Τόνι Μόρισον: Πέθανε η πρώτη Αφροαμερικανή που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Τόνι Μόρισον: Πέθανε η πρώτη Αφροαμερικανή που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας
Τόνι Μόρισον AP

Υπήρξε απόγονος σκλάβων και κατάφερε να ξεχωρίσει από νωρίς για το συγγραφικό της ταλέντο, για το οποίο απέσπασε πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Πούλιτζερ εκτός από το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Τόνι Μόρισον, η πρώτη αφροαμερικανή συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά της.

«Η Τόνι Μόρισον απεβίωσε ειρηνικά την περασμένη νύκτα, έχοντας γύρω της την οικογένειά της και τους φίλους της», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των οικείων της συγγραφέα, η οποία ήταν απόγονος οικογένειας σκλάβων.

Η Τόνι Μόρισον τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993. Έγραψε συνολικά 11 βιβλία, ενώ το πρώτο της έργο “The Bluest Eye” εκδόθηκε το 1970. Το μυθιστόρημά της “Beloved” που εξιστορούσε τη ζωή μιας Αφροαμερικανής σκλάβας μεταφέρθηκε το 1998 και στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια την Όπρα Ουίνφρεϊ.

Η ζωή και το έργο της συνοψίζονται και σε μία φράση από παλαιότερη συνέντευξή της: “Πεθαίνουμε. Και αυτό ίσως είναι το νόημα της ζωής. Και χρησιμοποιούμε και την γλώσσα. Και αυτό ίσως είναι το μέτρο της ζωής μας”.

Η Τόνι Μόρισον γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου το 1931 στο Λορέιν του Οχάιο και βαφτίστηκε Chloe Anthony Wofford. Ήταν το δεύτερο απο τα τέσσερα παιδια της οικογένειας της.

Οι γονείς της, Ράμα Γούφορντ και Τζωρτζ Γούφορντ, ήταν μετανάστες από τον αγροτικό νότο (Αλαμπάμα). Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον από νωρίς για την λογοτεχνία, και σπούδασε ανθρωπολογία στα πανεπιστήμια Howard και Cornell από το οποίο έλαβε το μεταπτυχιακό της με θέμα την αυτοκτονία στα έργα των Γουίλιαμ Φώκνερ και Βιρτζίνια Γουλφ, τα οποία ακολούθησε μια ακαδημαϊκή καριέρα στα Texas Southern University ως καθηγήτριας αγγλικών, στο Howard University διδάσκουσα αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία, Yale, και από το 1989 στο Princeton University, διδάσκοντας Αφροαμερικανικές σπουδές και δημιουργική γραφή. 

Δούλεψε σαν κριτικός και έδωσε πολυάριθμες διαλέξεις με ειδικότητα στην Αφρο-αμερικάνικη κουλτούρα. Ξεκίνησε την καριέρα της ως συγγραφέας το 1970 όπου κέρδισε πολύ καλές κριτικές και την αγάπη του κοινού για την επική της δύναμη, τους διαλόγους και την ποιητική και εκφραστική της απεικόνιση της Μαύρης Αμερικής. Για πολλά χρόνια δούλεψε σαν στέλεχος του εκδοτικού οίκου Random House. Υπήρξε από το 1981 μέλοςτου American Academy of Arts and Letters, και απέσπασε ολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το βραβείο Πούλιτζερ το 1988 για το αριστούργημά της Η αγαπημένη (Beloved) και το Νόμπελ το 1993.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα