Tόρστεν Μπουχστάινερ:”Μην κάνουμε τη χάρη στην Αμερική να σκοτώσει την Ευρώπη!”

Tόρστεν Μπουχστάινερ:”Μην κάνουμε τη χάρη στην Αμερική να σκοτώσει την Ευρώπη!”
Niki Riga

Ο σημαντικός γερμανός συγγραφέας μίλησε στο News 24/7 για τη συγγραφή, την ‘Ανγκελα Μέρκελ και τους κινδύνους που διατρέχει η Ευρώπη.

Την ώρα που η ‘Ανγκελα Μέρκελ αποχαιρετά τους Χριστιανοδημοκράτες και τη διακυβέρνηση της χώρας της, ο διακεκριμένος γερμανός συγγραφέας ενός από τα πιο πολυπαιγμένα έργα διεθνώς, του περίφημου “Nordost”, ο Tόρστεν Μπουχστάινερ, βρέθηκε  στο studio Μαυρομιχάλη, παρακολούθησε την ελληνική εκδοχή του έργου του (απόψε θα δοθεί η τελευταία παράσταση, σε σκηνοθεσία Στέλλας Κρούσκα) και μίλησε στον News 24/7  για τα χαρακτηριστικά που κάνουν την γερμανίδα καγκελάριο μια εξαιρετική για την Ευρώπη πολιτικό.

Πώς γράφετε; Το «Nordost» βασίζεται σε ένα από τα πιο αιματηρά γεγονότα των τελευταίων χρόνων;

Δεν γράφω με το μυαλό, γράφω με την καρδιά .

Πώς αποφασίσατε να γράψετε για το μακελειό στο θέατρο Ντουμπρόβκα;

Δεν συνέβαιναν επιθέσεις σε θεάτρα. ‘Ηταν κάτι σπάνιο. Αργότερα έγινε  η επίθεση στο Bataclan. Αργότερα ζήσαμε σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Tόρστεν Μπουχστάινερ

Ταυτιστήκατε με  τους όμηρους;

Και με το κοινό και με τους ηθοποιούς. Ήταν η πρώτη φορά που οι Ρώσοι κάνανε μιούζικαλ και μάλιστα για τη ρωσική ιστορία. Έτσι οι Τσετσένοι είπαν «θα επιτεθούμε εδώ». Δεν επιτέθηκαν τυχαία, σε ένα δρόμο, αλλά στην ρωσική ιστορία. Κι αυτό ήταν πολύ ιδιαίτερο.

Θέλατε να πείτε κάτι για την πολιτική , τη ρωσική πολιτική, τις ρωσικές τακτικές, που συνέβαλαν στο μακελειό,  την τσετσένικη τρομοκρατία;

Δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι πολιτικό. Ήθελα να γράψω γι’αυτή την ακραία κατάσταση. ‘Οσοι  την έζησαν δεν ήξεραν για πόσο θα ζήσουν. Ούτε οι θεατές, ούτε οι ηθοποιοί, ούτε και οι Τσετσένοι.

Αναζητήσατε επιζώντες;

‘Εκανα έρευνα μεγάλη, αλλά δεν ήθελα να τους συναντήσω. Αν συναντήσεις τέτοιους  μάρτυρες, αισθάνεσαι την υποχρέωση μετά να γράψεις αυτό που θα σου εξομολογηθούν . Δημιουργείται μια πολύ συναισθηματική κατάσταση. Αυτό ακριβώς έκανα για το νέο βιβλίο μου, για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία και την ιστορία των παπούδων μου,  στην Ανατολική Πρωσία, σημερινή Ρωσία, όπου βγάζαν μια εφημερίδα.  Ασχολούμαι με την ελευθερία του Τύπου στην ναζιστική Γερμανία και  στη Ρωσία του Πούτιν, παράλληλα, κάνοντας πολλές συνεντεύξεις με γερμανούς πολίτες και με ρώσους  δημοσιογράφους. Δεν με ενδιέφερε το Ολοκαύτωμα. Το έχουν κάνει οι πάντες.

Ωστόσο, συνεχίζουν και βγαίνουν ασταμάτητα βιβλία  για τον Χίτλερ και το Γ’Ραιχ, τα οποία πουλάνε.

