο Τενεσί Ουίλιαμς, ακόμη έναν θεατροποιημένο Καραγάτση, και, τέλος, δυο ολοκαίνουρια έργα γραμμένα από δυο νεότατες Ελληνίδες που φοίτησαν στην Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Αναλυτικά οι παραγωγές:


Επαναλήψεις

  1. «This Is Not Romeo & Juliet», από 6 Οκτωβρίου για λίγες παραστάσεις Η πολυσυζητημένη παράσταση, που εμπνέεται από το σαιξπηρικό έργο βάζοντας δυο ερωτοχτυπημένους νεαρούς ηθοποιούς να ζουν το πάθος τους ενώ ετοιμάζουν ένα ανέβασμα του «Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, επιστρέφει. Μετά από το απότομο κατέβασμα της παράστασης λόγω επιδημίας τον Οκτώβριο του ’20, αλλά και με πάνω από 10.000 διαδικτυακές θεάσεις, το «This Is Not Romeo & Juliet» επανασυστήνεται στο κοινό έχοντας την Σίσσυ Τουμάση αντί της Έλλης Τρίγγου στον γυναικείο ρόλο. «Δοκιμάζω ακόμα νέα πράγματα για το ανέβασμα με την Τουμάση,» ανέφερε ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης, Αργύρης Πανταζάρας. «Θα καταθέσω την μελέτη μου επί σκηνής,» κατέληξε. ► Σύλληψη, σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας/ Σύνθεση κειμένου, δραματουργική επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου/ Σκηνικά: Δήμητρα Ζίγκαρις/ Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου, Τζίνα Ηλιοπούλου/ Μουσική: Γιώργος Πούλιος/ Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης/ Κινησιολογία: Κωσταντίνος Παπανικολάου/ Ερμηνεύουν: Αργύρης Πανταζάρας, Σίσσυ Τουμάση.
Ο βραβευμένος "Αρίστος" επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Πορεία
  1. «Αρίστος», Δευτερότριτα από 31 Ιανουαρίου 2022 για λίγες παραστάσεις Βασισμένη στο βραβευμένο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», και με θέμα την ιστορία του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «δράκου του Σέιχ Σου», η παράσταση που ξεκίνησε από το Θέατρο του Νέου Κόσμου τον Φλεβάρη του 2018 ολοκληρώνει τον κύκλο της στην σκηνή του Πορεία μετά από τρεις επιτυχημένες σεζόν και πολλές διακρίσεις. Κανείς από την πρώτη και την δεύτερη διανομή δεν έχει παραμείνει, αλλά και η τωρινή τριπλέτα των πρωταγωνιστών, που ενσαρκώνουν εννέα συνολικά χαρακτήρες, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία. Εξάλλου, όπως τόνισε στην συνέντευξη Τύπου η πάντα αλέγρα Φιλαρέτη Κομνηνού, που ενσαρκώνει τις σημαντικές γυναίκες στην ζωή του Παγκρατίδη σε αυτήν την διανομή, πρόκειται για παράσταση που την κάνει «περήφανη και ως ηθοποιό και ως μητέρα». Διότι, ως γνωστόν, την σκηνοθεσία υπογράφει ο γιός της. ► Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου/ Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου/ Μουσική (και επί σκηνής): Γιώργος Δούσος/ Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου/ Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα/ Σκηνογραφική & ενδυματολογική επιμέλεια: Κατερίνα Αριανούτσου/ Ερμηνεύουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Λεάκος, Ιωάννης Αθανασόπουλος.

Νέες παραγωγές

  1. «Η νύχτα της Ιγκουάνα», από 20 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που μπορεί να κρύβει, ας πούμε, ένας χαρακτήρας σαν του αιδεσιμότατου Σάνον σε μια εποχή όπου το εγχώριο MeToo και οι απανωτές γυναικοκτονίες μεσουρανούν, η Μαρία Μαγκανάρη μίλησε με ενθουσιασμό για την δουλειά της πάνω στο θεωρούμενο ως τελευταίο σημαντικό θεατρικό του Τενεσί Ουίλιαμς. Το έργο πραγματεύεται και πάλι την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα, τις φευγαλέες συνευρέσεις, τα παιδικά τραύματα, την αμαρτία, τον Θεό, τις εξαρτήσεις. Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Παπαζήσης, που ενσαρκώνει τον αποσχηματισμένο κληρικό Σάνον, δήλωσε πασιχαρής και πανέτοιμος για την επιστροφή στην σκηνή. ► Μετάφραση, σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη/ Σκηνικά: Τίνα Τζόκα/ Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη/ Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου/ Μουσική σύνθεση: Nalyssa Green. Ερμηνεύουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Βίκυ Κατσίκα, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κεχαγιόγλου, Πέτρος Μάλαμας, Γιώργος Μπινιάρης, Ιωάννης Παπαζήσης.
Ο Ιωάννης Παπαζήσης στην "Νύχτα της ιγκουάνα" @PATROKLOS_SKAFIDAS

  1. «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», από 8 Δεκεμβρίου Στην πραγματικότητα, η φετινή κεντρική παραγωγή του Πορεία πρωτοπαρουσιάστηκε την περσινή σεζόν στο Εθνικό Θέατρο, αλλά μόλις δυο φορές και μόνο στριμαριστά. Τώρα, η θεατρική διασκευή που επιφύλαξε ο Θανάσης Τριαρίδης στο ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση περί Ελληνικής Επανάστασης και ανθρώπινου φόβου έρχεται ζωντανά στο σανίδι του Πορεία. Με ένα καστ 19 ηθοποιών, τον Γιώργο Χριστοδούλου στον κεντρικό ρόλο, και ένα… εσωτερικό καλαμπούρι (ή και όχι) για τις διαφωνίες και τους γραπτούς καβγάδες μεταξύ του Τριαρίδη και του Τάρλοου, ο οποίος υπογράφει την σκηνοθεσία ενός ακόμη λογοτεχνήματος του παππού του. ► Διασκευή: Θανάσης Τριαρίδης/ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου/ Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα/ Κουστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Τζίνα Ηλιοπούλου/ Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου/ Κίνηση: Κορίνα Κόκκκαλη/ Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου/ Ερμηνεύουν: Κώστας Βασαρδάνης, Ξανθή Γεωργίου, Θανάσης Δόβρης, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Καπουράνης, Βίκυ Κατσίκα, Χρήστος Μαλάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Δημήτρης Μπίτος, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Αρετή Πασχάλη, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Γιώργος Χριστοδούλου/ Μουσικοί επί σκηνής: Γιάννης Αγγελόπουλος, Γιωργος Δούσος, Κώστας Νικολόπουλος.
Σκηνή από τον "Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου" σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου @PATROKLOS_SKAFIDAS

Νέα έργα

Με έκδηλο ενθουσιασμό, ο Τάρλοου αναφέρθηκε σε δυο ολοκαίνουρια θεατρικά που ξεπήδησαν από την Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία, υπό την καθοδήγηση των Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη, και θα παρασταθούν για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022. Δυό έργα γραμμένα από δυο πολύ νέα κορίτσια.

  1. «Νυγιάνγκ», Μάιος 2022 Το έργο της 20χρονης Ευαγγελίας Γατσωτή είναι μια τραγικωμωδία που εκτυλίσσεται σε ένα αστικό διαμέρισμα με ηρωίδες μια μανικιουρίστα που προσφέρει υπηρεσίες κατ’ οίκον, και μια πελάτισσά της. Η οποία δέχεται επίμονες κλήσεις… Και λίγο αργότερα, ένα χειρόγραφο γράμμα με αποκαλύψεις στην εξώπορτα. ► Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου/ Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα/ Κοστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος/ Μουσική: Κατερίνα Πολέμη/ Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου/ Ερμηνεύουν: Αλεξία Καλτσίκη, Θάλεια Σταματέλλου.

  1. «Labor», Μάιος 2022 Η ίδια η Ανθή Τσιρούκη μάς μίλησε για το δικό της φουτουριστικό θρίλερ, όπου ένα ζευγάρι πλαστικών χειρούργων προσφέρεται να φιλοξενήσει έναν αμνησιακό νεαρό, τον οποίο στην συνέχεια θα «σουλουπώσουν» χειρουργικά, πλάθοντας τελικά το παιδί που δεν έχουν… Την σκηνοθεσία εδώ ανέλαβε η νεότατη Έμιλυ Λουΐζου που ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο. Σκηνοθεσία: Έμιλυ Λουΐζου/ Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα/ Κοστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος/ Μουσική: Ειρήνη Σκυλακάκη/ Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Ερμηνεύουν: Στέλιος Μάινας, Ιωάννα Παππά, Ορέστης Χαλκιάς.

Πληροφορίες: Θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5, 210-8210991 και 210-8210082). Προπώληση εισιτηρίων www.poreiatheatre.com, www.viva.gr, 11876, WIND, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, YOLENI’S.

Προσφορά: Όλα τα εισιτήρια που θα αγοραστούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για οποιαδήποτε παράσταση προσφέρονται στην τιμή των 15€.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version