Δεν δίνω ένα penny γι’αυτό. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Είναι βαρετό. Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε αυτά τα βιβλία.

Σε μια χώρα που είναι υπεύθυνη για το Ολοκαύτωμα γιατί οι πολίτες ψηφίζουν και βάζουν στη Βουλή το ακροδεξιό κόμμα, που φλερτάρει με τις ναζιστικές ιδέες; Πώς γίνεται οι  Γερμανοί σήμερα να ψηφίζουν το ΑfD;

Η ευκαιρία δόθηκε  όταν η Μέρκελ είπε «ναι» για την είσοδο των μεταναστών στη χώρα . Η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση έδωσε ψήφους στο AfD.

Είναι δηλαδή ο  θυμός για τις μεταναστευτικές πολιτικές της ‘Ανγκελα  Μέρκελ και όχι η ακροδεξιά, φιλοναζιστική  ή νεοναζιστική ιδεολογία πίσω από τα ποσοστά του Afd;

Και στην Ουγγαρία και στην Πολωνία και στην Τσεχοσλοβακία και στην  Αυστρία και στην Γερμανία το ίδιο συμβαίνει. Είναι μεγάλη ντροπή! Στη Γερμανία δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν οι πολίτες  το θέμα των μεταναστών. ‘Εχουν φόβο, έχουν προκαταλήψεις.

‘Εχει κάνει  πολιτικά λάθη η ‘Ανγκελα Μέρκελ;

Για την Ευρώπη ήταν σημαντικό να υπάρχει μια χώρα με τη σταθερότητα της Γερμανίας. Δεν είμαι φαν δεξιόστροφων κυβερνήσεων, ούτε καν του κόμματος της, αλλά στο ευρύτερο context  ήταν μια θετική παρουσία. Mπορεί, δηλαδή, η Μέρκελ να μην ήταν πολύ καλή για τη Γερμανία, αλλά είναι καλή για την Ευρώπη.  Δεν υπάρχουν πλάνα για το μετά τη Μέρκελ. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος, κανένα άλλο κόμμα δεν είναι έτοιμο τη Γερμανία. Ούτε οι Σοσιαλιστές, ούτε οι Οικολόγοι, ούτε οι Κίτρινοι. Θα είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος άλλος μετά τη Μέρκελ. Η γυναίκα έκανε καλή δουλειά. Για μισό χρόνο δεν είχαμε κυβέρνηση, γιατί υπήρξε σύγκρουση ναρκισσισμών. Αυτό η Μέρκελ δεν το έχει.

Θα σας ενδιέφερε να γράψετε μια βιογραφία της, ένα θεατρικό έργο με ηρωίδα την Μέρκελ;

‘Εχουν γράψει πολλά βιβλία γι’ αυτή. Περιγράφοντάς την ως μια φανταστική ηρωίδα. Υπάρχουν  ειδικοί πάγκοι στα  βιβλιοπωλεία γεμάτοι με  βιβλία για τη Μέρκελ

Οι Γερμανοί επιμένουν να θεωρούν ότι πληρώνουν τα χρέη των Ελλήνων και παραμένουν  θυμωμένοι;Πληρώνετε για μας;

‘Εχουμε πληρώσει για πολλά χρέη. Της Πορτογαλίας, την Πολωνίας, της Ανατολικής Γερμανίας. Η Γερμανία ειναι μια πλούσια χώρα, είναι επομένως υποχρεωμένη να πληρώνει. Είμαστε Ευρώπη. Βεβαίως, πουλάει πολύ το να  βλέπεις στην τηλεόραση  έξαλλους Γερμανούς να λένε «πληρώνουμε για την αχρεία Ελλάδα!». Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Όπως δεν είναι αλήθεια ότι όλοι οι Έλληνες καίτε τις γερμανικές σημαίες, όπως μας έδειχναν τα κανάλια!

‘Εχει μέλλον η Ευρώπη;

Αν δεν κάνουμε τη χάρη στην Αμερική να σκοτώσει την Ευρώπη! ‘Ολοι σκέφτονται την δική τους χώρα και όχι την Ευρώπη. Κι αυτό σκοτώνει την Ευρώπη. Είναι δώρο για της ΗΠΑ και ίσως τη Ρωσία. Δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο το δικό μας σπίτι!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα